Létrehozva: 2022.07.08.
Módosítva: 2022.07.08.

Megduplázódott az elfogott migránsok száma tavalyhoz képest

Egyre nagyobb a nyomás a déli határszakaszon.

A déli határszakaszon tavaly január elseje és június 6. között 46 957 hatásértőt fogtak el, ugyanezen időszakban idén már 109 846-ot. Ugyancsak jelentősen - 92 százalékkal - nőtt az embercsempészés miatt elfogottak száma: tavaly az említett időszakban 431 embercsempészt, idén 831-et fogtak el, akik ellen bűntetőeljárás indult. Az előrejelzések szerint az embercsempész tevékenység folytatódni fog.

Ráadásul az erőszakos cselekmények száma is jelentősen nőtt: január 1. és július 4. között 262 támadás érte a határt biztosító létesítményeket és az ott szolgálatot teljesítőket. Csak Ásotthalmon 162 támadást történt. A támadások közül 52 esetben kövekkel dobáltak, 43 esetben nagy fadarabokkal, 21-szer létrával támadtak, 8 esetben használtak gázsprayt, egy esetben pedig lőfegyvert.

Fotó: police.hu

175 esetben a támadások célpontja rendőrjárőr volt, ebből 11 esetben sérült meg rendőr, 204 esetben honvédet támadtak meg, 41 honvéd meg is sérült. Fegyveres biztonsági őrt 4 esetben támadtak meg. Tehát összesen 383 támadás történt és 52 ember sérült meg. Továbbá megrongáltak 75 járművet.

 

Bonyolult és veszélyes helyzet alakult ki

Bakondi György a minap arról beszélt, hogy bonyolult, gyorsan változó és veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki a déli határszakaszon. 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadó kifejtette: 

  • bonyolult, mert küzdenek az illegális migránsokkal a déli határon, továbbá nagyon fontos, menekültekkel összefüggő kormányzati feladatokat kell teljesíteni, valamint az ukrajnai háború miatt a honvédség erőinek határbiztosítási feladatai is vannak
  • a gyorsan változó helyzet azt jelenti, hogy napról napra, újabb és újabb, addig nem tapasztalt események következnek be a határon és annak közelében
  • a veszélyes helyzet alatt azt értik, hogy gyakoriak a nagycsoportos és erőszakos áthatolási kísérletek.

A főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy legutóbb szerb területen migránscsoportok fegyveres összetűzése következett be, és a tűzharcnak a sebesültek mellett halálos áldozata is volt. 

BAKONDI György
Fotó: Balogh Zoltán

Szintet lépett a helyzet 

- fogalmazott Bakondi György, aki azt is közölte: a jelenlegi információk szerint embercsempészbandák küzdöttek egymással. A főtanácsadó megjegyezte: a déli határ védelmére a kormány 600 milliárd forintot költött eddig.

 

Egyszerre van migrációs- és menekültválság

A jelenlegi szituáció abban is példátlan, hogy Magyarországot egyszerre sújtja migrációs- és menekültválság, ilyenre korábban még soha nem volt példa. Míg délen, a szerb határszakaszon idén már 100 ezernél is több illegális bevándorló próbált bejutni az országba, addig a keleti, Ukrajnával közös határon meghaladta a 800 ezret a háború elől menekülők száma. Egész pontosan 823 020 ember érkezett menekültként Ukrajnából, eddig 129 018 esetben adtak ki ideiglenes tartózkodási engedélyt, 26 055 esetben nyújtottak be menekültkérelmet, ebből 21 548-an megkapták a menekültstátuszt, a többi elbírálása folyamatban van.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A kormány eddig az ukrán menekültekre 40 milliárdot költött, és ennek 2 százalékát fizette ki az Európai Unió. A magyar állam 5 milliárd forint értékű támogatást nyújtott humanitárius válságkezelésre a túloldalon.

 

Az ENSZ szerint katasztrófa közeleg

Tavaly tovább emelkedett az éhezők száma a világon, az ukrajnai háború és a klímaváltozás pedig még jobban súlyosbíthatja a helyzetet, és példátlan migrációs hullámokat válthat ki – figyelmeztettek egy friss ENSZ-jelentésben. A szakértők kiemelték, hogy 2021-ben a Föld lakosságának közel tíz százalékát sújtotta éhínség, körülbelül 828 millió embert, ami 46 millióval több, mint egy évvel korábban volt, a 2019-es adatoknál pedig 150 millióval. Ezt megelőzően, 2015 és 2019 között nagyjából stagnált az éhezők száma.

Valós veszélye van annak, hogy ezek a számok a következő hónapokban még magasabbak lesznek

 – közölte David Beasley, a Világélelmezési Program (WFP) igazgatója. Hozzátette, hogy a február 24-én kezdődött ukrajnai háború nyomán megugrott az élelmiszer, az üzemanyag és a műtrágya ára is, ami tovább erősíti a kockázatokat.

Ez globális destabilizációt, éhezést és példátlan tömeges migrációt fog eredményezni. Cselekednünk kell a közelgő katasztrófa elkerülése érdekében 

– fogalmazott.

Németország újabb meghívólevelet küld a migránsoknak

A hivatalos engedély nélkül Németországban tartózkodó menekültek a jövőben nagyobb esélyt kapnak arra, hogy biztosítsák számukra a törvény által biztosított maradáshoz való jogot – áll a belügyminiszter előterjesztésében. A segélyszervezetek keveslik a tervezetben foglaltakat.

A ZDF német közszolgálati televízió által ismertetett előterjesztés szerint azokról a külföldről érkezett és kellően integrálódott menekültekről van szó, akik már legkevesebb öt éve Németországban élnek. Ők eddig egyfajta megtűrt státusszal rendelkeztek, a jövőben ugyanakkor esélyt kapnak a tartózkodási engedélyre, ha megfelelnek a szükséges előfeltételeknek.

Szakértők szerint egyre nagyobb a szakképzett munkaerő hiánya Németországban. Ez mindenekelőtt az egészségügy és a vendéglátóipar területére vonatkozik, de hiány van más fontos ágazatokban is. A bürokrácia azonban súlyos akadályozó tényező. A könnyítés valamennyi, az EU-n, az Európai Gazdasági Térségen, továbbá Svájcon kívüli országra vonatkozik, és kitér arra is, hogy a menekültek számára megkönnyítsék az integrációs, illetve szakmai nyelvtanfolyamon való részvételt. 

Egyes vélemények szerint ez az enyhítés együtt jár azzal, hogy a migránsok meghívólevélként tekintenek majd az új német szabályozásra, ami tovább fokozhatja a migrációs nyomást Európában, így Magyarországon is. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felesége nélkül utazott el a Házasság első látásra sztárja

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

mandiner.hu

Kekeckedett Szijjártóval a külföldi műsorvezető, a miniszter frappáns mondattal tette helyre (Videó)

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

mindmegette.hu

Mit főzz hétvégén? Ötletek a vasárnapi családi ebédhez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos betegséggel került kórházba, elhunyt a legendás magyar focista

magyarnemzet.hu

Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Másfélszeres emberelőnye lehet Oroszországnak

POLITIK

Szentkirályi Alexandra: Takarítsuk ki Gyurcsány embereit!

POLITIK

Menczer Tamás: A valaha volt legerőteljesebb EP-kampányt kezdtük el

POLITIK

Újabb fegyvergyárakat építenek az oroszok

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

POLITIK

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói