Létrehozva: 2023.06.16.
Módosítva: 2023.06.16.

Hová tegyem a gyermekem a nyári szünetben? Mutatunk néhány lehetőséget!

Véges lehetőség áll a szülők rendelkezésére. Kitől kérhetnek segítséget, hová fordulhatnak a szülők, ha nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét a 2,5 hónapos nyári szünetben?

Hamarosan kezdetét veszi a 11 hetes nyári szünet, aminek a gyermekek örülnek, néhány szülőt azonban aggodalommal tölt el, hogy ilyen hosszú ideig az ő feladatuk lesz a napközbeni felügyelet. A szerencsésebbeknek ebben az időszakban besegítenek a nagyszülők, a szomszédok, aztán ott vannak a nyári táborok is, meg persze szabadságot is lehet kivenni. De mit tehetnek azok, akik nem tudnak élni ezek közül egy lehetőséggel sem? Otthon hagyhatják a gyermeküket felügyelet nélkül? Kihez fordulhatnak segítségért? Íme a válaszok!

gyereknap, program, gyermeknap, gyermek
Kire bízhatjuk a gyermekünket a nyári szünetben? Fotó: KISS ANNAMARIE

Vihetjük táborba a gyermekeket, de az nem lesz olcsó

Tavaly 225.000 gyermek töltött legalább egy hetet valamilyen táborban, idén ez 230.000-re fog nőni a Táborfigyelő szerint. Azoknak a szülőknek, akik így tudják megoldani a gyermekük napközbeni felügyeletét, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: egy napközis tábor átlagára 45.000 Ft hetente, az ottalvósoké pedig 70.000 Ft. A költségek megfizetésében az nyújthat némi segítséget, hogy egyre több táborszervező nyitott a SZÉP-kártya elfogadására. Idén már tíz táboroztatóból közel négy elfogadja ezt a béren kívüli juttatást is.

Vehetünk ki szabadságot, hogy vigyázzunk rájuk, de nem akármennyit

Ideális esetben két szülőnek kell megoldani a gyermekük nyári felügyeletét. Amennyiben a szülők a negyvenes éveik elején járnak, úgy fejenként 35 nap szabadságuk van egy évre, vagyis az egész nyári szünet idejére ki tudnak venni szabadságot, ha felváltva vannak otthon. Igen ám, de ehhez kell a munkáltató beleegyezése és annak a ténynek az elfogadása is, hogy ott van még például a téli szünet is, amire így egyetlen nap szabadság sem marad és a nyári szünet előtt sem vehetnek ki egy napot sem a szülők.

Otthon hagyhatjuk őket egyedül?

Külföldön sok országban törvény szabályozza, hogy hány éves kortól lehet otthon felügyelet nélkül hagyni a gyermeket. Magyarországon nincs ilyen jogszabály, de a gyermekek védelméről szóló törvény előírja, hogy mit kell tennie a szülőknek: biztosítaniuk kell a gyermek életkorának megfelelő felügyeletet. Ez azt jelenti, hogy a gyermek érettségéhez és a körülményekhez mérten otthon lehet hagyni a kiskorút, de ha valami rossz történik, akkor azért a szülő felelősségre vonható lesz. A gyermekvédelmi szakemberek véleménye egyébként az, hogy 11-12 éves kor alatt nem szabad hosszú időre egyedül hagyni a gyermekeket, utána viszont igen.

gyerek, kisgyerek, mobiltelefon, okostelefon, telefonos játék, Shutterstock illusztráció  2154105379
Kire bízhatjuk a gyermekünket a nyári szünetben? Fotó: Oleg Elkov / Shutterstock

Akinek óvodáskorú gyermeke van, erről nem árt ha tud

A tanév a törvény szerint szeptember első napjától a következő év augusztus 31. napjáig tart- hívja fel a figyelmet a D.A.S. jogvédő iroda. Az is benne van a törvényben, hogy minden 3 évesnél fiatalabb gyermek ellátását bölcsődében kell megoldani ezalatt az idő alatt. Ez azt jelenti, hogy ha egy óvodát bezárnak a nyárra, egy közelben lévő másikban meg kell oldania az önkormányzatnak az óvodás korú gyermekek ellátását! Az iskolák esetében viszont más a helyzet: a tanárok a nyári szünet alatt nem kötelesek gondoskodni a felügyelet megszervezéséről, ez a feladat a szülőkre hárul, akik viszont kérhetnek segítséget.

Kihez fordulhatunk, ha nem tudjuk megoldani a gyermek napközbeni felügyeletét?

A törvény szerint a szülő külön kérelmére a gyermek lakóhelye szerinti település önkormányzata köteles megoldani az étkeztetést és a gyermek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását a nyári szünetben. Mindezt úgy, hogy az ellátás időtartama lehetőleg a szülő munkarendjéhez igazodjon. Vagyis az önkormányzattól is kérhetnek segítséget a szülők.

Hogyan lehet az önkormányzatnál nyári felügyeletet igényelni?

Ehhez általában csak egy munkáltatói igazolásra és néhány egyéb papír leadására van szükség. Aki élne ezzel a lehetőséggel, keresse fel a lakóhelye szerint illetékes önkormányzatot és/vagy családsegítő intézményt. Sok önkormányzat már jóval a nyári szünet előtt közzéteszi a saját honlapján, hogy hogyan és miként kívánja megoldani azoknak a gyerekeknek a nyári felügyeletét, akiknek a szülei erre igényt tartanak. Éppen ezért már most érdemes az önkormányzatok weboldalait böngészni.

Kérhet pénzt az önkormányzat a segítségért?

A szülők nyári gyermekfelügyelet iránti igényét az önkormányzatok (vagy az általuk üzemeltetett intézmények) nem utasíthatják vissza, viszont nem is kötelesek ingyen teljesíteni. A napközbeni ellátásért a kedvezményezetteket, - mint a három vagy több gyermekes családok - kivéve az étkezés díja mellett személyi térítési díjat is szedhetnek be. Ez általában napi pár száz forint, de néhány ezer forint is lehet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lambo-ajtós Suzukit állítottak meg a rendőrök, de az igazi meglepetés bent várta őket - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

mandiner.hu

Újabb nagyberuházást jelentett be Lázár János

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Vonatbaleset: így van most a vagonból kizuhant lány

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal

INSIDER

Menczer Tamás: Brüsszelben változás kell, hogy Európában béke legyen