Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.15.

Hihetetlen, mi történik a testeddel, ha közvetlenül felkelés után iszod a reggeli kávéd

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor célszerű elfogyasztani a reggeli ébresztő italt, de tény, hogy van, aki képtelen elkezdeni nélküle a napot. Mutatjuk, mi történik, ha éhgyomorra iszod az első kávét!

Ha te is azok közé tartozol, akinek reggel nem indul be az agya, míg meg nem itta a kávét, akkor biztosan mondták már neked, hogy mennyire veszélyes éhgyomorra fogyasztani. Ugyanis valóban sokan éreznek gyomorégést, reflux-szerű tüneteket, sőt, akár gyomorfájdalmat is, ha felkelés után rögtön a csészéhez nyúlnak – de kutatók szerint ez nem biztos, hogy mindenkire igaz. Mire érdemes figyelni, vajon tényleg célszerű előbb reggelizni, és csak utána meginni a kávét? Ennek jártunk utána.

Beautiful,Young,Girl,In,A,White,Coat,And,Sneakers,Sleepy
Reggeli előtt vagy után igyuk? Fotó: RomanR /  Shutterstock

Refluxszal nem jó ötlet

A koffein a nyelőcső és a záróizom ellazulását okozza, a kávé pedig eléggé savas, így aki refluxszal küzd, már a reggeli fekete után egyből érezheti a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe, és a jellegzetes gyomorégést. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a kávé okozza a refluxot, hiszen ennek a betegségnek számtalan kiváltó oka és tényezője lehet. Az viszont tény, hogy ha hajlamos vagy rá, figyelned kell a koffeinbeviteledre, és arra, hogy ne igyál egy nap túl sok kávét.

Egyéni érzékenységtől is függ

Akkor is tapasztalhat valaki gyomorégést a kora reggeli kávé után, ha egyébként nincsenek gyomorpanaszai, de ők általában nem csak éhgyomorra, hanem teli gyomorral is tapasztalják a kellemetlen érzést. Tehát ha azok közé tartozol, akiknek a gyomra megfájdul a kávétól, akkor sajnos mindegy, hogy ettél-e előtte vagy sem. Célszerű inkább helyette valami más ébresztő italt választani, rengeteg gyógynövény segíthet, hogy beinduljon a napod. Mivel a kávé pH-ja magasabb, mint a gyomoré, így meglehet, hogy éhgyomorra megterhelő lehet; ezt mindenki maga kell kitapasztalja.

Aki érzékeny rá, egyen előtte

Azoknak, akiknek problémát okoz az éhgyomorra fogyasztott kávé, érdemes enniük pár falatot, de a legjobb, ha reggeli után fogyasztják el a kávét. Ha ez nem megoldható, enyhítheted a kávé savas hatását például sovány tejjel, vagy növényi tejekkel, és célszerű olyan kávét választani, ami sötétebbre van pörkölve. Kutatások szerint ugyanis ez a fajta kevésbé gerjeszti a gyomorsavat, mint a világosabb pörkölésű kávé.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek