INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.19. 05:30

Árvíz 2024: hosszan levonuló árhullámra kell számítani, összefogott az egész ország

Bajban ismerszik meg a jó barát - szól a mondás. Az elmúlt évtized legsúlyosabb árhulláma vonul végig jelenleg a Dunán, az ország pedig egy emberként fogott össze, hogy az árvíz senkiben, semmiben ne tehessen kárt.

A Duna mentén számtalan olyan helyet találni, ahol emberek lapátolják a homokot zsákokba vagy éppen a töltésre cipelik a nehéz zsákokat. Különösen felemelő tapasztalás, hogy nem csak a helyiek segítik az árvíz elleni védekezést, hanem teljesen idegenek is. Az évtized árvize elleni védekezés átível politikai, vallási és státuszbeli különbségeken is.

Árvíz 2024. Budai rakpart egészen a Római partig
Széleskörű összefogás a Római-parton. A fiataloktól az idősekig több tucat önkéntes is segíti az árvíz elleni védekezést. Fotó: Ripost

Az árvíz megteremtette a nemzeti összefogást

A Magyar Nemzet például a Római-parton, a Losonc utcánál járt, ahol rengeteg homokzsákot, munkagépet és serényen segédkező helyi és önkéntes embereket találtak. Az említett helyszínen mintegy 150 ember dolgozik folyamatosan, hogy megfékezze a Duna áradását, az általános iskolás gyerekektől kezdve egészen az időskorúakig. A lap munkatársa elképesztő összefogást tapasztalt. Mint írják:

az építőipari munkás a jogásszal együtt lapátolja zsákba a homokot, amelyet aztán egy lelkész tett a helyére.

 

Vannak itt olyanok, akikkel szimpatizálok, olyanok is, akikkel nem, de most közös a cél

- nyilatkozta a lapnak az egyik helyi lakos.

Az óbudaiak elkeseredettek, mert nem kaptak segítséget az önkormányzattól. A Fidesz képviselői viszont beszálltak a védekezésbe. Fotó: F.R.

Bár a lakók elkeseredettek, mert a kerület nem támogatja őket a védekezésben, a Fidesz helyi képviselőinek segítségével azonban sikerült megvásárolniuk maguknak az árvíz ellen szükséges eszközöket. Hiába nem nyújtott segítő kezet a baloldali önkormányzat, a kormánypártokkal együttműködve több ellenzéki párt is csatlakozott a munkához, félretéve a politikai ellentéteket.

Olimpiai és világbajnok sportolók védték a Hajós uszodát

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a Magyar Honvédség Sportszázadának tagjaival, valamint olimpiai és világbajnok sportolókkal összefogva homokzsákokat töltött meg az árvíz elleni védekezés során. A Sportért Felelős Államtitkárság háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség üzemeltetésében lévő budapesti létesítmények közül a Hajós uszoda is kritikus helyzetben van a dunai árvíz miatt.

A margitszigeti futókör mentén az előrejelzés szerint több mint egy méter magasságú védgátat kell építeni homokzsákokból. Dala Tamás, uszoda üzemeltetési igazgatója arról tájékoztatta a sportirányítást, hogy a sziget körbekerítéséhez több mint egymillió homokzsákra van szükség, ezért minden segítség jól jön, így kedden reggel a magyar sportélet kiválóságaival a helyszínre siettünk

- mondta el dr. Schmidt Ádám.

Orbán Viktor: együttműködésre vagyunk ítélve

Orbán Viktor a szerdán tartott árvízinfón elmondta, hogy az állami védettségű területeken százszázalékos a készültségi szint. Az önkormányzatok nagy részénél is így áll a helyzet, mindenhol ötven százalék felett vannak.

A főpolgármester is részt vett az operatív tanács ülésén. A kormányfő hozzátette: 

Az együttműködés gördülékenyebb vészhelyzetben, nincs idő a politizálásra, most is ez a helyzet. Együttműködésre vagyunk ítélve 

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint Budapesten szombat délután tetőzhet a vízállás, 846 centiméter magasságban. A valaha volt legmagasabb vízállás itt 891 centiméter volt. A budapesti rakpart felszabadulása így a következő hét közepén, végén várható. Orbán Viktor szerda reggel azt közölte:

a vízügyből jelenleg 1288 ember védekezik;

a védekezésben 1667 katona vesz részt jelen pillanatban. 

a honvédség 24 óránként négyezer embert tud beemelni a védekezésbe, de erre előreláthatólag nem lesz szükség;

A katasztrófavédelemtől 988 ember védekezik;

312 rendőr, közülük kétszáz rendészeti diák;

 117 rab a büntetés-végrehajtás részéről.

Sulyok Tamás: lenyűgöző ez a munka

Több mint egy méter magas nyúlgátat építettek a katonák és a civilek közösen Neszmélyen, a Vízimolnár utcában. Az árvízi védekezést szombaton kezdték a helyiek, akikhez hétfőn csatlakoztak a Magyar Honvédség katonái. A mintegy 90 ezer homokzsákból épített védvonal szerdára elkészült.

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő is kilátogatott ellenőrizni a védekezés állását – számolt be róla a Komárom-Esztergom vármegyei hírportál.

A Vízimolnár utcában volt az egyik feladata a katonáknak. Ötszáz méter hosszú nyúlgátat építettünk. Itt alapvetően a lakóházak, illetve a másik oldalon hétvégi házak találhatóak. A lezárt területen nincs már senki

– mutatta a védekezésre épített védművet Tóth István ezredes a köztársasági elnöknek.

Az ezredes azt is elmondta, hogy ez a három nap remek példája volt az összefogásnak. A civilek töltötték a homokzsákokat, a katonák pedig építették a gátat. A köztársasági elnöknek arról is beszámoltak, hogy a védműveket harminc centis biztonsággal építették meg a várható tetőzéshez képest. A megszokottnál azonban kicsit lassabban fog elvonulni az ár.

Lenyűgöző ez a munka

– így jellemezte a katonák és az önkéntesek munkáját Sulyok Tamás.

Adományokkal is lehet segíteni

A Magyar Vöröskereszt adományvonalára, a 1359-re indított hívásokkal vagy SMS-ekkel, illetve banki átutalással is lehet támogatni a katasztrófavédelmi tevékenységet. Az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as adományvonalán keresztül, vagy a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással lehet segíteni.

Ugyanakkor a Fiatal Családosok Klubja várja olyan családok jelentkezését, akiknek az otthona vagy megélhetése veszélyben van, hogy segítséget nyújthassanak. Kérik, hogy az [email protected] e-mail címre írják meg az érintett családok az elérhetőségeiket és felveszik velük a kapcsolatot.

Az árvízi védekezésről készült videónkat itt tudod megtekinteni:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek