INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Így vonult át a pusztító szupercella Magyarországon, ez vár ránk a hétvégén - Fotók

Mintegy 200 km-en keresztül haladt, öt órán keresztül a déli országrészben.

Szerző Ripost

Nem mindennapi időjárási esemény színhelye volt Magyarország csütörtökön délután és este. Egy szupercella haladt a déli országrészben, amelyről fantasztikus fotók készültek, melyeket az idokep.hu közölt.

Schmall Rafael drónról készült fotója a Zselici Csillagparkból

De mi is az a szupercella? Nagy-Kurunczi Rita, a portál vezető meteorológusa elmagyarázza.

A szupercellák bizonyos értelemben a zivatarok királyának tekinthetők, igen speciális légköri viszonyok között kialakuló, átlagosan 10 km átmérőjű légnyomás depressziók. A bennük lezajló folyamatok és hosszú élettartamuk miatt rendkívül heves időjárási események – orkán erősségű szélrohamok, nagyméretű (akár 5 cm-t meghaladó) jég, szélsőséges esetben tornádó – köthetőek hozzájuk

- fogalmazott a meteorológus.

HeavenMan fotója Szegedről

A hazai szupercellákban a felhőtető magassága extrém esetben a 14-16 km-t is elérheti, a csütörtöki példányban is meghaladta a 10 km-t.

Nem meglepő tehát, hogy Kisszállás, Felsőszentiván, Kelebia, Mélykút, Zákányszék, Domaszék, Szeged, Mórahalom mind-mind jócskán kapott a jégverésből, sok helyen dió nagyságú jég hullott. 

A koponyeg.hu előrejelzése szerint hétvégére valamelyest megnyugszik ez a heves, felbolydult időjárás és már csak rövid ideig tartó hevesebb záporok, zivatarok fordulhatnak elő, ám a csapadék mennyisége már csak 1-2 mm lehet. Szombaton és vasárnap is számíthatunk némi napsütésre, a csúcshőmérséklet 18 fok körül várható.

 

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!