POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.26.

Elképesztően megemelte a BKV- vezérek fizetését Karácsony Gergely

Röpködnek a milliók.

Jelentős béremelést kapott a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezérigazgatója, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezetője, a havi járandóság emelését Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyta.

A BKV első emberének fizetése így 2,6 millió forintra nőtt, míg a BGYH vezetője 2,2 millió forintot vihet haza február elejétől.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az Indexnek úgy érvelt, olyan javadalmazási szabályokat alkottak, amelyek fizetési plafonokat jeleznek. – A jövedelmek mértékét próbáltuk az állami cégekhez igazítani, a BKV esetében a MÁV-Start a referenciapont, a korábbi szabály szerint a MÁV-Start vezérének a fizetésének maximum 80 százalékáig terjedhet a BKV vezérigazgatójának javadalmazása. Két dologra hívnám fel a figyelmet. Egyrészt időközben a MÁV vezetőjét kinevezték a Volánbusz első emberévé is, ezért a MÁV-Startos fizetését nem módosították. A másik pedig, hogy a többéves bérmegállapodásunk miatt 13,5 százalékos bérfejlesztés történt az egész Budapest családban. Ahhoz, hogy a 13,5 százalékos emelést a BKV vezetőjének is megadhassuk, a 80 százalékos javadalmazási szabályt kellett emelnünk 90 százalékra – magyarázta Karácsony helyettese, jelezve, hogy a helyettesek fizetésének mértékét a BKV szabályozza, de a teljes dolgozói körre nézve átlagosan 13,5 százalékos béremelkedés történt.

 Bolla Tibor BKV-vezér fizetése így havonta háromszázezer forinttal lett magasabb.

A BGYH vezetőjének 1,95 millióról emelkedett 2,2 millió forintra a havi juttatása, erről Kiss Ambrus azt mondta, a BGYH-t érintő módosítás nem a bérezésre, hanem a cafeteriaszabályokra vonatkozik. – Az eddig általános szabályok szerint a cafeteria esetében a minimálbér háromszorosa volt adható, a módosítással ezt az ötszörösére növeltük – érvelt Kiss Ambrus, hozzátéve, hogy a BGYH-nál megkötött bérmegállapodás a cafeteriát érintő szabályokra is kiterjedt. 

– Annak érdekében módosítottuk a javadalmazási szabályokat, hogy ugyanazt a cafeteriaszintet kaphassa meg a BGYH vezérigazgatója, mint az összes többi munkavállaló

 – jelentette ki a főpolgármester-helyettes. 

A mostani fizetésemelés azért is elképesztő, mert tavaly nyáron a főpolgármester saját hatáskörében eljárva három BKK-s, illetve hat BKV-s vezető részére engedélyezte sokmilliós prémium kifizetését. 

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kapott.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője számon is kérte Karácsony Gergelyt, mivel érdemelte ki tízmilliós prémiumát Bolla Tibor. 

– Azt kérem a főpolgármestertől, hogy hozza nyilvánosságra ezeket a feladatkiírásokat és az értékeléseket, és adjon magyarázatot arra, hogyan tudta a BKV vezérigazgatója néhány nap alatt elvégezni az egész évre kitűzött prémiumfeladatokat 

– jelentette ki Wintermantel Zsolt, mire a BKV úgy reagált, a kitűzési, értékelési és kifizetési eljárásrend maradéktalanul megfelel a hatályos szabályoknak.

origo.hu

Szigorú szabályok, luxus, extra védelem: így él majd Budapesten a világsztár házaspár

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

borsonline.hu

Most jött: vonat és autó ütközött, menekítik az embereket

mandiner.hu

Az Európai Unióban megtalálták az okot, amiért rettegni kell Magyarországtól

ripost.hu

Aggasztó szöveget tett közzé az olimpikon párja

hirtv.hu

Mennek a francia katonák Ukrajnába

ripost.hu

Gazdagság vár erre a 4 csillagjegyre az égiek szerint

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

„A szüleimmel szurkolunk a válogatottnak" - így várja az Eb-t a mellőzött magyar hátvéd

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

Újpesti alpolgármester: korrupció, pénzmosás és költségvetési csalás

POLITIK

Hétvégén lesz minden idők legnagyobb békemenete

POLITIK

A közös uniós hadsereg felállítása az USA trükkje

POLITIK

A sorkatonaság bevezetését tervezik Magyar Péterék