INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.28.

Komoly változások jönnek az életünkbe márciustól, íme a lista

Március kezdete nemcsak a tavasz beköszöntét jelenti, hanem az élet számtalan más területén is tartogat változásokat. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Már csak pár nap van hátra márciusig, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen változás vár ránk a mindennapokban. A Ripost csokorba szedte a legjelentősebb változásokat. Mutatjuk, hogy mik a legfontosabb tudnivalók.

Lezárja az első ajtókat a Volán.
Márciustól jelentős változások lépnek életbe a közösségi közlekedésben. Fotó: Faludi Imre / MTI

Történelmi reform a közösségi közlekedésben

Március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere. A közösségi közlekedés történelmi reformjának lényege, hogy 3,5-4 millió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a MÁV-Volán járatait. Mindez akár több tízezer forintos megtakarítást is eredményezhet a családoknak.

A napi többszöri utazást tervezők számára bevezetik a „Vármegye24” és „Magyarország24” napijegyeket, amelyek a helyi közösségi közlekedési rendszerekben már hazánkban is működő, 24 órára érvényes napijegy igénybevételi lehetőségét jelentik.

  • A „Vármegye24” a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet, ennek ára 999 Ft lesz.
  • A „Magyarország24” az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül, ez 4999 forintba fog kerülni.

Ezen kívül megállapodott Lázár János építési és közlekedési miniszter Karácsony Gergely főpolgármesterrel, ennek értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén, a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. 

A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják. 

A BKK által árusított havi Budapest-bérlet 8950 forintba kerül majd, amelyet a Budapest közigazgatási határán belül az 1–99, 101–299, 900–999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a MÁV-Start meghatározott vonatain és a Volánbusz kijelölt elővárosi járatain lehet használni.

A teljesárú Pest vármegyebérlet 9450 forintba kerül, amely Pest vármegye és Budapest főváros területén használható utazásra a MÁV-Start helyjegy nélkül igénybe vehető másodosztályú járatain, a Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszokon közlekedő HÉV-járatokon, valamint a Volánbusz és a Weekendbus helyközi autóbuszjáratain. A Pest vármegye bérlet a diákoknak mindössze 945 forintba kerül havonta, a 14 alatti gyermekeknek pedig országosan ingyenessé válik a közösségi közlekedés. 

A teljes árú országbérlet 18 900 forintba kerül havonta, amelyet az egész országban lehet utazásra használni a helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. A diákoknak mindössze 1890 forintot kell fizetniük, ha az országbérletet választják.

Véget vetnek a multik trükközésének

Márciustól a boltok polcain megjelennek a zsugorflációt jelző figyelmeztető táblák. A kormány ezzel az új intézkedéssel szeretne a multik trükközéseinek gátat vetni... Egyre több terméknél figyelhető meg, hogy a régen megszokott kiszerelések helyett folyamatosan csökkennek a mennyiségek. Ugyanez azonban nem mondható el az árakra, azokat ugyanis a multik vagy változatlanul hagyják, vagy még emelnek is rajta. 

Ez azt jelenti magyarán, hogy kevesebbet kapunk többért.

A kormány úgy döntött, hogy ennek a jelenségnek véget vet! Mint azt korábban bejelentették, márciustól jön a zsugorfláció ellenes intézkedés. Egy új jogszabály ugyanis elrendeli, hogy a gyártó köteles tájékoztatást adni arról, ha a már piacon lévő termékének megváltozik a kiszerelése. Ez különösen igaz akkor, ha a termék összemegy. 

A kiindulási pontot a termék 2020. január 1. és 2023. július 1. közötti kiszerelése jelenti majd, ha ehhez képest változás történik, azt 2 hónapon keresztül kötelesek jelölni a vásárlók számára. Akik nem követik a jogszabályban előírtakat, termékenként 1 millió forintos bírásággal számolhatnak.

Egynapos autópálya-matrica

Az autopalyamatrica.hu oldalon található információk szerint várhatóan március 25-én vezetik be az egynapos matricát Magyarországon. Emellett már azt is tudni lehet, hogy a D1 egynapos matrica 5150 forintba fog kerülni, és érvényes lesz az összes hazai fizetős útszakaszra. 

Fontos kiemelni, hogy az egynapos matrica az eddigi matricatípusokkal ellentétben nem a lejárat napjának 24. órájában jár majd le, hanem pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, amit ez az étel tehet az egészségünkkel

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

mindmegette.hu

Elhunyt a magyar gasztronómia meghatározó alakja: százak tanulták nála a szakmát

vg.hu

Focistafizetések: a nettó átlagbér háromszorosát keresik havonta a magyar másodosztályban

metropol.hu

Máris lecsaptak Szoboszlai távozó edzőjére: kiderült, mit csinál nyártól Klopp

hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

INSIDER

Kiadták a veszélyjelzést: ez több vármegyét is érinteni fog!

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

INSIDER

Megérkezett Szentkirályi Alexandra hétpontos Budapest-terve