RETRO RÁDIÓ

Káros anyagokkal vannak tele a kávépárnák: mutatjuk, hogy mikkel!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 09. 17. 12:30

Egy német fogyasztóvédelmi szaklap megvizsgálta a kávékapszulák kistestvérét. A kávépárnákról eközben derült ki, több káros anyag is található bennük. Mutatjuk mik ezek és miért lehetnek károsak!

Egészségre káros anyagok jelenléte miatt a legtöbb kávépárna rosszul szerepelt egy német fogyasztói oldal közelmúltbeli tesztjén. Íme a vizsgált kávépárnák és a bennük talált problémás anyagok listája!

kávépárna, kávé párna filter, kávépárnák
Mutatjuk milyen káros anyagok lehetnek a kávépárnákban! Fotó: Igor Shoshin /  Shutterstock

Mik is azok a kávépárnák?

A kávépárna a kávékapszulákhoz hasonló, előre kiadagolt és csomagolt kávé. A gyártók a papír párnákba finom, őrölt kávét tesznek, amiket egy kifejezetten erre a célra kialakított kávéfőzőgépekbe kell betenni. Előnye, hogy gyorsabb és praktikusabb, mint a sima őrölt kávéval működő kávéfőzés: nem kell a kávét külön adagolni, a zaccal bajlódni stb. Most azonban kiderült, van azért egy kis hátrányuk is.

Ezúttal kávépárnákat vizsgáltak a német fogyasztóvédők

  • Egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó német magazin (Öko Test, amit, mint minősítést is lehet itthon különböző termékeken látni) ezúttal 21 kávépárnát vizsgált meg, hogy kiderítse:
  • tényleg olyan kávé van-be bennük, mint a mi rájuk van írva;
  • van-e valamilyen káros anyag tartalmuk;
  • a bio tényleg bio-e;
  • milyen az ízük?

A laboratóriumi és érzékszervi teszt után a 21 vizsgált termékből csak egyetlen márka kapott jó minősítést, méghozzá a Lidl Organic Coffee Pads Crema nevű terméke-írja a Rizikometer. 14 kávépárna viszont megbukott, köztük a Tchibo Caffè Crema, a Jacobs Crema Pads és a Rossmann Laudatio Caffè Crema kávépárnái. A vizsgált termékek teljes listája itt érhető el.

Milyen káros anyagokat találtak a kávépárnákban?

Például a kávé pörkölése során keletkező, rákkeltő akrilamidot találtak a vizsgált termékek háromnegyedében, kettőben a megengedettnél nagyobb mennyiségben. Szintén a pörkölés során keletkezik a több termékben jelen lévő furán és metilfurán is, ezek a vegyületek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint hosszú távon májkárosodást okozhatnak és állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyultak. A termékek többségében emellett ugyanis növényvédőszer-maradékokat, elsősorban glifozátot is találtak. A laboratórium még a bio kávéban is kimutatott glifozátot, pedig a bio termesztésben ennek a gyomirtó szernek a használata tilos.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.