Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.26.

Gulyás Gergely: "Magyarország nem akarja viszontzsarolni Ukrajnát"

Mutatjuk, mi hangzott el a július 26-ai, rendhagyó kormányinfón.

Július 26-án, pénteken délelőtt Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő rendhagyó Kormányinfót tartott. Gulyás Gergely elárulta: a kormány a tegnapi ülésen a háborúról és a békéről, valamint ennek következményeiről tárgyalt, valamint arról, hogy Ukrajna a kőolajszállítás lezárásával zsarolja Magyarországot. Kiemelte: épp azt a két országot támadja ezzel Ukrajna, akik az azonnali tűzszünet mellett állnak. 

"Magyarország az orosz olaj nélkül az olajellátását biztosítani nem tudja" – magyarázta Gulyás Gergely, kiemelve: ez a helyzet akár üzemanyaghiányt is eredményezhet. Pánikra jelenleg ugyanakkor még nincs ok a tartalékainknak hála, de fel kell készülni, és szeptemberig megoldást kell találni. A helyzet azért különösen abszurd, mert mindeközben Ukrajna épp Magyarországról szerzi be az elektromos áram több mint 40 százalékát, emellett csővezetéken kívül gázolajat is tőlünk kap az ország. Kiemelte:

Magyarország nem akarja viszontzsarolni Ukrajnát, betartjuk a velük kötött megállapodásokat!

 Bóka János ezzel kapcsolatban elárulta: Ukrajna a társulási rendelkezés számos pontját megsértette, amikor elhatározta, hogy akadályozza az olaj Magyarországra jutását. A tagállamokban ilyen esetben joguk van konzultációt kezdeményezni. Ha ez nem vezet eredményre, akár bírósági eljárás is lehet a következő lépés.

Gulyás Gergely elárulta, egy másik EU-val kapcsolatot ügyet is tárgyalt a kormány: a migrációs ügyben meghozott bírósági ítélettel kapcsolatosan elvi álláspontot alakítottak ki.

"Mandátumot adtunk az illetékes kormánytagoknak tárgyalásra, szeretnénk, hogy Brüsszellel minél előbb megállapodás születne. Ez azonban nem változat azon: az, hogy ez az ítélet megszülethetett, az gyalázat, tűrhetetlen. Azt mutatja, hogy az EU bírósága semmilyen jogvita eldöntésére pártatlanul nem vehető igénybe" – jelentette ki, hozzátéve: pedig Magyarország csupán az EU közös határait védi, méghozzá Brüsszeltől kapott érdemi segítség nélkül, és pont ezért bírságolnak meg minket.

Bóka János az EU-elnökség aktualitásairól is beszámolt. Elárulta: augusztus 31-ig nyári szünet van, onnantól folytatják a munkát. Eddig 30 hivatalos eseményre került sor Budapesten és Brüsszelben, valamint hat informális ülés zajlott le, melyben többek közt az EU versenyképessége is napirendre került, valamint a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, a 2030-ig húzódó energiapolitika kérdése, valamint a bel-és igazságügyi kérdésekkel kapcsolatos prioritások. Emellett formális ülések is voltak a vidéki területek hosszútávú életképességi kérdéseit szem előtt tartva, de összeültek a pénzügyminiszterek is. A munkaerőt érintő kérdések is szóba kerültek a formális üléseken.

Vitályos Eszter kormányszóvivő arról beszélt: a kormány tárgyalt arról, hogy speciális adózást választók esetében is elérhetőek legyen a lakáscélú állami kölcsönök. A kormány lehetővé teszi, hogy az érintettek teljes jövedelmük 50 százaléka legyen beszámítható a hitelfelvételkor. A felsőoktatásról azt mondta, hogy a kabinet növelte az egyetemek vonzerejét, mivel az utóbbi két évben több mint 90 ezer főt vettek fel évenként. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek