POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.19. 11:04

Sokkal jobban szervezett az árvízvédelem, mint 2013-ban

Dufek Balázs főtörzsőrmester, az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér beosztott altisztje már 2013-ban is Pilismaróton építette a gátat. A tizenegy évvel ezelőtti és a mostani védekezési munkálatokat összehasonlítva  a hirado.hu-nak elmondta, az idei árvízvédelem sokkal szervezettebb, ezáltal jóval hamarabb készülnek el a gát egy-egy szakaszával.

A bajtársakkal egyébként is megvan a kellő kohézió, de a katasztrófavédelem munkatársaival és a civilekkel is könnyen tudunk együtt dolgozni

 – fogalmazott a főtörzsőrmester.

„Köszönjük a sok száz katonának, akik a legkritikusabb időszakban érkeztek a Dunakanyarba felgyorsítani az árvíz elleni védekezést” – írta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán.

A belügyminiszter helyettese hozzátette: a debreceniek, szolnokiak, szentendreiek, hódmezővásárhelyiek nélkül most nagyobb veszélyben lennénk. 

Köszönjük a honvédeknek! Magyarország megcsinálja!

– hangsúlyozta Rétvári Bence.

Megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél, Nagybajcsnál pedig csütörtökön napközben várják 855 centiméter körül az áradó folyó tetőzését – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió reggeli műsorában. Siklós Gabriella elmondta: az említett területeken szerda éjszaka a szakemberek már észleltek buzgárokat, csurgásokat a védműveken, de az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a töltések tartanak.

A védművek a Dunakanyarban már elkészültek, és a szóvivő reményei szerint már a fővárosi szakaszokon is készen állnak. Kisoroszit körbezárta a víz, és a számítások szerint akár egy hétig tarthat ez a helyzet.

A szóvivő nyomatékosan megkérte az embereket, hogy most senki ne menjen a védművekre csak azért, hogy megnézze az árvizet: a töltéseknél ugyanis dolgoznak, a védműveket nem szabad pluszsúllyal leterhelni, a helyzet könnyen és gyorsan veszélyessé válhat.

HZ1_5581

HZ1_5563

Nagy készültség, folyamatosan figyelik a töltéseket

Siklósi Gabriella kitért arra is, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy hány napig lesz másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség. Siklós Gabriella a közszolgálati televízió csütörtök reggeli műsorában elmondta azt is, hogy a védművek egyelőre jól bírják a terhelést, és nagyon fontosnak nevezte, hogy a szakemberek a nap 24 órájában figyelik a töltéseket, s ha gond van, akkor beavatkoznak.

Jelentős csapadék a vízgyűjtő területeken nem várható, de az ausztriai olvadás egyértelműen lassítja az ár levonulását – tájékoztatott a szóvivő.

Az árvízi védekezéssel összefüggésben egy zöldszámot hozott létre a kormány – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs csütörtök reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Rétvári Bence közölte,

a 06/80-204-240-es számon az árvízzel kapcsolatos lakossági információk kérhetők és bejelentéseket is lehet tenni az árvízhelyzettel kapcsolatban, valamint a felajánlásokat is itt lehet megtenni.

Beszámolt arról is, hogy egy friss kormányrendelet értelmében a sárga megkülönböztető jelzéssel a védekezésben részt vevő gépjárművek a buszsávokat is használhatják. Kisoroszi kapcsán beszámolt arról, hogy a Duna által körbezárt település felkészült az elzártságra, élelmiszert és homokzsákokat halmoztak fel, a mentőszolgálat egy teljesen felszerelt mentőautóval a településen van. Továbbá egy helikopterleszállót is kiépítettek arra az esetre, ha valamit sürgősen hozni vagy vinni kell Kisorosziba. Hozzátette, Kisorosziban a Kötél Önkéntes Tűzoltóegyesület révén adottak a hajóval történő közlekedés feltételei is.

Rétvári Bence elmondta, 256 rendőr vesz részt jelenleg a védekezésben, ők a zárásban, illetve a járőrözésben segítenek.

Azokon a helyeken, ahol az áramot kikapcsolták, esetleg a közvilágítás sem működik, megerősített szolgálatot tartanak fenn, valamint azokat az ingatlanokat védik, amelyeket el kellett hagyniuk a tulajdonosoknak. A börtönökben több mint 90 ezer zsákot töltöttek már meg a rabok homokkal, „a börtönök is a homokzsáktöltésre álltak át” – mondta az államtitkár. Összességében már 1,5 millió homokzsákot töltöttek meg az elmúlt napokban.

A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz – ismertette a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Láng István felhívta a figyelmet arra, hogy az ár levonulása után is fenn kell tartani a figyelőszolgálatot, mert sok helyen alakulnak ki szivárgások és buzgárok.

Mint elmondta: a Lajta tetőzik és folyamatosan telnek meg a megnyitott szükségtározók. Arra számítanak, hogy a folyó a csütörtök folyamán apadni kezd, de a gátakon ott is sok buzgárt, fakadóvizet észlelnek.

A Szigetközben a Duna Nagybajcsnál tetőzik, ám ott is sok munkát adnak a szivárgások – tette hozzá.

Közlése szerint a Dunakanyar településeinek önkormányzatai befejezték a védművek építését. Ugyanakkor azon a területen is nagyon fontos a figyelőszolgálat működtetése az ár levonulása után, mert a buzgárok, fakadóvizek 80 százaléka a tetőzés után keletkezik.

Láng István hangsúlyozta, hogy a Budapest alatti Duna-szakaszon az 1956-os jeges árvíz után megerősítették a védműveket, ám egyes települések, mint Ercsi, Kisapostag vagy Báta az ártér felé terjeszkedett. Ez azt jelenti, hogy ott is ideiglenes védvonalakat kell kiépíteni, amelyek jelenleg 60 százalékos készültségűek.

Az árhullám Komáromnál pénteken, Budapesten szombat este tetőzik, és várhatóan jövő hét közepén hagyja el az országot – mondta Láng István.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt közölte, hogy 51 településen 991 tűzoltó vesz részt a védekezésben. Országszerte átcsoportosításokat hajtottak végre. Győr-Moson-Sopron vármegyében a vízügy által meghatározott védművek elkészültek, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében már csak kisebb erősítési munkálatok tartanak. Nagy erőkkel vannak jelen a Margit-szigeten is – mondta Góra Zoltán.

Rétvári Bence kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a vis maior keretből a költségvetés megtéríti az önkormányzatok védekezési költségeit, illetve az önkormányzatok a költségek ötven százalékára előzetesen is nyújthatnak be igényt.

A Fidesz budapesti elnöke választ vár Karácsony Gergely főpolgármestertől arra, hogy az árvíz miatt szinte ellehetetlenült fővárosi autós közlekedés ügyében mikor tesz már lépéseket.

Szentkirályi Alexandra csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: az árvíz egész Budapest életét megnehezíti, az autós közlekedés szinte ellehetetlenült a rakpartok lezárása és a további forgalomkorlátozások miatt.

Megtörténtek az utolsó lépések a védekezésben: mindenhol sikerült 9 méteres magasságig felkészíteni Budapestet a közelgő árvízi tetőzésre – közölte a főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szerdán mindenhol 90 százalékban elkészültek az ideiglenes gátak megépítésével, csütörtökön már csak a kisebb kiegészítő munkálatok vannak hátra. A Margit-szigeten és a Királyok útján az ideiglenes gátak szerda estére 90 százalékban elkészültek, a munka éjszaka is folyt, a szigeten idáig mintegy 500 ezer homokzsákot helyeztek el. Mára minden készen áll a tetőzés fogadására – olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében.

Ismertette azt is, hogy a pesti oldalon, a Dagály fürdőnél csaknem 500 méteres mobilgát épült, a IV. kerületben, a Komp utcában is végeztek a csatornázási művek szakemberei egy mintegy 20 méter hosszú és 3,80 méter magas mobilgát építésével. Közben folyamatosan és biztonságosan elvezetik és tisztítják a fővárosban keletkező napi körülbelül 500 ezer köbméter szennyvizet.

Védekeznek az ivóvíz szennyeződése ellen is, egyelőre minimális mértékben növelték a szabad klór értékét az ivóvízben. Lehet, hogy további emelésre lesz szükség, de a lényeg, hogy a víz minősége változatlanul kiváló, nyugodtan fogyasztható – írta a főpolgármester. Karácsony Gergely kitért arra is, hogy az árvíz sok kényelmetlenséget okoz a közlekedésben, de bízik a budapestiek belátásában. Arra kért mindenkit, válassza a közösségi közlekedést.

Felhívta a figyelmet arra: a legforgalmasabb villamosvonalakon, a 4-es, a 6-os valamint az 1-es szerelvényei gyakrabban járnak, hogy kényelmesebben és többen utazhassanak az árvízi forgalmi változások idején. Karácsony Gergely közölte, csütörtöktől a Jászai Mari tértől csak a Kossuth Lajos térig jár a 2-es villamos, péntektől pedig lezárhatják a metró Batthyány téri állomását, és a Lánchíd környékén is változik a 19-es és a 41-es villamos közlekedése.

Csütörtökön újabb árvízvédelmi kapukat zárnak, üzembe helyezik a szivattyút a Lánchíd budai oldalán. Valószínű, hogy csütörtök estétől lezárják és homokzsákokkal védik a Batthyány téri metróállomást is – írta.

„Újra arra kérek mindenkit, ne menjen közel az áradó Dunához, ne zavarjuk a védekezést! Nincs olyan fénykép, ami többet érne a budapestiek és Budapest biztonságánál”

– hangsúlyozta bejegyzésében Karácsony Gergely.

Két napja kérte Karácsony Gergelyt, tegye lehetővé, hogy a Budapesti Közlekedési Központ járatait mindenki ingyenesen használhassa a rakpart lezárása idején, ezzel ösztönözve az autósokat, hogy a közösségi közlekedést válasszák – emlékeztetett a kormánypárti politikus, aki úgy zárta bejegyzését:

 

„Főpolgármester úr! Mikor lép már a budapestiek érdekében?”


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek