INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.26.

70-nel repeszt és 20-szor nagyobb a motorja, mint egy autónak: ez a Hiúz, ami ráadásul hazánkban készül – galéria

A hadiipar éllovasa ez a lóerők terén is páratlan harckocsi, melyből az első példány most készült el Zalaegerszegen.

Valószínűleg már első ránézésre összerezzen az, aki ezzel a brutális harci erővel felszerelt tankkal találja szembe magát. A magyar Hiúz nemcsak külsőre félelmetes, de olyan tulajdonságai vannak, mely világszerte forradalmasítja a hadászatot.

Lynx KF41
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Lynx jelképes slusszkulcsátadásakor  Fotó: Katona Tibor

Mérföldkőhöz érkezett a magyar hadiipar 2024. július 24-én szerdán, amikor végre bemutathatták az első Lynx KF41A tankot, mely magyarul a Hiúz névre hallgat. A zalaegerszegi gyár szalagjáról legördült 45 tonnás csúcsmodern high tech katonai jármű amellett, hogy a Magyar Honvédség képességeit erősíti, bizonyítéka annak, hogy milyen magas színvonalon képes működni a magyar haderő. A világ egyik legkorszerűbb páncélozott gyalogsági harci járműve 8,49 méter hosszú, 3,8 méter széles és 3,73 méter magas, attól függően, hogy milyen a járműtestre szerelt plusz torony vagy egyéb felépítmény van rajta.

Alapvetően 3 ember elegendő ahhoz, hogy elvezesse, amin felül további 8 jól felszerel lövészkatona szállítható benne. Vannak átalakítható részei, melyek alkalmassá teszik többek között a sebesült kihordó, a felderítő, a légvédelmi vagy a műszaki harcjármű feladatok ellátására.

A brutális szörnyeteget egy 27.000 köbcentis (egy átlagos teljesítményű autó 1.000-1.500 köbcentis), 6230 newtonméter nyomatékú, 6 hengeres, 1463 lóerős (egy átlagos autó kevesebb, mint 100 lóerős), automata váltós, Liebherr D9612 turbodiesel motor hajtja. A gép ezáltal 45 tonnás súlya mellett akár 70 kilométert is megtehet egy óra alatt. A páncélkocsi tankjába 900 liter gázolaj fér, mellyel 500 kilométert tud megtenni. Vagyis százon mintegy 180 liter gázolajat éget el, szemben egy személykocsi 6-8 literes fogyasztásával. Persze egy ekkora motorba kell is elég nafta.

A Hiúz tankról az alább képre kattintva, galériánkban láthatsz elképesztő felvételeket:

A speciális fegyverzettel ellátott csúcsragadozó akár 3 kilométer messzire is képes kellő pontossággal ellőni, akár álló helyzetben, akár menet közben. Fontos kiemelni, hogy a Lynx kialakításánál a védelem volt az egyik alapvető szempont. Éppen ezért a homlokpáncélzat ellenáll a széles körben elterjedt 30 milliméteres gépágyú lövedékeinek is, míg oldalról a 14,5 milliméteres nehézgéppuska páncéltörő lövedékeinek, illetve a legalább 25 méterre robbanó 155 milliméteres tüzérségi lőszerek hatásainak. A magyar csodafegyver ára, egészen pontosan gyártási költsége közel 14 millió euró, átszámítva nagyjából 5,5 milliárd forint.

A zalaegerszegi gyárban megépített lánctalpast Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere méltatta, aki a következőt írta közösségi oldalán:

Made in Hungary! A világ legmodernebb harcjárművével védjük Magyarországot!

A honvédelmi miniszter jelenlétében szerdán Zalaegerszegen, a Rheinmetall Hungary üzemében a Magyar Honvédségnek átadott első magyar gyártású Lynx KF–41 gyalogsági harcjármű azt is bizonyítja, hogy a magyar hadiipar már most is komoly, a nemzetközi színtéren is kimagasló teljesítményre képes:

A magyar mérnökök, fejlesztők, munkások, hegesztők és karbantartók jelentik a jövőnket, akik párját ritkító műszaki teljesítményre képesek.

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Rheinmetall és a magyar kormány vegyesvállalatának gyárában tartott rendezvényen a hazai hadiipar újjáépítését célzó erőfeszítések kapcsán, majd hozzátette: a szomszédban zajló konfliktus „újra bebizonyította azt is, hogy hadiipart – harckocsigyártó, lőszergyártó kapacitásokat – nem lehet rögtönözni”, ehhez hosszú távú fejlesztésre, tervezésre van szükség.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek