Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.10.

Változásra vágyók hangja, ezt képviseli a magyar EU elnökség

Életben tartjuk a változás reményét.

Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége a változásra vágyók hangját fogja képviselni az Európai Unióban, és életben fogja tartani a változás reményét a következő intézményi ciklusra is – jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter Brüsszelben kedden.

Bóka János a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli képviseletének rendezvényén hangsúlyozta: az európai parlamenti választások eredménye egyértelműen megmutatta, hogy nemcsak szükség van a változásra, hanem egyértelmű a változás iránti vágy is, amint azt maguk az európaiak kifejezték.

Mindazon politikai erők, melyek a változásért kampányoltak, megerősödtek, mindazon politikai erők pedig, amelyek azt mondták, hogy mindennek így kell folytatódnia, veszteségeket szenvedtek – hívta fel a figyelmet.

 

A miniszter kijelentette: az elmúlt ötben évben az Európai Unió sokkal többet tehetett volna azért, hogy önálló globális szereplővé váljon, amely képes azonosítani és érvényesíteni stratégiai érdekeit, és képes felelősséget vállalni saját biztonságáért szövetségeseivel és partnereivel, de egyedül is, ha szükséges. Az elmúlt öt évben az Európai Unió nem tett semmit a migrációs válság megoldásáért, nem védte meg az Európai Unió külső határait és nem vizsgálta meg azokat az innovatív megoldásokat, amelyek ezt elősegítenék – mondta. Az Európai Uniónak az elmúlt öt évben nem sikerült megfordítania gazdasági versenyképességének csökkenését sem, és nem adott perspektívát az európai mezőgazdaság számára – hívta fel a figyelmet.

Amikor az Európai Unió Tanácsának elnökségére készült Magyarország, ezeken a területeken egyértelműen a változtatás szükségességét határozta meg. Az európai parlamenti választások e felkészülés irányát megerősítették – emelte ki.

„Azon fogunk dolgozni, hogy megerősítsük az európai biztonság- és védelempolitikát annak érdekében, hogy az Európai Unió nagyobb felelősséget tudjon vállalni saját biztonságáért és védelméért. Stratégiai vitát nyitunk az európai agrár- és kohéziós politika jövőjéről, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy e rendkívül sikeres szakpolitikai területek eredményei a következő költségvetési ciklusban is folytatódni tudjanak” – fogalmazott Bóka János, majd hozzátette: a magyar uniós elnökség az EU bővítésére objektív és érdemeken alapuló folyamatként fog tekinteni.

„Itt az ideje a megerősített együttműködésnek a változást akaró politikai erők között, mert a történelem során először vált lehetségessé új többség létrehozása az Európai Parlamentben” – tette hozzá az európai uniós ügyekért felelős miniszter.

Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója köszötéjében mindenek előtt kijelentette: a magyarok semmi mást nem akarnak és akartak soha, mint szabadságot és demokráciát.

Hangsúlyozta, az európai uniós választások újabb bizonyítékkal szolgáltak arra, hogy a hagyományos brüsszeli elit miképpen távolodott el az alapítók szándékától, és figyelmen kívül hagyják a választók akaratát. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: 12 európai ország 84 patrióta, szabadságharcos, Európát nem a saját hazája helyett, hanem amellett szerető képviselője megértette a változás szelét és megalapította a Patrióták Európáért nevű frakciót, az Európai Parlament harmadik legnagyobb, és talán a legerősebb közösségét. A formálódó és erős közösségnek a hívó szavai egy irányba mutatnak, egy célt jelölnek, hogy Európa újra az európaiaké, valamint újra erős és büszke legyen – zárta gondolatait Kavecsánszki Ádám.

Az EU-nak azóta van problémája Magyarországgal, amióta nemzeti kormánya van. Az Európai Bizottság mellett most éppen Daniel Freundon van a sor, hogy támadja Magyarországot – erről beszélt Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője a Kossuth Rádióban. A német zöldpárti politikus online konferencián támadta ismét a soros magyar elnökséget, valamint az új konzervatív frakciót.

Online konferencián szidta a soros uniós magyar elnökséget és az új konzervatív frakciót a Magyarországgal szemben mindig szélsőségesen kritikus Daniel Freund. Ő az a német zöldpárti EP-képviselő, aki például azért lobbizik, hogy az összes uniós forrást vegyék el Magyarországtól – hangzott el az M1 Híradó című műsorában, csütörtökön.

A Magyar Nemzet azt írta: az EP-képviselő szerint a magyar uniós elnökség mottója, a „Make Europe Great Again”, azaz a Tegyük újra naggyá Európát, aggasztóan hangzik, mert attól a Trumptól ered, aki ezzel hergelte követőit a Capitolium elfoglalására.

Freund azt mondta, Orbán Viktor most Brüsszelt szeretné elfoglalni, és azon sajnálkozott, hogy Magyarország vette át a soros EU-elnökséget. A konferencián Dobrev Klára, a DK-nak mindösszesen két európai parlamenti helyet szerző EP-listavezető is a magyar elnökséggel riogatott.

A Magyar Nemzet szerint azt mondta: Orbán Viktor nem gyakorlati, hanem szimbolikus kárt fog okozni a következő hat hónapban, amennyiben nem korlátozzák a mozgásterét.

Gyurcsány Ferenc felesége arról is beszélt egy konfliktusokkal teli fél év elé nézünk, amelyben számos szimbolikus vitája lesz Orbán Viktornak a többi tagállammal.

Szerinte a jó választási eredménynek köszönhetően a magyar kormány még agresszívebben fog viselkedni az unióban, a Patrióták Európáért nevű politikai szövetséget pedig igyekezett jelentéktelennek beállítani.

Dobrev Klára az európai jobboldali erők előretörését lekicsinylően azt mondta, hogy a populisták ereje kevés, ha az Európai Néppárttal nem működnek együtt, akkor nem tudják érvényesíteni akaratukat az Európai Parlamentben – olvasható a cikkben.

A balliberális politikusokkal ellentétben viszont a hazai és a nemzetközi sajtót a hétvége óta foglalkoztatja, hogy milyen pártok csatlakozhatnak még ahhoz az új szövetséghez, amelyet a múlt vasárnap Orbán Viktor a Fidesz elnökeként Herbert Kickl és Andrej Babis pártelnökökkel alakított Bécsben.

„Az európai emberek három dolgot akarnak: békét, rendet és fejlődést” – fogalmazott a magyar kormányfő a pártszövetség megalapításáról szóló sajtótájékoztatón. Orbán Viktor akkor azt mondta: új korszak kezdődik, és ennek az új korszaknak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai tömörülés létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát.

Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője a Kossuth Rádióban pedig arról beszélt, hogy az EU-nak azóta van problémája Magyarországgal, amióta nemzeti kormánya van. Az Európai Bizottság mellett most éppen Daniel Freundon van a sor, hogy támadja Magyarországot.

„Nagyon látszott rajta, hogy mennyire frusztrált a magyar diplomáciai sikerek miatt, és hát érdekes, hogy ezzel neki problémája van, amikor a magyar diplomácia ennyire sikeres és az építkezésen alapszik, hogy minél több kapcsolatot kialakítson, és ez azért furcsa a német liberális képviselőnek, mert az ő diplomáciai módszere a rombolás” – fejtette ki.

Dobrev Kláráról szólva kiemelte:

kijelentésével, miszerint Orbán Viktor nem tud kárt okozni az EU-elnökséggel, a maga módján elismerte, hogy a magyar kezdeményezések pozitívak lehetnek.

Az elemző szerint ez magától értetődő, hiszen Magyarországnak az az érdeke, hogy az EU-ban minél nagyobb legyen a jólét, és a magyar elnökség ebben a fél évben azon fog dolgozni, hogy az európai versenyképesség javuljon.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek