Létrehozva: 2023.10.19.

Ígéretei negyedét sem teljesítette Karácsony Gergely: mérlegen a 4 éve

A főpolgármester teljesítménye messze elmaradt a saját elvárásaitól is. Választási ígéreteinek kevesebb mint negyedét valósította meg 2019 óta. "Cserébe" viszont csőd szélére vitte Budapestet: az elmúlt éve az áremelésekről szól, miközben százmilliókat szór ki prémiumokra hitelből...

Nem húzott bele Karácsony Gergely főpolgármester, az általa beígért intézkedések egynegyede sem valósult meg 4 év alatt. Annak ellenére, hogy választási ígéreteit azzal "tetézte" 2019-ben, hogy - baloldali kollégáival ellentétben... - neki van programja.

Úgy tűnik, a főpolgármester átverte szavazóit: már 4 éve tartó budapesti regnálása alatt csak szlogeneket gyártott, és az ígéreteiből csak néhány olyat váltott be, amelyek semmitmondóak, valódi munkát nem igényelnek. Miközben a budapestiek pénze kifolyt a kezei közül: csődközelbe kormányozta a koszossá, rendezetlenné és kaotikussá vált várost, ami ígéretei szerint, „átlátható, zöld és szolidáris lesz” - aminek nyomát sem látni. Csak a sok tízmilliós prémiumoknak, amiket titokban kiszórt a haveroknak...

Hát ez a 4 év eddig nem jött össze... Fotó: Mediaworks

Karácsony ígéreteivel tele a padlás

 A főpolgármester a 2019-es választásokon mindent beígért a győzelemért. De munkájának mérlege, azon túl, hogya városon nem látszik semmi a dugókon és a koszon kívül, számokban kifejezve is siralmas. Főpolgármesteri kampányában és azt követően összesen több mint 150 ígéretet tett, dekörülbelül 130 ezen a szinten meg is rekedt: megmaradt csupán ígéret. 

Programjának főbb elemeiből szinte sem valósult meg semmi:

  • Első ígéretei között szerepelt a zöldítés: hogy kihirdeti a klímavészhelyzetet, elindítja Budapest zöldítési programját. Létrehozza Budapest legnagyobb zöldövezetét a Margitszigettől a Római-partig. Minden Budapesten születő gyerek kap tőle egy fát, ami szerinte évente 15 ezer facsemetét jelent a közterületeken. Tarlós István tervei nyomán új zöldfelületeket is ígért, egész pontosan Ferencvárosban és Észak-Csepelen– ebből nem valósult meg gyakorlatilag semmi. Sem Budapest legnagyobb zöldfelülete, fát sem ültetnek az újszülöttek után, a két kerületben nincs új zöldfelület. A klímavészhelyzetet meghirdette, de ez egy deklaráció, nem következik belőle semmi. Eközben KArácsony folyamatosan akadályozza Budapest tényleg "legzöldebb" projektjét, a kormány által vezényelt Liget-projektet - aminek köszönhetően megújul és még zöldebbé válik a Városliget.
  • Karácsony bérlakásprogramot is ígért Budapestnek - nem lett belőle semmi. Azt ígérte, az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatná, az ebből befolyó összeget pedig szociális bérlakásépítésre költené. A budapesti lakásállományon belül az önkormányzati bérlakások arányát 4,5-ről tíz százalékra emelné, lakásügyi ombudsmant nevezne ki, a lakbért pedig az önkormányzati lakások esetében jövedelmi helyzethez igazítanák– de hozzá sem nyúlt a bérlakás témához.
  • Az ígéretek között szerepelt az esélyegyenlőségi iroda létrehozása, a nők és a férfiak bérének egyenlővé tételét vizionálta a budapesti cégeknél – mindebből semmi sem valósult meg, a bérek és a túlórázás is változatlan maradt Budapesten.
  • Karácsony a Fővárosi Önkormányzat épületét, vagyis a Városházát megújította volna, ha betartja ígéretét – ehhez képest az eladási szándékról lehetett később hallani a sajtóban... Ráadásul a hátsó udvarból –ahol a képviselők parkolnak–, olyan parkot ígért, ami minden budapesti előtt nyitva lesz. Valami kis elmozdulást történt ebben az ügyben, néha megnyitják az egyébként "lelakott" területet, ahol éppen a Metropol videója és fotói mutatták meg a néhol derékig érő gazt. A főpolgármester "zöldítési" tervei egyedül itt teljesedtek ki...
  • Karácsony az egészségügyi ellátásra is tett néhány ígéretet. Megígérte, hogy ha megválasztják, fővárosi finanszírozású szűrőprogramot indít a rákos megbetegedések kiszűrése érdekében – eddig egyedül Ferencvárosban lett CT-berendezés, azt is a kormány finanszírozta a Nemzeti Atlétikai Stadion építésekor, Baranyi Krisztina polgármester kérésére.
  • A nyugdíjasokat és rászorulókat sem hagyta ki a szórásból Karácsony, nekik nemcsak a választási évben, hanem minden évben legalább 20 ezer forint fűtési támogatást ígért. Olyan konkrét vállalást is tett, hogy "minden kerület vállaljon részt abból, hogy a fűtési szezonban a családok ki tudják fizetni a számláikat". A főpolgármester több év semmittevés után 2022-ben új rezsitámogatási rendszert jelentett be, ebben részben eleget tett ígéretének - igaz, csak az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjat kapókra terjesztették ki a csomagot, nekik 24 ezer forintot biztosít. 
  • Karácsony belengette, hogy ingyenessé teszi a tömegközlekedést a 14 év alattiaknak és az álláskeresőknek - ezt az ígéretét teljesítette, de mondjuk ehhez elég volt egy tollvonás. De azt is megjelölte, hogy ciklusa végére eléri, hogy az éves BKV-bérlet napi 100 forintot jelentsen az utazóknak – de ezek a bérletek a 365 ezer helyett bőven a 100 ezer forintos nagyságrendben kaphatók ma is....
  • Megígérte, hogy részt vesz a Pride felvonulásokon–ezt az egy –a budapestiek számára nélkülözhetetlen– feladatot tökéletesen teljesítette a főpolgármester. 
Az adóhatóság jelenleg nemcsak költségvetési csalás, hanem pénzmosás gyanújával is nyomoz a főpolgármester mozgalmának pénzügyei miatt Fotó: Máté Krisztián Bors

 

Az ígéretei helyett mit tett az elmúlt évben Karácsony Gergely?

  • Bejelentette, hogy a várost csődközeli helyzetbe kormányozta, ezért hitelt vett fel.
  • A BKK-jegyek 28 százalékos áremelésével korábbi saját magának mondott ellent. 
  • De a BKK-jegyáremelések előtt kevéssel fizetett ki több százmilliós prémiumot a fővárosi cégek vezetőinek. Két nap alatt majdnem 50 fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot Karácsony, az érintettek összesen 280 millió forintnál is többet tehettek zsebre. A BKV és a BKK vezetőinek összesen 65 millió forintot jutott. 
  • A főpolgármester csaknem 100 százalékosan megemelte a piaci árusok (őstermelők) bérleti díját, akik a bezáráson gondolkodnak emiatt. Itt is saját ígéretének mondott ellent Karácsony, hiszen a piacokat üzemeltető fővárosi cég átszervezésénél azt mondta, nem látják kárát az árusok a változtatásnak.
  • A jóval később és drágábban átadott Blahán lévő közvécé többet van zárva, mint nyitva. Ráadásul inkább a prostik használják, mint kiderült...
  • Parkolóhelyeket számolt fel, megemelte a parkolási díjakat, és kiterjesztette a fizetős zónákat olyan helyeken is, amelyek korábban ingyenesek voltak.
  • Írásosgérete ellenére, nagy dugókat okozva nem adta vissza az autósforgalomnak a Lánchidat, amelyet egyébként jóval drágábban és kevesebb műszaki tartalommal valósított meg, mint az az eredeti tervekben szerepelt.
  • Város-szerte megjelentek a biciklisávok mellett a "Gerikarók": az Üllői úti és Vááci útisávval közfelháborodást váltott ki, nem csak a budapestiek, de a mentősök között is - a Gerikarók növelik a káoszt áés a dugókat városszerte.
  • Újrafestetett néhány kerékpárutat - ami rendben is lenne, de sajnos a zebrák újrafestésére jóval kevesebbet költ, mint erre: még saját bevallásuk szerint is így egyre rosszabb, veszélyesebb lesz a helyzet a láthatatlan zebrák és sávfelfestések miatt.
  • Újabb rovarhoteleket, darázs-garázsokat és méhbarát kerteket telepíttetett fővárosi közparkokba. Bár a főpolgármester erre a legbüszkébb, a budapestiek többsége inkább gyomos, gazdátlan részeknek látja ezeket a területeket.

A Ripost által megkérdezett budapestiek ma élhetetlenebbnek tartják a várost, mint Karácsony előtt volt. Szerintük sem jobb, sem zöldebb nem lett, sőt, a közlekedés balesetveszélyesebbé vált sok helyen. A kosz és szemét állandósult, a dugók pedig nőttek Budapesten.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók