Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.17.

Káros anyagokkal vannak tele a kávépárnák: mutatjuk, hogy mikkel!

Egy német fogyasztóvédelmi szaklap megvizsgálta a kávékapszulák kistestvérét. A kávépárnákról eközben derült ki, több káros anyag is található bennük. Mutatjuk mik ezek és miért lehetnek károsak!

Egészségre káros anyagok jelenléte miatt a legtöbb kávépárna rosszul szerepelt egy német fogyasztói oldal közelmúltbeli tesztjén. Íme a vizsgált kávépárnák és a bennük talált problémás anyagok listája!

kávépárna, kávé párna filter, kávépárnák
Mutatjuk milyen káros anyagok lehetnek a kávépárnákban! Fotó: Igor Shoshin /  Shutterstock

Mik is azok a kávépárnák?

A kávépárna a kávékapszulákhoz hasonló, előre kiadagolt és csomagolt kávé. A gyártók a papír párnákba finom, őrölt kávét tesznek, amiket egy kifejezetten erre a célra kialakított kávéfőzőgépekbe kell betenni. Előnye, hogy gyorsabb és praktikusabb, mint a sima őrölt kávéval működő kávéfőzés: nem kell a kávét külön adagolni, a zaccal bajlódni stb. Most azonban kiderült, van azért egy kis hátrányuk is.

Ezúttal kávépárnákat vizsgáltak a német fogyasztóvédők

  • Egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó német magazin (Öko Test, amit, mint minősítést is lehet itthon különböző termékeken látni) ezúttal 21 kávépárnát vizsgált meg, hogy kiderítse:
  • tényleg olyan kávé van-be bennük, mint a mi rájuk van írva;
  • van-e valamilyen káros anyag tartalmuk;
  • a bio tényleg bio-e;
  • milyen az ízük?

A laboratóriumi és érzékszervi teszt után a 21 vizsgált termékből csak egyetlen márka kapott jó minősítést, méghozzá a Lidl Organic Coffee Pads Crema nevű terméke-írja a Rizikometer. 14 kávépárna viszont megbukott, köztük a Tchibo Caffè Crema, a Jacobs Crema Pads és a Rossmann Laudatio Caffè Crema kávépárnái. A vizsgált termékek teljes listája itt érhető el.

Milyen káros anyagokat találtak a kávépárnákban?

Például a kávé pörkölése során keletkező, rákkeltő akrilamidot találtak a vizsgált termékek háromnegyedében, kettőben a megengedettnél nagyobb mennyiségben. Szintén a pörkölés során keletkezik a több termékben jelen lévő furán és metilfurán is, ezek a vegyületek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint hosszú távon májkárosodást okozhatnak és állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyultak. A termékek többségében emellett ugyanis növényvédőszer-maradékokat, elsősorban glifozátot is találtak. A laboratórium még a bio kávéban is kimutatott glifozátot, pedig a bio termesztésben ennek a gyomirtó szernek a használata tilos.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek