Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.26.

Ukrajna a magyar családokat fenyegeti, miközben mi áramot, földgázt és gázolajat adunk nekik

Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében ukrán menekülteket fogadunk be és segítünk.

A pénteken reggel tartott Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy Ukrajna a kőolaj szállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. A miniszter szerint azért éppen ezt a két országot, mert csak mi és a szlovákok állunk ki teljes vállszélességgel az azonnali tűzszünet és béke mellett.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely szerint a békepárti álláspontja miatt zsarolja Ukrajna Magyarországot. Fotó: Balogh Zoltán

A kormánypárti politikus megjegyezte, hogy miközben Kijev zsarolja hazánkat, aközben 

Ukrajna Magyarországról importálja a legtöbb áramot, egész pontosan az elektromos áramellátásuk 40 százalékát adja Magyarország. 

Emellett a gázolaj és a földgáz ellátásuk 10 százaléka is Magyarországról érkezik Ukrajnába, illetve hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciójában rengeteg segítséget nyújtunk a háborúban álló szomszédunknak.

Gulyás tájékoztatása szerint mostantól a Lukoil nem tud szállítani Magyarországra, ami ha szeptemberig nem oldódik meg, akkor üzemanyaghiány is felléphet hazánkban és az északi szomszédunkban. A politikus hangsúlyozta, hogy egyelőre pánikra semmi ok, de szeptemberig megoldást kell találni az ügyben. 

A Kormányinfón az is elhangzott, hogy az ukránok zsarolása azért is érthetetlen, mert a Lukoil - amely a MOL szerződéses partnere - semmilyen szankciós listán nem szerepel, mostantól az ukrán parlament és az ukrán elnök közös döntésének következtében nem tud szállítani Magyarországra, ezzel egyidőben viszont a Rosneft orosz olajat szabadon szállíthat Csehországba, az egyébként lengyel tulajdonban lévő finomítóba. 

Ukrajna tehát a békepárti álláspont miatt zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. Ez méltánytalan és ráadásul ellentétes az európai uniós megállapodásokkal is, hiszen 2022 nyarán az Európai tanács ülésén Magyarország azért kapott mentességet az orosz olajbeszerzés tilalma alól, mert nem kétséges, hogy Magyarország orosz olaj nélkül a saját ellátás biztonságát garantálni nem tudja. Ennek technikai okai is vannak: Százhalombatta orosz olajat tud finomítani, itt az egyik pillanatról a másikra való átállás nem lehetséges 

- magyarázta Gulyás Gergely. Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter kifejtette, hogy az unió és Ukrajna közötti kapcsolatokat a Társulási szerződés rendezi, ezek több pontját Ukrajna megsértette. 

Ebben az esetben az tagállamoknak jogukban áll konzultációt kezdeményezni, ennek elkezdésére 3 nap van. 

Ha ez nem működik, van más lehetőség is, a további fellépés jogát fenntartja a kormány 

– jelezte Bóka. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek