Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.09.09.

Parlagfű allergia: Így csökkentheted a tüneteket házi módszerekkel

Bár a nyárnak már vége, az allergiaszezon még javában tart, hiszen most kezd csak igazán virágozni a parlagfű. Néhány praktikával nemcsak enyhítheted, de el is kerülheted a kellemetlen tüneteket, mutatjuk, mit kell tenned!

Augusztus közepétől egészen október közepéig tart hazánkban a parlagfű virágzása, mely ebben az időszakban folyamatosan szórja a polleneket. Bár mindenkinek kötelező a telkéről kiirtani, aki allergiás rá, azt így is megkínozhatják ebben az időszakban a kellemetlen tünetek. A parlagfű pollenje nyálkahártya duzzanatot, fokozott viszketést és váladékozást okoz a légutakban, a szervezetben hisztamin szabadul fel, és a folyamatos tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szem- és orrviszketés megkeseríti az érintettek mindennapjait. A tünetek házi módszerekkel is enyhíthetők, de durva allergia esetén érdemes felkeresned az orvosodat. Mutatjuk, milyen praktikákat vethetsz be, hogy kevésbé legyen kínzó a parlagfű allergia!

Young,Woman,Suffering,From,Ragweed,Allergy,Outdoors
Nem kell beletörődni a kellemetlen tünetekbe! / Fotó: New Africa / Shutterstock (Illusztráció)

Tartsd kívül a polleneket

A ruhádon, cipődön sőt, a mosott ruhával is beviheted a házba az allergiás tüneteket okozó polleneket, ezért ebben az időszakban érdemes körültekintőnek lenned. A ruhákat és az ágyneműt ne az udvaron szárítsd, hazaérkezés után pedig azonnal öltözz át. Emellett a szellőztetésre is figyelj: lehet ablakot nyitni parlagfű-szezonban is természetesen, de ne reggel 5 és 10 óra között frissítsd a lakás levegőjét, mert ekkor a legmagasabb a pollenkoncentráció. Ha autóval utazol, ne húzd le az ablakokat, használd inkább a légkondit.

Moss hajat gyakrabban

Ahogy jössz-mész, a hajadba is kerülhetnek a levegőből pollenek, amik, ha lefekszel, a párnádról találnak utat a légutaidba. Ezért ebben az időszakban érdemes legalább kétnaponta hajat mosni, hogy megszabadulj tőlük.

Gyakran nézz rá a pollentérképre

Ezeken a térképeken naprakészen mutatják, hogy mely területeken a legnagyobb a pollenkoncentráció; ezeket érdemes elkerülni, főleg ha utazol. 

Nem mindegy, mit eszel

Az allergiások egyik legnagyobb ellensége a keresztallergia: ilyenkor úgy is megjelennek a tünetek, hogy nem túl magas a pollenkoncentráció a levegőben. Bizonyos ételek hatására viszkető érzés jelentkezik a szájban, ajak- és nyelvduzzanat alakulhat ki, súlyos esetben pedig anafilaxia is felléphet. Ha a parlagfűre vagy allergiás, tanácsos kerülni bizonyos ételeket: a görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát.

Fésüld át a kertet!

Aki allergiás a parlagfűre, az jobban odafigyel arra, hogy a ház környékéről kiirtsa, de még így is lehet, hogy nyáron nőtt egy-két példány, ezeket kutasd fel, és gyökerestül húzd ki, vagy kérj meg valakit, aki nem allergiás rá, hogy végezze ezt el helyetted. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek