Létrehozva: 2024.09.21. 19:15

Árvíz: veszélyes buzgárt csíptek el Szigetmonostornál

Borzasztó nagy összefogással, megfeszített erővel dolgoznak a gátakon az emberek, de az a hatalmas víztömeg, ami fenyegeti az országot, nem csak itt ad munkát. Az árvíz miatt bárhol előbukkanhatnak buzgárok, melyek komoly veszélyt jelentenek. Legutóbb Szigetmonostornál csíptek el egyet.

A szakemberek szerint 5 napig kell még kitartani a gátakon, ugyanis akkorra vonulhat le a Duna magyarországi szakaszáról az a hatalmas víztömeg, amit a Boris-ciklon miatti heves zivatarok okoztak. Ám mielőtt fellélegezhetne az ország, még 5 kőkemény nap vár mindazokra, akik kiveszik a részüket az árvízi védekezésben. Bár a laikusoknak úgy tűnhet, gondot csak az emelkedő vízszint okozhat, egy másik igen érdekes árvízi jelenség, a talajból feltörő buzgárok is komoly kihívás elé állítják a szakembereket nap mint nap.

árvíz
Szerencsésen elkapták a feltörő buzgárt Szigetmonostornál Fotó: Fővárosi Vízművek Facebook

A buzgár és az árvíz

Elfogtak egy buzgárt!

 - írja Facebook oldalán a Fővárosi Vízművek, akik szerint várható volt, hogy előbb vagy utóbb felbukkan egy ilyen árvízi jelenség a víznyomás miatt. Árvíz idején, a vízszint emelkedésével az árvízvédelmi töltés folyó felőli oldalán megnő a víznyomás, majd a nyomáskülönbség miatt a mentett oldalon alulról fölfelé szivárogni kezd a víz, míg végül a felszínre tör. Ha ezeket a buzgárokat nem csípik el idejében, komoly gondot okozhatnak, így egyfolytában résen kell lenni.

árvíz
Buzgárok árvíz idején a mentett területeken fordulhatnak elő Fotó: Fővárosi Vízművek Facebook

A feltörő víz ellen homokzsákokból épített ellennyomó medence építésével lehet védekezni, ami azért érdekes, mert a medencében összegyűlő víz nyomása szab gátat a további szivárgásnak, vagyis a víz állja útját a víznek. A most „elkapott” buzgár Szigetmonostor mellett jött létre, de köszönhetően a szakemberek folyamatos ellenőrzéseinek és gyors reakciójának, már el is hárították a veszélyt. A buzgároknak egyébként két típusa van, az egyik az, amikor a víz csak a vízáteresztő réteg finom szemcséjű anyagát viszi magával, a másik pedig az, amikor egyebet is, és ez ellen jóval nehezebb a védekezés.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek