
Káros anyagokkal vannak tele a kávépárnák: mutatjuk, hogy mikkel!
Egy német fogyasztóvédelmi szaklap megvizsgálta a kávékapszulák kistestvérét. A kávépárnákról eközben derült ki, több káros anyag is található bennük. Mutatjuk mik ezek és miért lehetnek károsak!
Egészségre káros anyagok jelenléte miatt a legtöbb kávépárna rosszul szerepelt egy német fogyasztói oldal közelmúltbeli tesztjén. Íme a vizsgált kávépárnák és a bennük talált problémás anyagok listája!

Mik is azok a kávépárnák?
A kávépárna a kávékapszulákhoz hasonló, előre kiadagolt és csomagolt kávé. A gyártók a papír párnákba finom, őrölt kávét tesznek, amiket egy kifejezetten erre a célra kialakított kávéfőzőgépekbe kell betenni. Előnye, hogy gyorsabb és praktikusabb, mint a sima őrölt kávéval működő kávéfőzés: nem kell a kávét külön adagolni, a zaccal bajlódni stb. Most azonban kiderült, van azért egy kis hátrányuk is.
Ezúttal kávépárnákat vizsgáltak a német fogyasztóvédők
- Egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó német magazin (Öko Test, amit, mint minősítést is lehet itthon különböző termékeken látni) ezúttal 21 kávépárnát vizsgált meg, hogy kiderítse:
- tényleg olyan kávé van-be bennük, mint a mi rájuk van írva;
- van-e valamilyen káros anyag tartalmuk;
- a bio tényleg bio-e;
- milyen az ízük?
A laboratóriumi és érzékszervi teszt után a 21 vizsgált termékből csak egyetlen márka kapott jó minősítést, méghozzá a Lidl Organic Coffee Pads Crema nevű terméke-írja a Rizikometer. 14 kávépárna viszont megbukott, köztük a Tchibo Caffè Crema, a Jacobs Crema Pads és a Rossmann Laudatio Caffè Crema kávépárnái. A vizsgált termékek teljes listája itt érhető el.
Milyen káros anyagokat találtak a kávépárnákban?
Például a kávé pörkölése során keletkező, rákkeltő akrilamidot találtak a vizsgált termékek háromnegyedében, kettőben a megengedettnél nagyobb mennyiségben. Szintén a pörkölés során keletkezik a több termékben jelen lévő furán és metilfurán is, ezek a vegyületek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint hosszú távon májkárosodást okozhatnak és állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyultak. A termékek többségében emellett ugyanis növényvédőszer-maradékokat, elsősorban glifozátot is találtak. A laboratórium még a bio kávéban is kimutatott glifozátot, pedig a bio termesztésben ennek a gyomirtó szernek a használata tilos.






