INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.28.

Komoly változások jönnek az életünkbe márciustól, íme a lista

Március kezdete nemcsak a tavasz beköszöntét jelenti, hanem az élet számtalan más területén is tartogat változásokat. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Már csak pár nap van hátra márciusig, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen változás vár ránk a mindennapokban. A Ripost csokorba szedte a legjelentősebb változásokat. Mutatjuk, hogy mik a legfontosabb tudnivalók.

Lezárja az első ajtókat a Volán.
Márciustól jelentős változások lépnek életbe a közösségi közlekedésben. Fotó: Faludi Imre / MTI

Történelmi reform a közösségi közlekedésben

Március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere. A közösségi közlekedés történelmi reformjának lényege, hogy 3,5-4 millió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a MÁV-Volán járatait. Mindez akár több tízezer forintos megtakarítást is eredményezhet a családoknak.

A napi többszöri utazást tervezők számára bevezetik a „Vármegye24” és „Magyarország24” napijegyeket, amelyek a helyi közösségi közlekedési rendszerekben már hazánkban is működő, 24 órára érvényes napijegy igénybevételi lehetőségét jelentik.

  • A „Vármegye24” a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet, ennek ára 999 Ft lesz.
  • A „Magyarország24” az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül, ez 4999 forintba fog kerülni.

Ezen kívül megállapodott Lázár János építési és közlekedési miniszter Karácsony Gergely főpolgármesterrel, ennek értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén, a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. 

A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják. 

A BKK által árusított havi Budapest-bérlet 8950 forintba kerül majd, amelyet a Budapest közigazgatási határán belül az 1–99, 101–299, 900–999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a MÁV-Start meghatározott vonatain és a Volánbusz kijelölt elővárosi járatain lehet használni.

A teljesárú Pest vármegyebérlet 9450 forintba kerül, amely Pest vármegye és Budapest főváros területén használható utazásra a MÁV-Start helyjegy nélkül igénybe vehető másodosztályú járatain, a Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszokon közlekedő HÉV-járatokon, valamint a Volánbusz és a Weekendbus helyközi autóbuszjáratain. A Pest vármegye bérlet a diákoknak mindössze 945 forintba kerül havonta, a 14 alatti gyermekeknek pedig országosan ingyenessé válik a közösségi közlekedés. 

A teljes árú országbérlet 18 900 forintba kerül havonta, amelyet az egész országban lehet utazásra használni a helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. A diákoknak mindössze 1890 forintot kell fizetniük, ha az országbérletet választják.

Véget vetnek a multik trükközésének

Márciustól a boltok polcain megjelennek a zsugorflációt jelző figyelmeztető táblák. A kormány ezzel az új intézkedéssel szeretne a multik trükközéseinek gátat vetni... Egyre több terméknél figyelhető meg, hogy a régen megszokott kiszerelések helyett folyamatosan csökkennek a mennyiségek. Ugyanez azonban nem mondható el az árakra, azokat ugyanis a multik vagy változatlanul hagyják, vagy még emelnek is rajta. 

Ez azt jelenti magyarán, hogy kevesebbet kapunk többért.

A kormány úgy döntött, hogy ennek a jelenségnek véget vet! Mint azt korábban bejelentették, márciustól jön a zsugorfláció ellenes intézkedés. Egy új jogszabály ugyanis elrendeli, hogy a gyártó köteles tájékoztatást adni arról, ha a már piacon lévő termékének megváltozik a kiszerelése. Ez különösen igaz akkor, ha a termék összemegy. 

A kiindulási pontot a termék 2020. január 1. és 2023. július 1. közötti kiszerelése jelenti majd, ha ehhez képest változás történik, azt 2 hónapon keresztül kötelesek jelölni a vásárlók számára. Akik nem követik a jogszabályban előírtakat, termékenként 1 millió forintos bírásággal számolhatnak.

Egynapos autópálya-matrica

Az autopalyamatrica.hu oldalon található információk szerint várhatóan március 25-én vezetik be az egynapos matricát Magyarországon. Emellett már azt is tudni lehet, hogy a D1 egynapos matrica 5150 forintba fog kerülni, és érvényes lesz az összes hazai fizetős útszakaszra. 

Fontos kiemelni, hogy az egynapos matrica az eddigi matricatípusokkal ellentétben nem a lejárat napjának 24. órájában jár majd le, hanem pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ragyogó napsütés után felhőszakadás, jégeső jön

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

mandiner.hu

Mindent felforgathat az Európa által irigyelt magyarországi beruházás

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa