Létrehozva: 2023.10.19.

Ígéretei negyedét sem teljesítette Karácsony Gergely: mérlegen a 4 éve

A főpolgármester teljesítménye messze elmaradt a saját elvárásaitól is. Választási ígéreteinek kevesebb mint negyedét valósította meg 2019 óta. "Cserébe" viszont csőd szélére vitte Budapestet: az elmúlt éve az áremelésekről szól, miközben százmilliókat szór ki prémiumokra hitelből...

Nem húzott bele Karácsony Gergely főpolgármester, az általa beígért intézkedések egynegyede sem valósult meg 4 év alatt. Annak ellenére, hogy választási ígéreteit azzal "tetézte" 2019-ben, hogy - baloldali kollégáival ellentétben... - neki van programja.

Úgy tűnik, a főpolgármester átverte szavazóit: már 4 éve tartó budapesti regnálása alatt csak szlogeneket gyártott, és az ígéreteiből csak néhány olyat váltott be, amelyek semmitmondóak, valódi munkát nem igényelnek. Miközben a budapestiek pénze kifolyt a kezei közül: csődközelbe kormányozta a koszossá, rendezetlenné és kaotikussá vált várost, ami ígéretei szerint, „átlátható, zöld és szolidáris lesz” - aminek nyomát sem látni. Csak a sok tízmilliós prémiumoknak, amiket titokban kiszórt a haveroknak...

Hát ez a 4 év eddig nem jött össze... Fotó: Mediaworks

Karácsony ígéreteivel tele a padlás

 A főpolgármester a 2019-es választásokon mindent beígért a győzelemért. De munkájának mérlege, azon túl, hogya városon nem látszik semmi a dugókon és a koszon kívül, számokban kifejezve is siralmas. Főpolgármesteri kampányában és azt követően összesen több mint 150 ígéretet tett, dekörülbelül 130 ezen a szinten meg is rekedt: megmaradt csupán ígéret. 

Programjának főbb elemeiből szinte sem valósult meg semmi:

 • Első ígéretei között szerepelt a zöldítés: hogy kihirdeti a klímavészhelyzetet, elindítja Budapest zöldítési programját. Létrehozza Budapest legnagyobb zöldövezetét a Margitszigettől a Római-partig. Minden Budapesten születő gyerek kap tőle egy fát, ami szerinte évente 15 ezer facsemetét jelent a közterületeken. Tarlós István tervei nyomán új zöldfelületeket is ígért, egész pontosan Ferencvárosban és Észak-Csepelen– ebből nem valósult meg gyakorlatilag semmi. Sem Budapest legnagyobb zöldfelülete, fát sem ültetnek az újszülöttek után, a két kerületben nincs új zöldfelület. A klímavészhelyzetet meghirdette, de ez egy deklaráció, nem következik belőle semmi. Eközben KArácsony folyamatosan akadályozza Budapest tényleg "legzöldebb" projektjét, a kormány által vezényelt Liget-projektet - aminek köszönhetően megújul és még zöldebbé válik a Városliget.
 • Karácsony bérlakásprogramot is ígért Budapestnek - nem lett belőle semmi. Azt ígérte, az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatná, az ebből befolyó összeget pedig szociális bérlakásépítésre költené. A budapesti lakásállományon belül az önkormányzati bérlakások arányát 4,5-ről tíz százalékra emelné, lakásügyi ombudsmant nevezne ki, a lakbért pedig az önkormányzati lakások esetében jövedelmi helyzethez igazítanák– de hozzá sem nyúlt a bérlakás témához.
 • Az ígéretek között szerepelt az esélyegyenlőségi iroda létrehozása, a nők és a férfiak bérének egyenlővé tételét vizionálta a budapesti cégeknél – mindebből semmi sem valósult meg, a bérek és a túlórázás is változatlan maradt Budapesten.
 • Karácsony a Fővárosi Önkormányzat épületét, vagyis a Városházát megújította volna, ha betartja ígéretét – ehhez képest az eladási szándékról lehetett később hallani a sajtóban... Ráadásul a hátsó udvarból –ahol a képviselők parkolnak–, olyan parkot ígért, ami minden budapesti előtt nyitva lesz. Valami kis elmozdulást történt ebben az ügyben, néha megnyitják az egyébként "lelakott" területet, ahol éppen a Metropol videója és fotói mutatták meg a néhol derékig érő gazt. A főpolgármester "zöldítési" tervei egyedül itt teljesedtek ki...
 • Karácsony az egészségügyi ellátásra is tett néhány ígéretet. Megígérte, hogy ha megválasztják, fővárosi finanszírozású szűrőprogramot indít a rákos megbetegedések kiszűrése érdekében – eddig egyedül Ferencvárosban lett CT-berendezés, azt is a kormány finanszírozta a Nemzeti Atlétikai Stadion építésekor, Baranyi Krisztina polgármester kérésére.
 • A nyugdíjasokat és rászorulókat sem hagyta ki a szórásból Karácsony, nekik nemcsak a választási évben, hanem minden évben legalább 20 ezer forint fűtési támogatást ígért. Olyan konkrét vállalást is tett, hogy "minden kerület vállaljon részt abból, hogy a fűtési szezonban a családok ki tudják fizetni a számláikat". A főpolgármester több év semmittevés után 2022-ben új rezsitámogatási rendszert jelentett be, ebben részben eleget tett ígéretének - igaz, csak az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjat kapókra terjesztették ki a csomagot, nekik 24 ezer forintot biztosít. 
 • Karácsony belengette, hogy ingyenessé teszi a tömegközlekedést a 14 év alattiaknak és az álláskeresőknek - ezt az ígéretét teljesítette, de mondjuk ehhez elég volt egy tollvonás. De azt is megjelölte, hogy ciklusa végére eléri, hogy az éves BKV-bérlet napi 100 forintot jelentsen az utazóknak – de ezek a bérletek a 365 ezer helyett bőven a 100 ezer forintos nagyságrendben kaphatók ma is....
 • Megígérte, hogy részt vesz a Pride felvonulásokon–ezt az egy –a budapestiek számára nélkülözhetetlen– feladatot tökéletesen teljesítette a főpolgármester. 
Az adóhatóság jelenleg nemcsak költségvetési csalás, hanem pénzmosás gyanújával is nyomoz a főpolgármester mozgalmának pénzügyei miatt Fotó: Máté Krisztián Bors

 

Az ígéretei helyett mit tett az elmúlt évben Karácsony Gergely?

 • Bejelentette, hogy a várost csődközeli helyzetbe kormányozta, ezért hitelt vett fel.
 • A BKK-jegyek 28 százalékos áremelésével korábbi saját magának mondott ellent. 
 • De a BKK-jegyáremelések előtt kevéssel fizetett ki több százmilliós prémiumot a fővárosi cégek vezetőinek. Két nap alatt majdnem 50 fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot Karácsony, az érintettek összesen 280 millió forintnál is többet tehettek zsebre. A BKV és a BKK vezetőinek összesen 65 millió forintot jutott. 
 • A főpolgármester csaknem 100 százalékosan megemelte a piaci árusok (őstermelők) bérleti díját, akik a bezáráson gondolkodnak emiatt. Itt is saját ígéretének mondott ellent Karácsony, hiszen a piacokat üzemeltető fővárosi cég átszervezésénél azt mondta, nem látják kárát az árusok a változtatásnak.
 • A jóval később és drágábban átadott Blahán lévő közvécé többet van zárva, mint nyitva. Ráadásul inkább a prostik használják, mint kiderült...
 • Parkolóhelyeket számolt fel, megemelte a parkolási díjakat, és kiterjesztette a fizetős zónákat olyan helyeken is, amelyek korábban ingyenesek voltak.
 • Írásosgérete ellenére, nagy dugókat okozva nem adta vissza az autósforgalomnak a Lánchidat, amelyet egyébként jóval drágábban és kevesebb műszaki tartalommal valósított meg, mint az az eredeti tervekben szerepelt.
 • Város-szerte megjelentek a biciklisávok mellett a "Gerikarók": az Üllői úti és Vááci útisávval közfelháborodást váltott ki, nem csak a budapestiek, de a mentősök között is - a Gerikarók növelik a káoszt áés a dugókat városszerte.
 • Újrafestetett néhány kerékpárutat - ami rendben is lenne, de sajnos a zebrák újrafestésére jóval kevesebbet költ, mint erre: még saját bevallásuk szerint is így egyre rosszabb, veszélyesebb lesz a helyzet a láthatatlan zebrák és sávfelfestések miatt.
 • Újabb rovarhoteleket, darázs-garázsokat és méhbarát kerteket telepíttetett fővárosi közparkokba. Bár a főpolgármester erre a legbüszkébb, a budapestiek többsége inkább gyomos, gazdátlan részeknek látja ezeket a területeket.

A Ripost által megkérdezett budapestiek ma élhetetlenebbnek tartják a várost, mint Karácsony előtt volt. Szerintük sem jobb, sem zöldebb nem lett, sőt, a közlekedés balesetveszélyesebbé vált sok helyen. A kosz és szemét állandósult, a dugók pedig nőttek Budapesten.

 

origo.hu

Az iráni elnök halála végleg megpecsételi Ukrajna sorsát

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

borsonline.hu

Balázs Pali a verőcei hajótragédiáról: "Akik ezt a kis hajót vezették, egy csomó szabályt nem tarthattak be"

magyarnemzet.hu

Elárulta a szakértő, miért nem vette észre a verőcei katasztrófát a szállodahajó

life.hu

Richard Gere 24 éves fiával jelent meg a Cannes-ban: Homer pont olyan jóképű, mint az apja

vg.hu

Üzemanyag: döntöttek az új árakról – péntektől drágulás jön

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 20-26.: a Nyilas telihold szenvedélyt hoz

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Szerelme halála után máris új párja van a gyönyörű teniszezőnőnek

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Gyurcsányék semmiből nem tanulnak – itt a bizonyíték, hogy háborúba sodornák Magyarországot

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

„Manipulatív, erőszakos, nárcisztikus” – Magyar Péterről kérdezték mesterséges intelligenciát

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Verőcei tragédia: előkerült a korábban év tanulójának választott Marci holtteste

INSIDER

Hófehér koporsóban helyezik végső nyugalomra 11 évesen elhunyt tiszaeszlári kislányt

INSIDER

Megrázó fordulat a verőcei hajóbalesetben: ittasan vezették a motorcsónakot

INSIDER

"Most már angyalok emelnek" – így búcsúznak Bogitól, a verőcei hajótragédia fiatal áldozatától