Létrehozva: 2022.07.06.
Módosítva: 2022.07.10.

A háború miatt naponta tízezer menekült érkezik Magyarországra

Gyakoriak a nagycsoportos és erőszakos áthatolási kísérletek.

Szerző Ripost

Bonyolult, gyorsan változó és veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki 

- jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Bakondi György kifejtette: "bonyolult, mert küzdenek az illegális migránsokkal a déli határon, továbbá nagyon fontos, menekültekkel összefüggő kormányzati feladatokat kell teljesíteni, és az ukrajnai háború miatt a honvédség erőinek határbiztosítási feladatai is vannak."

Fotó: Havran Zoltán

A gyorsan változó helyzet azt jelenti, hogy napról napra újabb és újabb, addig nem tapasztalt események következnek be a határon és annak közelében - mondta a főtanácsadó. Hozzátette: a veszélyes helyzet alatt azt értik, hogy gyakoriak a nagycsoportos és erőszakos áthatolási kísérletek.
    A főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy legutóbb szerb területen migránscsoportok fegyveres összetűzése következett be, és a tűzharcnak a sebesültek mellett halálos áldozata is volt. "Szintet lépett a helyzet" - fogalmazott Bakondi György, aki azt is közölte: a jelenlegi információk szerint embercsempészbandák küzdöttek egymással.

BAKONDI György
Fotó: MTI

Elmondta azt is, hogy a szervezett bűnözés jelenléte valamennyi Európába vezető migrációs útvonalon jól látható.
    Bakondi György kiemelte: a kormány 2015 óta konzekvens migrációs politikát folytat, s ennek a politikának jelentős a lakossági támogatottsága. Ugyanakkor ezen politika hatására "jelentős és folyamatos hazai és nemzetközi baloldali támadások érik" a kormányzatot - fűzte hozzá.
    Azt mondta: egyidejűleg van migrációs és menekültválság, valamint szomszédos országban háborús helyzet, amire még nem volt példa. Éppen ezért több tekintetben is újszerű megoldásokat kell alkalmazni, aminek egyik eleme, hogy a határőrizeti rendszeren változtatni kell, és tartós, hosszú távú megoldás szükséges. Az említett válságok és a háború "elhúzódó jellegű" - jegyezte meg.
    Az ukrajnai háború kapcsán Bakondi György azt hangsúlyozta: mindent meg kell tenni, hogy Magyarország ne sodródjon bele a háborúba. A háború miatt súlyos menekültügyi válság alakult ki, az országba naponta tízezer körüli menekült érkezik - közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket. Szijjártó Péter vajdasági látogatása során leszögezte, hogy „ezeknek az embereknek, akik megtámadják a rendőreinket, akik agresszíven viselkednek itt Szerbiában, akik lövöldöznek, ezeknek az embereknek semmilyen joguk nincsen arra, hogy belépjenek Magyarország területére.”

„Világossá kell tenni, hogy itt semmifajta emberi jogi kérdésről nincsen szó” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott. A miniszter hangsúlyozta, hogy

ezeknek az embereknek, akik megtámadják a rendőreinket, akik agresszíven viselkednek, akik lövöldöznek semmilyen joguk nincsen arra, hogy belépjenek Magyarország területére.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a migránsok biztonságos országok tucatjain keresztül jöttek ide a határok sorozatos megsértésével.

 

„Senkinek nincsen joga a nemzetközi jog szerint két békés, biztonságos ország határát megsérteni, az ilyen határsértés egyértelmű bűncselekmény”

– mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint – sajnálatos módon – nem meglepő, hogy a migránsok és az őket utaztató szervezett bűnözői körök tagja közt fegyveres összetűzés alakult ki Szabadka mellett. Mivel a schengeni határszakaszon a legnehezebb az átjutás, a legnagyobb feszültség a szerb–magyar határon alakul ki. Ráadásul a tét komoly, hiszen a szervezett bűnözői körök több ezer eurót keresnek egy átcsempészett migránson.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, Horváth József az M1 Ma reggel című műsorában a magyar határhoz közeli erdőben történt – migránsok által elkövetett – lövöldözéssel kapcsolatban kijelentette, számítani lehetett egy szombatihoz hasonló erőszakos cselekményre, amely során – afgánok és pakisztániak között kialakult összecsapásban – egy ember meghalt. Növelte a feszültséget annak ténye, hogy a schengeni határszakaszon a legnehezebb a keresztüljutás, így nem meglepő módon az összecsapás is ebben a térségben alakult ki – mutatott rá a szakértő.

Arra a mindenkit foglalkoztató kérdésre, hogy hogyan juthattak fegyverhez a migránsok, Horváth József kijelentette: abból kifolyólag, hogy a térség néhány évtizede háborús övezet volt, nagyon könnyen fegyverhez lehet jutni a Balkán számos térségében.

Mivel a migránsok között már korábban létrejöttek szervezett bűnözői csoportok, nem meglepő, hogy fegyverekkel is rendelkeznek. Ezek a csoportok szervezik az útvonalakat, „kézről-kézre” adják a nekik euró ezreket fizető embereket.

A szakértő kijelentette: a szervezett bűnözői csoportokban olyan emberek sem ritkák, akiknek komoly harctéri tapasztalataik vannak, így nem váratlan, hogy a szerb csendőrség egy kőrözött terroristát is letartóztatott a térségben. Meglátása szerint egy egykori Al-Kaida, vagy Iszlám Állam tagság a „legjobb ajánlólevél” a bűnözői körökben.

Az Iszlám Állam Európában elkövetendő merényletekre való felhívása kapcsán az Alapjogokért Központ tanácsadója elmondta, a kijelentés inkább a magányos merénylőknek szólt, akiket így kívánnak ösztönözni kisebb merényletek végrehajtására.

Új veszélyességi szintre lépett a délről érkező migrációs nyomás – jelentette ki Szijjártó Péter Szabadkán tartott sajtótájékoztatóján azután, hogy szombaton migránsbandák lövöldöztek a vajdasági város melletti erdőben. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a migránsok már nem csak erőszakosak, hanem fel is fegyverkeztek, ami tovább növeli a kockázatot. A tárcavezető kiemelte: Magyarország továbbra sem enged be egyetlen egy illegális migránst sem.

„Meg kellett volna ezt állítani,  én azon a véleményen vagyok, hogy nem kell őket beereszteni” – mondta el véleményét az incidens után egy helybéli lakos az M1 Híradójának.

Továbbra sincs nyugalom Szabadkán: a helyiek még mindig a szombati lövöldözés traumáját dolgozzák fel, közben a taxisok úgy hordják a migránsokat a határra, mintha semmi sem történt volna.
Szombat hajnalban ébredtek lövésekre a szabadkai Makkhetes erdő környékén élők. Két migráns-banda támadt egymásra lőfegyverekkel, mert  összevesztek az önkényesen kisajátított területen. Az összecsapás alatt nem csak egymásra, hanem a rendőrökre is lőttek. Egy migráns meghalt, hét pedig súlyosan megsérült.

„Ez várható is volt, mert az utóbbi időben nagyon sokan voltak. Én már nem is tudtam, hogy bírnak elhelyezkedni, meg hol. Hát tele volt az erdő velük. Úgyhogy ez biztos, hogy egyszer ki kellett hogy törjön” – fejtette ki véleményét a híradónak nyilatkozó helybéli lakos.

A rendőrség hajtóvadászatot indított, a hírek szerint eddig egy körözött terroristát fogtak el

A helyzetet rontja, hogy a szabadkai befogadóállomás 100 férőhelyén most több mint 300 migráns osztozik, sokaknak már csak az udvaron jut hely.
A lövöldözés óta több migráns megijedt, félti az életét, hallották, hogy halálos eset is történt, úgyhogy most saját maguk, kisebb csoportokban a barátaikkal próbálkoznak a szökéssel.”   – számolt be Dóró Alen, a közmédia szabadkai tudósítója.

A migránsok türelme fogy, rendszeresek közöttük az etnikai és vallási konfliktusok

„A rendőrökkel nincs bajom, de a többi emberrel igen. Nézze meg! Pakisztániak, indiaiak, afgánok vannak itt.  Kevés a hely, az emberek meg rengetegen vannak, mindig csak problémáznak. Meg a határral is csak a gond van, nem engednek át bennünket, de addig megyünk ameddig nem sikerül” – nyilatkozta az M1 híradójának egy fiatal migráns.
A hétvégén is ostrom alatt állt a magyar határ, amikor csaknem 1700 esetben kellett intézkednie a katonáknak és rendőröknek illegális határsértési kísérlet miatt.  A helyzet napról napra romlik: a tavalyi 42 ezerrel szemben idén már 106 ezernél is többen próbálkoztak illegális határátlépéssel.

Az elmúlt időszakban készített több felvételen is jól kivehetően látszik, ahogy a migránsok mindenen átgázolva próbálnak átjutni a határzáron. Már az is rendszeres, hogy a kövek, husángok és létrák mellett lőfegyverrel támadnak a hatóságokra.

A migráns-csapatokat azok az embercsempész-hálózatok fegyverzik fel, akik egymással is háborúznak. Mindezt a pénz és a gyorsan megszerezhető könnyű haszon motiválja, ugyanis az illegális migránsok  fejenként több ezer eurót is hajlandók fizetni annak, aki Magyarországra juttatja őket.

A migrációs nyomás egy új veszélyességi szintre lépett”

Az illegális migránsok fenyegetést jelentenek, ugyanis nem csak erőszakosak és agresszívek, hanem fegyverük is van, amivel támadnak – mondta Szijjártó Péter Szabadkán tartott sajtótájékoztatóján. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a délről érkező migráció nem emberi jogi kérdés, ugyanis ezek az emberek a törvények semmibevételével, bűncselekményeket elkövetve, biztonságos országok tucatjain átszökve érkeztek Szerbiába.

„Mi soha egyetlen egy illegális migránst sem fogunk a jövőben sem beengedni Magyarország területére, tehát ne próbálkozzanak. Ne kísérletezzenek. Nem éri meg Szerbiába jönni, mert nem jöhetnek tovább Magyarországra. Mi ebben szerbek és magyarok együttműködünk. Segítünk a szerbeknek a déli határuk megvédésében, amelyet szintén bűncselekmény keretében, határsértéssel lépnek át az illegális migránsok – jelentette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter kiemelte, a migránsok bűncselekményeiért a felelősség azokat terheli, akik az illegális migrációt támogatják és ösztönzik. Egyúttal felszólította Brüsszelt és a Soros Györgyhöz köthető NGO hajókat, hogy fejezzék be a migránsok biztatását és az illegális migráció szervezését.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így lett Magyar Péterből udvari bolond

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

life.hu

Láthatatlan trükkök: így tudják elviselni a sztárok az extra magas sarkú cipőket

magyarnemzet.hu

Tragédia: váratlanul elhunyt párját gyászolja a klasszis teniszező

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Így módosítja a kormány a nyugdíjszámítás egyik fontos mutatóját

INSIDER

„Ez már tényleg sok” – szögeskolbásszal mérgezik a kutyákat Győr-Moson-Sopron vármegyében

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk