POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.25.
Módosítva: 2024.06.25.

Fokozatosan készül a háborúra Németország

Egymást követik az intézkedések.

Boris Pistorius német védelmi miniszter szeretné visszaállítani a katonai szolgálatra alkalmasak nyilvántartását, közölte a Stern német lap. A nyilvántartást tizenhárom évvel ezelőtt függesztették fel a sorkatonasággal együtt, újbóli alkalmazása a kötelező katonai szolgálat új modellje érdekében történne. Emellett az SPD politikusa arra akarja kötelezni a fiatal férfiakat, hogy kérdőívben adjanak tájékoztatást szolgálati hajlandóságukról, képességeikről, illetve ha kiválasztják őket, vegyenek részt egy mustrán.

A bejelentés azután jött, hogy a tárcavezető ismertette az önkéntesség és a kötelezettség keverékére épülő sorozási tervét. Ennek értelmében Németországban minden 18 éves számára bevezethetik a sorkötelezettséget, a férfiakat és nőket egyaránt be lehetne hívni, hogy növeljék a fegyveres erők létszámát. A tervek szerint a fiatal férfiak és nők egy kérdőívet kapnának, amelyen fizikai állapotukról, egészségükről és a katonai szolgálat iránti érdeklődésükről kellene nyilatkozniuk. A férfiaknak kötelező, míg a nőknek önkéntes lenne a kérdőív visszaküldése, a vissza nem küldőket valamilyen módon szankciókkal büntetnék.

Első körben a kérdőívet kitöltők közül a legjobb 5–10 ezer fiatalt választanák ki katonai szolgálatra. A német védelmi miniszter szerint tisztán önkéntesekből is összejöhet ez a szám. Ám a fiatalokat bizonyos ösztönzési elemekkel is toboroznák a hadseregbe, többek között ingyenes jogosítványszerzés és egyetemre való könnyebb bekerülés is lehetne ilyen szempontból motiváció. Az egyéves szolgálatot választók több kedvezményben részesülnének, mint aki csak fél évet vállalna.

A tárcavezető szerint az igazi cél az intézkedésekkel a tartalékosok számának növelése lenne, azonban csak a már kiképzett katonákból növekedhet az állomány. A védelmi miniszter szerint az ukrajnai háború rávilágított, hogy csak úgy tartható fenn hosszú ellenállás, ha újabb és újabb tartalékosokat tudnak bevetni.A német szövetségi kormány részletes tervet készített arra az esetre, ha az orosz–ukrán háború elszabadulna.

 

Fotó: Anadolu via AFP

 

A Bild című német bulvárlapban jelent meg először a német szövetségi kormány azon terve, amelyet arra az esetre készített, ha az orosz–ukrán háború tovább eszkalálódna, és világháború robbanna ki – hívta fel a figyelmet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. 

 

A kiadvány szerint a blokk csapatait Németországon keresztül a NATO keleti szárnyára telepítenék át. A terv egyenesen kimondja, hogy egy több helyen egyszerre bekövetkező támadás esetén az állam nem lesz képes mindenkinek segíteni, aki rászorul. Az embereknek ezért fel kell készülniük arra, hogy saját maguknak kell megbirkózniuk a nehézségekkel egy világháborúban.

Ezenkívül a pincéket, a föld alatti parkolóházakat és a metróállomásokat bombatámadás esetén óvóhelyként kell használni. A hatóságok pedig fenntartják a jogot az ország egyes részeinek evakuálására, de a családokat nem szabad szétválasztani. Emellett a kórházakat fel kell készíteni arra, hogy nagyszámú beteget tudjanak hosszú időre befogadni.

 

A terv a parlament feloszlatásának tilalmát is magában foglalja. A dokumentum azt is megemlíti, hogy az országot élelmiszerhiány fenyegetheti a háború alatt, ezért az élelmezésügyi minisztérium szabályozhatná az élelmiszerosztást, a kormány pedig titkos helyeken tárolhatna búzát, rozst és zabot. A kabinet emellett rizsből, hüvelyesekből és sűrített tejből is „vészkészletet” tart majd fenn, hogy a lakosságnak napi egy meleg ételt biztosítson. Ez elsősorban a nagyvárosok lakóit célozza meg.

A német hatóságok fenntartják maguknak a jogot arra is, hogy a vállalatokat arra kötelezzék, hogy kizárólag a katonai szükségletekre termeljenek. Egy világháború kirobbanása esetén az országban visszatérne a kötelező katonai szolgálat, vagyis a lakosok bármikor behívhatók a hadseregbe. A 18 éves és idősebb embereket bizonyos munkákra kötelezhetik, például postahivatalokban, pékségekben vagy idősotthonokban való munkavégzésre.

Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta, hogy Berlinnek fel kell készülnie egy esetleges háborúra Oroszországgal 2029-re. A jelenlegi terv egy 1989-es átdolgozott változat.

Boris Pistorius  a Bundestagban tartott meghallgatáson lapinformációk szerint azt mondta: a Bundeswehrnek pénzre, anyagokra és személyzetre van szüksége. Közölte: a Bundeswehrnek sürgősen fel kell készülnie az esetleges orosz támadásokra a sorkatonaság új formájával.

Boris Pistorius visits air defense missile group 21
Boris Pistorius védelmi miniszter. Vészhelyzetben erős fiatal nőkre és férfiakra van szükségünk, akik meg tudják védeni ezt az országot - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„2029-re fel kell készülnünk a háborúra” – hangsúlyozta a miniszter a Bundestagban. „Elrettentő erőt kell felmutatnunk, nehogy a dolgok elfajuljanak.” Pistorius világossá tette: 

„Vészhelyzetben erős fiatal nőkre és férfiakra van szükségünk, akik meg tudják védeni ezt az országot.” 

Közölte, nem akarja, hogy a katonai szolgálat teljesen önkéntes legyen.

Németországban 2011-ben szüntették meg a kötelező katonai szolgálatot. A Bundeswehr létszáma tavaly 181 500 katonára zsugorodott. A létszámnövelés érdekében Pistorius a kötelező szolgálat különböző modelljeit vizsgáltatta meg, ahogy arról korábban a Ripost is beszámolt

Az Alternatíva Németországnak (Afd) párt egyik képviselője megkérdezte Pistoriust: ,, hogy Németország csatlakozik-e azokhoz a francia tervekhez, amelyek szerint csapatokat küldenek Ukrajnába kiképzési céllal. "A kérdéseire a válasz nem és nem" – mondta a miniszter. Ugyanakkor Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter a múlt héten megerősítette, Párizs katonai oktatók küldését fontolgatja Ukrajnába, hogy az ország fegyveres erőit a helyszínen képezzék ki.

Pistorius ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy "tudomása szerint Franciaország soha nem döntött szárazföldi csapatok küldéséről".

Azt is megkérdezték a minisztertől, érvényesül-e a szava a Szociáldemokrata párton (SPD) belül, ugyanis Olaf Scholz kijelentette, hogy elutasítja a kötelező katonai szolgálat minden formáját. A hírek szerint Pistorius valójában nyilvánosan akarta bemutatni katonai szolgálattal kapcsolatos terveit, ám a kancellár személyesen akadályozta meg ebben, nehogy az SPD európai választási kampányát terhelje ezzel a kérdéssel. Az SPD kampányjelmondata: Biztonság és béke. Az ellenzéki CDU képviselője ezt nem is hagyta szó nélkül, és megkérdezte, Pistorius mikor akarja feloldani a tervei és a kampányszlogen közötti ellentmondást. Állítólag erre a jövő héten kerül sor, vagyis az EP-választások után.

Press conference Manfred Weber
Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét is kötelező katonai szolgálatot írna elő a fiataloknak - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Érdemes megemlíteni, hogy a CDU/CSU ellenzéki konzervatív tömb támogatja a sorkatonaság részleges visszaállításának gondolatát. Az ehhez a pártkoalícióhoz tartozó Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is kötelező katonai szolgálatot akar a fiataloknak. Amikor egy nyilvános tévéműsorban a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetéséről kérdezték, Weber azt mondta: "A sorkatonai szolgálat egy köztes lépés; én az általános kötelező katonai szolgálat híve vagyok." Ugyanebben a műsorban azt is kifejtette: "Szükségünk van az európai atomfegyverre".

Különös módon Magyar Péter ahhoz az Európai Néppárthoz akar csatlakozni, amelynek vezetője kötelező európai sorkatonaságról és közös atomfegyverről álmodik. Magyar több interjúban is megerősítette, hogy a június 9-ei választások után azonnal felveszi a kapcsolatot Weberrel, hogy mihamarabb tudjanak hozzájuk csatlakozni - írta meg korábban a Ripost. És már most látszik, hogy összenő, ami összetartozik: a háborúpárti Manfred Weber csütörtökön a Soros Györgyék befolyása alatt álló Politico című brüsszeli lapban üzent Magyar Péternek. Az ajtónk nyitva áll, nagyon szívesen együttműködnék vele. 

Nézd meg a Bors erről szóló videóját!

Kommunikációs szempontból most vezetik fel a sorkatonaság visszaállítását, mondta el a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója. A német médiában olyan közvélemény-kutatások jelennek meg, hogy a németek fele már támogatja a sorkötelezettség visszaállítását. Pistorius viszi ezt a hangot, amelyet Manfred Weber is támogat – jelentette ki a szakértő. Rámutatott: ami Németországban megjelenik, az később uniós szinten is meg fog jelenni. Vagyis a német gyakorlat az előbb-utóbb európai gyakorlat lesz, és ez az, ami miatt veszélyes ez a német kezdeményezés – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

 

i

 

 

origo.hu

Kiderült, melyik színésznő után nyomoznak Matthew Perry halála miatt

ripost.hu

Fuldoklik az idegességtől a magyar sztárséf, botrány, amit valaki megtett a Michelin-csillagos étteremében

metropol.hu

Elhunyt a Több mint testőr legendás színésze, gyászba borult Hollywood

hirtv.hu

Schmidt Mária: Ez az ember úgy hazudik, mint a vízfolyás

life.hu

Angelina Jolie hasonmása – Szilágyi Mariann a megszólalásig hasonlít a világsztárra

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

astronet.hu

Júliusi horoszkóp 2024: Nagy változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Több mint 100 tűzoltót riasztottak, nagy baj történt Magyarországon

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Ez a teszt olyat fed fel rólad, amit valószínűleg nem is sejtettél

ripost.hu

Kiestek a magyarok, azonnal reagált az MLSZ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Vitézy elmegy az Alkotmánybíróságig

POLITIK

Macron is támogatja a magyar elnökség európai programját

POLITIK

Amerikában sem egységesen gondolkoznak az ukrán háborún

POLITIK

Agresszivitás, leginkább ez jellemzi Magyar Pétert