INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.01.11.

Kiknek lesz ingyenes márciustól a közösségi közlekedés? Mutatjuk a részleteket

Történelmi bérletreformot jelentett be a kormány. Százezreknek válik ingyenessé a közösségi közlekedés

Lázár János bejelentése alapjaiban változtathatja meg a magyarországi közösségi közlekedést. Az építési és közlekedési miniszter bejelentései alapján történelmi változás előtt áll a közösségi közlekedés. Országosan olcsóbbá, több százezer ember számára pedig akár ingyenessé is válhat az utazás.

A hidratált sofőr a jó sofőr
Akik jelenleg 90%-os kedvezménnyel utaznak, azok március elsejével már ingyenesen vehetik igénybe a MÁV-Volán Csoport járatait. Fotó: Mate Krisztian

A MÁV-Volán Csoport közleményében azt írják: 

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformja az ország- és vármegyebérletek tapasztalataira épít, hiszen a tavaly májusban bevezetett díjtermékek sikere azt mutatta: igény és lehetőség is van a tarifarendszer érdemi egyszerűsítésére, a közösségi közlekedés elérhetőbbé tételére. Mindennek megfelelően a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg a sokszor bonyolultnak tűnő kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus lesz.

A Ripost annak járt utána, hogy kik azok, akiknek a tervek szerint március elsejétől nem kell fizetniük a MÁV és a Volán járatain. 

Ingyenesen utazhatnak a a MÁV-VOLÁN-csoport járatain:

  • a 14 év alattiak és a 65 év felettiek
  • azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik ma 90 %-os kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben;
  •  a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanuló honfitársainknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben;
  • a Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők;
  • azok a nagycsaládosok, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. (Ez a kedvezmény a szülő és a vele együtt utazó legalább 3 gyermek együttes utazására vonatkozik, a személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok felmutatásával.)
  • változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és az ekként elismert személyek.

A Fiatal Családosok Klubja üdvözli a kormány döntését 

Jól indul a tavaszi idény a családoknál, hiszen 2023. március 1-től minden 14 év alatti gyermek ingyen utazhat a MÁV és a Volánbusz járatain, a 14 és 25 év közöttiek pedig féláron válthatnak jegyet - közölte a Fiatal Családosok Klubja. Így a tavaszi szünetben már ezzel a kedvezményes lehetőséggel utazhatnak szerte az országban. A Fiatal Családosok Klubja bízik abban, hogy a kormány által nagyvonalúan biztosított utazási kedvezményt a gyermekes családok közül minél többen igénybe fogják venni a MÁV és a Volánbusz helyközi járatain, hiszen ezzel a lehetőséggel élve a családi kasszában is több marad. Hiszen ez a családoknak akár több tízezer forintos havi megtakarítást jelenthet, s a kedvező döntés környezetvédelmi oldalát is fontosnak tartják, ennek hatására ugyanis várható, hogy sokkal többen fognak autó helyett tömegközlekedést használni.

Fontos változás a fizetésnél is

2024. szeptember elsejétől minden Volán-járaton elérhetővé válik a bankkártyás fizetés is. Ezzel párhuzamosan bevezetnek idén nyártól egy 200 forintos regisztrációs díjat azok számára, akik mégis készpénzzel kívánnak jegyet váltani azon járatokon, ahol már lehetséges a bankkártyás fizetés is. 

Új napijegyek teszik olcsóbbá az utazást

A napi többszöri utazást tervezők számára bevezetik a „Vármegye24” és „Magyarország24” napijegyeket, amelyek a helyi közösségi közlekedési rendszerekben már hazánkban is működő, 24 órára érvényes napijegy igénybevételi lehetőségét jelentik.

  • A „Vármegye24” a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, ennek ára 999 Ft lesz.
  • A „Magyarország24” az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül, ez 4999 forintba fog kerülni.
  • (A kedvező árú napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét díjtermékből csak teljesárú változat lesz elérhető.)

Karácsonyék nem írták alá a kormány ajánlatát

Óriási huzavona alakult ki a Budapest-bérletek körül, lassan senki nem érti, hogy pontosan miről is szól a vita - miközben a lényeg pofonegyszerű: A kormány 2016-ban vállalta át a HÉV és az úgynevezett „kék Volánbuszok” működtetését Tarlós István akkori főpolgármester kezdeményezésére. Mivel ezek a járatok jelentős Budapesten belüli szerepet látnak el, és a csepeli HÉV el sem hagyja a városhatárt, a fővárosnak továbbra is hozzá kellett járulni ezek működtetéséhez. 

Az ezt szabályozó megállapodás 2023. december 31-én lejárt. 2020-ban 2021-ben és 2022-ben 7,4 milliárd forintot kért az állam, amiben a főpolgármester és a kormány meg is állapodott. 2023-ra azonban háromévnyi infláció és energiaár hatását követően végső ajánlatként 8,6 milliárd forintot kért volna a Lázár János vezette tárca. 

Karácsony Gergelyék azonban ezt a teljesen ésszerű és méltányos ajánlatot ignorálták, az asztalukon lévő ajánlatot nem írták alá, ehelyett minden felelősséget megpróbálnak a kormányra hárítani.

Mindennek ellenére Lázár János újabb ajánlattal állt elő a főpolgármester felé: készen állnak elfogadni a fővárosi bérleteket a Volán- és HÉV-járatokon, amennyiben a főváros minden általa működtetett közösségi eszközön elfogadja a vármegyebérleteket, illetve országbérleteket. 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal