POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.23. 07:53

Az árvíz elől menekülő vadak komoly veszély a közutakon

Továbbra is nagy gondokat okoz az árvíz.

Az M6-os autópályán, a Pécs felé vezető oldalon két személyautó karambolozott – írta az Útinform.

A 91-es kilométernél, Dunaföldvár térségében a külső sávot lezárták. Lassulásra, kisebb torlódásra érdemes készülni

 – figyelmeztettek az oldalon.

Továbbra is nagy gondokat okoz az árvíz

Az oldal összesítőjében közölték, a Duna áradása, illetve a védekezési munkák miatt továbbra is egyre több helyen kell forgalomkorlátozásokra készülni. Emellett az árvízvédelmi területeken élénk a vadmozgás, így a közutakon közlekedők fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek – figyelmeztették a közlekedőket az oldalon.

Lezárásra került Bács-Kiskun vármegyében:

  • az 5107-es jelű Nagybaracska–Mohács összekötő út;
  • az 51341-es jelű Tass hajóállomáshoz vezető út;
  • az 51342-es jelű Dunaújváros révhez vezető út;
  • az 51347-es jelű Géderlak révhez vezető út;
  • az 51344-es jelű Solt révhez vezető út;
  • az 51345-ös jelű Harta hajóállomáshoz vezető út;
  • valamint az 51 355-ös jelű Fajszi révhez vezető út.

 

Lezárásra került Fejér vármegyében:

  • az 51305-ös jelű Szigetújfalu–Ercsi komphoz vezető út;
  • valamint az 51307-es jelű Lórév–Adony komphoz vezető út.

 

Lezárták Győr-Moson Sopron vármegyében a 96 505-ös jelű Ásványráró–Dunaszeg kerékpárutat (EV6) a 3-as kilométernél.

 

Lezárták Komárom-Esztergom vármegyében:

  • a 10-es főutat Süttő és Neszmély között, a 62-es és 67-es kilométer között;
  • valamint a 11-es főutat Dömösnél a 45-ös és 48-as kilométer között, Pilismarót és Esztergom között, az 53-as és 61-es kilométer között, illetve Esztergom és Tát között, a 67-es és 72-es kilométer között;
  •  

Lezárták Pest vármegyében:

  • a 2-es főutat Sződliget előtt a 28-as és 29-es kilométerközött, valamint Vác közelében a 32-es és 34-es kilométer között;
  • a 12-es főutat Vác és Verőce között, az 1-es és 4-es kilométer között;
  • a 1201-es jelű Szob–Hont összekötő utat Ipolydamásd és Letkés között, a 3-as és 8-as kilométer között;
  • az 5101-es jelű Csepel–Ráckeve–Kiskunlacháza összekötő utat Tököl és Szigetújfalu között, a 22-es és 30-as kilométer között;
  • a 1113-as jelű Szentendre–Kisoroszi összekötő utat Tahitótfalu és Kisoroszi között, a 16-os és 19-es kilométer között;
  • a 1114-es jelű Tahitótfalu–Vác összekötő utat a 3-as és 4-es kilométer között;
  • a 11118-as jelű Budakalász–Metro bekötő utat;
  • a 11 307-es jelű Szigetmonostor–határcsárdai komphoz vezető utat;
  • a 11 308-as jelű Szentendre–szigetmonostori révhez vezető utat;
  • a 11 311-es jelű Leányfalu–pócsmegyeri komphoz vezető utat;
  • a 11 315-ös jelű dunabogdányi hajóállomáshoz vezető utat;
  • a 12 125-ös jelű Ipolydamásd országhatárhoz vezető utat;
  • a 12 301-es jelű Dunakeszi–horányi komphoz vezető utat;
  • a 12 303-as jelű Vác–Tahitótfalu komphoz vezető utat;
  • a 97 793-as jelű Vác–Sződliget kerékpárutat az 1-es és 5-ös kilométer között;
  • a 97 812-es jelű Budapest–Szentendre kerékpárút (EV6) Budakalász térségében, az 1-es és 3-as kilométer között;
  • a 97 767-es jelű Megyeri híd kerékpárutat;
  • valamint a 97 821-es jelű Ipolydamásd–Helemba kerékpárutat.

Lezárták Tolna vármegyében:

  • az 51 365-ös jelű Gerjen hajóállomáshoz vezető utat;
  • valamint az 51 366-os jelű dombori hajóállomáshoz vezető utat.

Az M2-es metró hétfőn üzemkezdettől ismét megáll a Batthyány téri állomáson, addig azonban a szerelvények csak áthaladnak a megállón, le- és felszállni nem lehet. A metróállomás lezárásának idején a 39-es busz vonalán a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben indulnak a járatok, és csuklós buszok is közlekednek a vonalon – olvasható a BKK oldalán.

A H5-ös HÉV egyébként továbbra sem hajt be a Batthyány térre, a szerelvények várhatóan szerdától közlekednek ismét idáig.

Az árvíz miatti további BKK-járatok módosításait itt láthatja.

Ütemes apadásnak indult a Duna a folyó felső szakaszain, ahol már a helyreállítási munkálatokat készítik elő. Az árhullám Budapest alatt, Paks térségében tart – közölte vasárnap az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) sajtóosztálya.

A tájékoztatás szerint Nagybajcsnál a tetőzés óta már két és fél métert apadt a Duna, ez pedig a folyó alsóbb szakaszain is érezhető. Győrnél – a Mosoni-Duna és a Duna szintjének kiegyenlítődését követően – szombaton a vízügyi szakemberek meg tudták nyitni a Mosoni-Duna árvízkapuként funkcionáló torkolati műtárgyát, mely a győri tetőzéskor 130-140 centiméterrel mentesítette a várost.

A Lajtán is folyamatos az apadás, az állami töltéseken helyenként megkezdődhetett az ideiglenes magasítások elbontása, a káros jelenségek feltérképezése, összesítése, a kezelésükre épített ideiglenes védművek vizsgálata és bontása, valamint a későbbi rekonstrukciós munkák előkészítése – áll a közleményben.

Mint írták, a Duna teljes Budapest fölötti szakaszán is folyamatos az intenzív apadás, azonban a fokozott figyelőszolgálatot továbbra is a nap huszonnégy órájában fenntartják a vízügy szakemberei. A káros jelenségek, buzgárok, szivárgások figyelése és a szükséges beavatkozások mellett, lassan

az önkormányzati védvonalakon is megkezdődhetnek a magassági hiányok miatt kiépült ideiglenes védművek felmérései.

A közlemény szerint az árvízzel érintett területeken, ha a második fok alá csökkent az árvízvédelmi készültség a helyreállítási munkálatok is elindulhatnak. Ezen munkák jelenleg a víz által nem érintett, magassági hiányok miatt épült ideiglenes védművek elbontásával kezdődhetnek meg és ezután következhet a felhasznált anyagok vizsgálata, elszállítása, majd kezelése.

A Duna Budapest alatti szakaszán a vasárnap az árhullám tetőzése elérte

Paks térségét, Baján pedig hétfőn lehet számítani a tetőzésre, harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett. Ezeken a területeken a vízügyi szakemberek megerősített figyelőszolgálatot látnak el

– közölték.

Az OVF közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az emberek adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket, míg az útlezárásokkal az Útinformot keressék, az Árvíz Vonal telefonszámát pedig csak vízügyi-árvízi információkért hívják.

Mint írták, homokzsákürítő önkéntesekre a bontási munkálatok alatt is szükség lehet, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni.

Budapest túl van a nehezén, a fővárosnál pénteken tetőzött a Duna. A homokzsákokból kiépített védműveket azonban továbbra is kiemelten figyelik a szakemberek, mivel ezekre még mindig nagy nyomás nehezedik. Karácsony Gergely főpolgármester köszönetet mondott a védekezésben résztvevő cégek dolgozóinak. A közösségi közlekedés várhatóan a jövő hét második felére állhat helyre Budapesten, de a 2-es metró Batthyány téri állomását már a hét első felében megnyitják.

Továbbra is homokzsákokkal van körbekerítve a Margit-szigeti szökőkút. Az elmúlt napokban a Margitszigetre koncentráltak a budapesti szakemberek. A szigetet minden irányból lezárták. A futópálya egy része száraz, de a legnagyobb részét most is víz borítja.

A nehezén viszont már túl van a főváros, a tetőzést komolyabb káresemény nélkül vészelte át Budapest.

 

Szombaton a 2013-as rekordhoz képest 61 centiméterrel alacsonyabban tetőzött a Duna.

A folyó azonban rengeteg hordalékot visz magával, az M1 drónos felvételekkel mutatta be, milyen törmelékeket sodor magával az ár.

„Amint elindul az apadás és levonul az ár, egyre több uszadék jelenik meg a folyóban, ez azt jelenti, hogy a Duna magával hozza a hordalékfákat is. Fontos felhívni a figyelmet, hogy a Duna partját hordalékfák gyűjtése szigorúan tilos, ugyanis az illetékes hatóságok csak bizonyos időszakonként és megfelelő módon adnak erre engedélyt, ugyanis ennek egészségügyi kockázatai vannak” – számolt be az M1 tudósítója.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán köszönte meg a fővárosi cégeknek, hogy helytálltak a védekezésben. Azt írta: szakszerű és alázatos munkával vannak túl a legnehezebb időszakon. A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy napokon belül kezdődik a felkészülés a helyreállításra. Karácsony közölte: most azon dolgoznak, hogy az M2-es metró Batthyány téri állomását néhány napon belül meg tudják nyitni. A jövő hét második felében várhatóan a H5-ös HÉV is újraindulhat, és a villamosok is újra a teljes vonalon járhatnak majd.

Az apadás nem jelenti azt, hogy vége a készültségnek

A Duna vízszintje Budapestnél még mindig veszélyes szint fölötti. A vízügyi szakemberek ezért arra kérik az embereket, hogy ne zavarják a védkezést, illetve a védekezésben résztvevő járműveket a gátakon.

„Meg van építve egy homokzsákokból álló ideiglenes védmű, ezt így hívják vízügyes nyelven, és bár le van fóliázva az eleje, mégiscsak utat talál magának a víz valahol, és ezeken a kisebb réseken keresztül elkezd szivárogni, ez szerintem minden laikus érti, hogy ez miért veszélyes. Meggyengíti ezeket a védműveket” – számolt be Siklós Gabriella, Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az árvízi védekezés után is nehéz munkák elé néznek a szakemberek. Az árhullám levonulása ugyanis a törmelékek eltakarítása jelent kihívást, és fertőtleníteni kell a közterületeket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek