Létrehozva: 2023.11.08.

Újabb részletek derültek ki a CSOK Pluszról – Itt van minden, amit tudni lehet az új lakástámogatásról

2024. január elsejétől új lakástámogatási konstrukciót vezet be a kormány, ami a családok első lakásvásárlásában nyújt majd segítséget. A héten újabb részletek derültek ki, összegyűjtöttük, ki, mikor, hogyan és mire igényelheti a CSOK Pluszt.

Ugyan még nem jelentek meg a CSOK Plusz hivatalos részletszabályai, már így is nagyon sok mindent lehet tudni az új lakáscélú támogatásról. Kiderült például, hogy felvehető-e falusi CSOK-kal együtt is vagy meglévő CSOK mellé, ahogy az is, hogy meglévő gyermekek után igényelhető-e, és hogyan alakulnak a gyermekvállalási határidők. Íme a legújabb részletek!

CSOK, családi otthonteremtési kedvezmény, csok, családtámogatás, CSOK Plusz
Összegyűjtöttük ki, mikor, mire igényelheti a CSOK Pluszt. Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Mi az a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz a kormány új családtámogatási intézkedése azon házasok és családok számára, akik még terveznek gyermekvállalást. A kamattámogatott hitelkonstrukcióból lehet új vagy egy nagyobb otthont vásárolni, de akár a már meglévőt is lehet bővíteni belőle. Vagyis az év végéig igényelhető „városi” CSOK- ból egy tartozás-elengedéssel kombinált, kamattámogatott hitel lesz jövőre. A CSOK Plusz célja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek és  a gyermeket vállaló családok ne kerüljenek anyagilag hátrányosabb helyzetbe.

Mi a különbség a régi és az új CSOK között?

Rengeteg apróság, az igényelhető összegtől kezdve, a kedvezményeken át, egészen a szükséges önrészig. Szintén fontos változás, hogy csak házaspárok és csak megszületendő gyermek után vehetik fel, viszont már egy vállalt gyermek esetén is kérhető a hitel. A CSOK Pluszt nem igényelhetik egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők, gyermeket már nem vállaló házasok és a bankok számára nem hitelképes családok. Viszont az egyedülállókat, élettársakat sem zárják ki teljesen a családtámogatási rendszerből: a kistelepüléseken a falusi CSOK továbbra is elérhető számukra.

Milyen célra vehető igénybe az új CSOK?

Első közös otthon megvételére és lakásbővítésre is felhasználható az otthonteremtési támogatás, telekvásárlásra viszont nem. Lakásvásárláskor az ingatlan értéke nem lehet több 80 millió forintnál, az önrész pedig 10%. Lakásbővítés és második lakás vásárlása esetén viszont már akár 150 millió forint is lehet az új ház értéke, viszont ilyenkor a minimális önrész 20%-ra emelkedik. Az önrész fedezéséhez részben vagy egészben felhasználható a babaváró hitel is, ennek feltételeiről a bank a konkrét esetekben tájékoztatást ad.

Mekkora összeget lehet igényelni és mennyi a hitel kamata?

A CSOK Plusszal minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a kormány: akár 50 millió forintnyi kedvezményes hitel is felvehető, ebből, ha a vállalt második gyermek is megszületik, 10 millió forintot elengednek. A felvehető hitelösszeg egy vállalt gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében pedig 50 millió forint lehet. A hitelfelvétel után egy évig csak a kamatot kell fizetni, a vállalt gyermek(ek) megszületésekor pedig kérhető egyéves hitelfizetési moratórium, viszont emiatt egy évvel meghosszabbodik majd a futamidő, ami alapesetben 10-25 évig terjedhet. A hitelt fix, 3%-os kamattal lehet felvenni.

CSOK, családi otthonteremtési kedvezmény, csok, családtámogatás
Milliókat engednek a hitelből, ha megszületik a vállalt gyermek. Fotó: Szabó Miklós

A második gyermektől járó 10 milliós hitelelengedésnél ki számít második gyermeknek?

A CSOK Plusz felvételét követően a másodikként megszületendő gyermek után kérhető a 10 milliós tőkeleírás lehetősége. A már megszületett gyermekek ebben a tekintetben nem vehetők figyelembe – mondta Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a Portfolio-nak. Vagyis minden születendő gyerek után elengednek 10 millió forintot a fennálló tőketartozásból, de csak az igénylést követő második gyermek megszületése után, így az 50 milliós hiteltartozás 30-ra csökkenhet.

Mikor lehet figyelembe venni a már meglévő gyermekeket?

A támogatás csak újonnan vállalt gyermekek esetén igényelhető, ugyanakkor a már meglévő gyermekek számítanak a felvehető hitelösszeg nagyságánál. Tehát egy kétgyermekes család egy újabb gyermek vállalásával is igényelheti az 50 millió forintos CSOK Pluszt.

Aki a régi CSOK-ot már felvette, az felveheti az újat is?

Alapesetben az az előírás, hogy a CSOK Plusz igénylése előtt le kell zárni a korábbi szerződést és elszámolni a bankkal. Viszont ha a korábban vállalt gyermek(ek) már mind megszülettek, vagy eleve csak meglévő gyermekekre kérte valaki a támogatást, akkor újabb gyermek(ek) vállalásával van mód új CSOK Plusz szerződés megkötésére. További jó hír, hogy ha a család korábban gyermekvállalással igényelt CSOK-ot, és legalább egy gyermek már megszületett, a még várt gyermekekre szintén igényelhető a CSOK Plusz, viszont ebben az esetben a régi CSOK szerződés csak úgy zárható le, hogy a még meg nem született gyermek(ek) után járó részt a család támogatás-arányosan visszafizeti - teszi hozzá az államtitkár.

Mi a szabály a gyermekvállalási határidőkre vonatkozóan?

A CSOK Plusz a korábbi CSOK szabályokat viszi tovább, azaz a feltételek teljesítéséhez az első gyermek megszületésének 4, a másodikénak 8, a harmadikénak 10 éven belül kell megtörténnie a CSOK Plusz folyósítását követően.

Fel lehet venni a két fajta CSOK-ot egyszerre?

A falusi CSOK mellett újabb gyermek vállalása esetén a CSOK Plusz is igényelhető. Tehát kifejezetten megéri az úgynevezett „falusi CSOK-os” települések egyikén új otthont teremteni. A falusi CSOK támogatás összege új lakóház vásárlása vagy használt ingatlan vásárlással egybekötött korszerűsítése és/vagy bővítése esetén 2024-től egy gyerekkel 1 millió, két gyerekkel 4 millió, míg 3 gyerekkel 15 millió forint lesz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ferencz Orsolya: A választáson a tét az életünk, a tét a béke

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!

INSIDER

"Földönfutóvá váltak" - Csikk miatt égett le a lakásuk, így él most a kaposvári házaspár

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt