KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.22.

Kijev nem akar Moszkvával egy időzónán közösködni, eltörölték a nyári időszámítást

Szakértők szerint a döntés hátterében sokkal inkább politikai, mintsem gazdasági érdek húzódik.

Az ukrán parlament  megszavazta az új naptári időszámításról szóló törvényjavaslatot, melynek részeként még idén eltörlik a nyári időszámítást az országban - jelentette a helyi sajtó. A javaslatot benyújtó képviselők indoklása szerint a változásra azért van szükség, mert Ukrajna így teljesen elhatárolódik az Moszkvai időzónától, amivel közelebb kerül az európai integrációhoz.

Kijev nem akar Moszkvával egy időzónán közösködni, eltörölték a nyári időszámítást

A sokak által kifogásolt törvényjavaslatot csak szűk többséggel fogadta el a kijevi törvényhozás: a 450 fős testületben 265 törvényhozó támogatta a módosítást. Noha a jogszabály még elnöki aláírásra vár, szakértők szerint ez csak formaiság, így az ukránok utoljára 2024. október 27-én állítják vissza az óráikat egy órával, és jövő tavasszal már nem térnek át a nyári időszámításhoz.

"A változtatás célja a területi integritás védelmének biztosítása és Ukrajna nemzetbiztonságának megerősítése, mivel Oroszország kiszabta idejét az ideiglenesen megszállt területeken. Az egyetlen kijevi időre történő átlépés megerősíti Ukrajna biztonsági pozícióját, és hozzájárul az ideiglenesen megszállt területek felszámolásához és reintegrációjához"

- fogalmazott a Voldimir Zelenszkij nevével fémjelzett "Nép Szolgája" párt parlamenti képviselője, Jevgenyija Kravcsuk. A politikus elmondása szerint mindemellett nyilvánvaló kényelmi előnyei is lesznek a változásnak, mivel így nem kell majd az óraátállítással bajlódnia az embereknek.

A nyári időszámítás tehát megszűnik Ukrajnában, ami azt jelenti, hogy a magyar nyári időszámítás idején Ukrajnában éppen annyi lesz az idő, mint Magyarországon. A jelenleg érvényben lévő nyári időszámítás szerint most még Kijevben és Moszkvában ugyanannyi az idő, éppen ezért szakértők úgy vélik, hogy az óraátállításról szóló módosítás hátterében sokkal inkább politikai, mintsem gazdasági érdek húzódott.

Kritikusok szerint a téli időszámításra történő átállás óriási problémákat fog okozni Kelet-Ukrajnában, köztük Harkov, Dnyipro és Paltava városokban, miközben az olyan nyugati területeken, mint Kárpátalja nem okoz majd érdemi változást. 

„Ma Harkovban a napkelte 4 óra 44 perckor van, a naplemente pedig 20 óra 38 perckor. A nyári időszámítás eltörlése után Harkovban pontosan egy év múlva 03:44-kor hajnalodik és 19:38-kor sötétedik”

- mutatott rá a változás okozta problémára egy ukrán blogger a közösségi oldalán. 

Oroszországban - még a Szovjetunió részeként - 1981-ben vezették be a nyári időszámítást, aztán 2011-ben megszüntették az óraátállítást és bevezették a nyári időszámítást, de a rossz tapasztalatok miatt 2014-ben visszatértek az álladó téli időszámításra. 

Mindeközben az Unióban 2021-ben megszavazta az Európai Parlament a nyári és téli időszámítás rendszerének eltörlését, de végső döntés még nem született, így sok európai országban továbbra is használják az óraátállítást. Egy 2018-ban készült felmérés szerint a megkérdezettek 84 százaléka a rendszer eltörlése mellett foglalt állást. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek