POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.23.
Módosítva: 2024.06.23.

Elképesztő ütemben készül Németország a háborúra

Beindult a hadiipar, jön a hadkötelezettség.

A német Rheinmetall védelmi konszern bejelentette csütörtökön, hogy megkapta a cég történetének legnagyobb megrendelését a német szövetségi hadseregtől, a Bundeswehrtől 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerek szállítására.

A vállalat sajtószolgálatának közlése szerint a lőszerszállítási szerződés összértéke mintegy 8,5 milliárd eurót tesz ki. A most bejelentett megállapodás egy korábbi szerződés helyébe lép, amelyet 2023 júliusában írtak alá, és amelyet jóval alacsonyabb, legfeljebb 1,3 milliárd euró értékű szállításra kötöttek.

Az új megállapodás nem határozza meg a 155 milliméteres lövedékek számát. A megrendelt lőszereket főként a Rheinmetall észak-németországi Unterlüss városában lévő üzemében gyártják. A szállításokat 2025 elején tervezi elindítani a konszern, az első részletet mintegy 880 millió euró értékben.

A német hadsereg a megrendelésből saját készleteit tölti fel, illetve egy jelentős részt Ukrajnába szállít.

A cég arra számít, hogy a megrendelések száma a következő években tovább fog növekedni. „Ez a nagyszabású keretszerződés kiemeli a Rheinmetall vezető szerepét mint németországi lőszerszállító, valamint a világ legnagyobb tüzérségi lőszergyártójaként betöltött pozícióját” – mondta Armin Papperger, a védelmi konszern vezérigazgatója. Június elején vált ismertté, hogy a Rheinmetall több mint 180 millió eurót fektet be egy litvániai lőszergyártó üzem építésébe – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ezt megelőzően a vállalat március végén jelentette be, hogy több mint 130 millió eurót kap az Európai Uniótól lőszergyártásának növelésére.

A Rheinmetall Németország legnagyobb fegyvergyártó vállalata, és lőszereken kívül gyárt harckocsikat, katonai teherautókat és fegyvereket is.

Nem is inkább arról van szó, hogy felkészülünk egy háborúra, hanem inkább arról, hogy arra számítunk – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter egy televíziós interjúban.

„Ha készülni kell egy olyan veszélyre, amiről nem tudjuk, hogy mikor és hogyan következik be, akkor jobban tesszük, ha felfegyverezzük magunkat”

– fogalmazott a védelmi tárca vezetője.

Szinte naponta érkezik háborús fenyegetés a Kremlből – legutóbb ismét a balti államokbeli barátainkat fenyegették meg – mondta Pistorius a Tagesspiegel című napilap pénteken megjelent cikkében. A német haderő, a Bundeswehr kapcsán a miniszter hangsúlyozta: „az égető fenyegetettségre tekintettel gyorsan meg kell erősítenünk védelmi kapacitásainkat”. A védelmi miniszter azt is elmondta, hogy számolni kell azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nap akár meg is támadhat egy NATO-tagországot.

A Zeit online információi szerint a szociáldemokrata védelmi miniszter Boris Pistorius arra akarja kötelezni a fiatal férfiakat, hogy kérdőívben adjanak tájékoztatást a Bundeswehrben való szolgálati hajlandóságukról és képességükről. A nők számára a tájékoztatás önkéntes. 

Boris Pistorius visits air defense missile group 21
Boris Pistorius növelni akarja a Bundeswehr létszámát - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ugyanakkor a jelenlegi ellenzékben levő CDU/CSU pártfrakció több politikusa nemcsak a férfiak, hanem a nők számára is kötelező katonai szolgálatot szorgalmazott
 

„Úgy gondolom, hogy manapság már nem tudunk különbséget tenni a nemek között” 

– mondta Johann Wadephul, a CDU/CSU parlamenti frakciójának alelnöke a ZDF reggeli magazinjában. Ezt más területeken sem teszik meg, ezért az Alaptörvény módosításait esetleg meg kell vizsgálni.  A CDU védelmi szakértője, Serap Güler is a férfiak mellett a nők kötelező katonai szolgálatát szorgalmazta. 

A Boris Pistorius (SPD) védelmi miniszter által tervezett évi 10 000 újonc „csak a kezdet” – mondta Güler a Politico magazinnak. Legalább négyszereséről kell beszélnünk. Úgy vélte, 2011-ben hiba volt a kötelező katonai szolgálat felfüggesztése. Ezt most ki kell javítani.

A német sajtóügynökség információi szerint a miniszter arra kötelezné a fiatal férfiakat, hogy kérdőívben adjanak tájékoztatást katonai szolgálati hajlandóságukról és képességükről. Ha kiválasztják őket, akkor kötelező a sorozáson megjelenniük. Az SPD politikusának javaslata az első lépés az új kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása felé. 
A katonai tervezők azt feltételezik, hogy évente 400 000 ember tölti ki a kérdőívet – és becslések szerint negyedük jelezheti érdeklődését.
A tervek szerint 40 000 jelöltet hívnak be alkalmassági vizsgálatra. Jelenleg 5-7000 újonc kiképzésére van kapacitás, de ez várhatóan növekedni fog. Feltételezhető, hogy a szolgálati idő hat vagy akár tizenkét hónapig tart majd.
A Bundeswehr létszáma tavaly 181 500 katonára zsugorodott. Pistorius ezért a kötelező szolgálat modelljeit vizsgáltatta meg az Ukrajna elleni orosz támadás miatt is. A politikus már korábban világossá tette, hogy nem támaszkodik a teljes önkéntességre: 

"Meggyőződésem, hogy ez nem fog működni kötelező elemek nélkül."

 Pistorius többször hangsúlyozta, hogy Németországnak "háborúképessé" kell válnia, hogy NATO-szövetségeseivel együtt hiteles elrettentő erőt tudjon felmutatni. 

Fel kell készülni egy lehetséges háborúra Európában – fogalmazott a minap a német védelmi miniszter, majd felszólította a lakosságot, hogy barátkozzon meg a gondolattal. Boris Pistorius ezért fegyverkezést és a német hadsereg fejlesztését sürgeti. Németország 100 milliárd eurót különített el a Bundeswehr fejlesztésére, és elkezdte felfuttatni a fegyvergyártást és a toborzást is.

Németország hadserege sokáig az egyik legerősebb és legfejlettebb haderő volt Európában. Modern szárazföldi, légi és tengeri képességekkel rendelkezett, amely jelentős elrettentő erővel bírt.

Szakértők szerint viszont mára az egykor félelmetes haderő fénye jócskán megfakult, többek szerint a Bundeswher meggyengült. A német védelmi miniszterek pedig egymás után buktak, köztük Ursula von der Leyen is, aki a kudarcot követően az Európai Bizottság elnöki posztjával vigasztalódott.

„Németországnak jelenleg egyetlen harcképes hadosztálya sincs.”

Ezt nem Berlin valamelyik ellensége, hanem maga a német vezérkari főnök ismerte be nyáron a Reutersnek.

Boris Pistorius német védelmi miniszter (j) egy Leopard 2A6 harckocsin a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljánál, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában tett látogatásán 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának. (MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Alfons Mais arról beszélt, hogy fejleszteni kell az elhanyagolt német hadsereget:

2025-re fel kell állítani egy új hadosztályt, amit egy második követne 2027-ben.

„Hozzá kell szoknunk ahhoz a gondolathoz, hogy Európában háború fenyegethet. Németországnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. Fel kell készülnünk a háborúra” – mondta Boris Pistorius jelenlegi védelmi miniszter az orosz-ukrán háború és az izraeli-palesztin konfliktus fényében a ZDF-nek.

Pistoius szerint háborúra kell készülni Európában, és ennek lehetőségével a németeknek meg kell barátkozniuk, a haderőt pedig fel kell rá készíteni.

Németországnak egy minél hamarabb hadrafogható hadseregre van szüksége” – mondta a miniszter hozzátéve: a fejlesztésére 100 milliárd eurót különítettek el, aminek kétharmadát már el is költötték.

Az a cél, hogy 3–5 éven belül a Bundeswher legyen az egyik legerősebb NATO-haderő Európában.

Boris Pistorius szerint a fegyverrendszerek beszerzésében már javulást értek el, például a Leopard 2-es tankoknál, illetve az önjáró tarackoknál a korábbinál sokkal rövidebb idő alatt kötöttek szerződéseket.

Viszont, mint fogalmazott, a gyártói kapacitások korlátozottak, ami nem csak a harcjárművekre igaz, hanem a lőszerekre is. Vagyis időbe telik, mire a több évtizedig elhanyagolt hadsereget újjáépítik.

A miniszter a toborzás ösztönzéséről is beszélt, szerinte

az egyik legégetőbb probléma az anyagi és a technikai hiányosságok mellett a katonák létszámhiánya.

A német hadsereg ugyanis most nem tudja teljesíteni a kitűzött több mint 200 ezer fős létszámot.

A miniszter a parancsnokok vezetői képességének fejlesztését is fontosnak nevezte, ehhez pedig új szemléletmódra és az eddiginél nagyobb hatékonyságra van szükség.

Németország Ukrajna egyik legnagyobb támogatója az Oroszországgal vívott háborúban. Berlin már több mint 17 milliárd euró támogatást jelentett be Kijevnek. Lőszerek és tüzérségi lövedékek mellett az elérhető legmodernebb nehézfegyvereket – köztük a Leopard 2-es tankokat is – Kijev rendelkezésére bocsátották.

Elemzők viszont régóta figyelmeztettek, hogy a Bundeswher nem tudja tartani a lépést a háborús igényekkel, ugyanis a német kormányok évtizedek óta elhanyagolták. Szakértők hónapok óta figyelmeztetnek: Európa – beleértve Németországot – is teljesen kimerült Kijev támogatásában, és egy támadás esetén nem tudná megvédeni magát.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek