Létrehozva: 2022.06.29.

Bakondi: Idén már több mint 105 ezer embert fogtak el

Még mindig fokozódik a migrációs nyomás.

Ebben az évben már több mint 105 ezer illegális bevándorlót fogtak el, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 43 ezer volt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

„A csoportos, erőszakos átlépés és a rendőrök, járőrök elleni fizikai támadások, a határzár megrongálása mindennapos jelenséggé vált” - fogalmazott Bakondi György.

Az olasz és a görög-török tengeri határon megint nagy csoportokban érkeznek az illegális bevándorlók, miként Spanyolországon és a nyugat-balkáni útvonalon keresztül is sokan próbálnak bejutni Európába - emelte ki.

Hozzátette, hogy főként szírek, afgánok, pakisztániak és indiaiak érkeznek.

Bakondi György hangsúlyozta, ha figyelembe vesszük az ukrán-magyar határon lévő menekülthelyzetet és az ukrajnai háborút is, akkor kijelenthető, hogy „nagyon bonyolult és sok tekintetben igen veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki a magyar államhatáron, amely a magyar rendvédelmi erők, a Magyar Honvédség nagyon komoly erőfeszítését és odafigyelését igényli”.

Hozzátette, hogy olyan információval nem rendelkeznek, amely szerint a nyár végével csökkenés következhet be a migrációban, ezért a helyzet komoly elemzést és határozott kormányzati intézkedést követel meg.

Az önálló határőrség felállításáról Bakondi György azt közölte: az állomány nem rendőrökből, nem is katonákból áll majd, hanem olyan emberekből, akik csak a határőrizeti feladatokat látják el, csak erre kapnak majd kiképzést. Így lehetőség lesz arra, hogy a katonákat kivonják a határőrizeti feladatokból, hiszen a hadseregnek az a fő feladata, hogy az ország fegyveres védelmére készüljön.

Az új szervezet kialakítása még zajlik a Belügyminisztériumban - fűzte hozzá.

Átlépte a százezret azoknak a száma, akik megpróbáltak illegálisan átlépni a magyar déli határon – mondta korábban Rétvári Bence miniszterhelyettes a belügyminisztérium államtitkára.

Ez azt jelenti, hogy többen érkeztek már eddig idén a déli határhoz, mint Székesfehérvár teljes lakossága. Tavaly ebben az időszakban jóval kevesebben, 43 ezren próbáltak meg átjutni a magyar határon illegálisan. Az embercsempészek száma is természetesen megugrott ezzel arányosan – folytatta a Facebook-oldalára feltett videóban Rétvári. Idén csaknem 750 embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök, miközben tavaly ezen időszakban még 400-at sem. Jól látható tehát, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar déli határon. És még messze van az ősz, amikor begyűrűzik az afrikai országba és máshova az ukrán–orosz háborúnak a hatása, amely nyilvánvalóan még inkább növelni fogja a kibocsátó országokban a migránsok számát – tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán azt mondta: sokan menekülnek Afganisztánból, de újabban Indiából, Pakisztánból és Afrikából is. Az érkezők zöme továbbra is fiatal férfi, akik nagy csoportokban próbálnak átjutni a magyar határon.

A belbiztonsági főtanácsadó hozzátette: a migránsok mind agresszívabban próbálnak hazánk területére bejutni. Összesítése szerint eddig 230 alkalommal támadtak rá a magyar rendőrökre és katonákra, és gyakorta megrongálják a határkerítést és annak műszaki berendezéseit, továbbá volt, akinél lőfegyvert is láttak.

Kitért arra is, hogy a magyar migrációs politika 2015 óta nem változott. Közölte, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri az észak-afrikai térségnek az ukrajnai háború miatt akadozó ellátását, amely komoly éhínséghez és újabb migrációs hullámhoz vezethet. Bakondi György egyúttal jelezte: Magyarország felajánlotta segítségét Ukrajnának abban, hogy az Észak-Afrikába irányuló búzaszállítmányokat magyar területen keresztül juttassák célba.

Magyarország déli határszakasza folyamatos nyomás alatt van, és nincs olyan körülmény, ami arra mutatna, hogy ez a nyomás véget fog érni - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Szükség lenne ugyanakkor arra, hogy az Európai Unió felülvizsgálja az eddigi migrációs politikáját, és erőforrásokat is biztosítson azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb nyomásnak vannak kitéve, és amelyek az Európai Unióban élők biztonságát is védelmezik - fejtette ki.

Bakondi György elmondta, hogy csak az idén több mint 300 esetben támadták meg a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat, és számtalan esetben megrongálták a határvédő eszközöket, berendezéseket.

Tartós nyomásra kell berendezkedni, ehhez a szükséges jogi feltételeket is biztosítani. Olyan tartós határőrizeti rendszert kell kialakítani, amely ennek a nyomásnak hosszú távon is képes ellenállni, és biztosítani a magyarországi belbiztonságot - fogalmazott. Hozzátette: a körülmények további erőforrásokat és jogi szabályozásokat is igényelnek.

A főtanácsadó jelezte: Magyarország déli határszakaszához főként Afganisztánból, Pakisztánból, Indiából és Szíriából érkeznek migránsok. Mint mondta, az ottani gazdasági helyzet, a megélhetési problémák, a jobb élet reménye, illetve az embercsempészek tevékenysége készteti az embereket, hogy útnak induljanak, és „bőséges az utánpótlás.”

Emlékeztetett, hogy törökök falat építettek az iráni és a szír határra, és mind a két helyen milliók várakoznak, hogy bejussanak Törökországba. Az országban már 3,7 millió migráns és menekült tartózkodik, akiknek egy része az Európai Unióba tart.

Ezekre a kérdésekre európai megoldásokat kell találni, ami semmiképpen nem az érkezők szétosztása és legalizálása - fejtette ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy éhínséget okozhat Afrikában az orosz és az ukrán búzaszállítmányok hiánya, ami emberek sokaságát kényszerítheti arra, hogy a túlélés érdekében elinduljanak. Ezért nagyon fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy a búza eljusson a rendeltetési helyére és megelőzhető legyen, hogy százezrek, milliók induljanak el Európa felé - emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Közel 50 évesen levetkőzött a magyar énekesnő

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

metropol.hu

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

mandiner.hu

Lengyel védelmi miniszter: Elég dühítő látni a kávézókban ülő hadköteles korú férfiakat, míg mi Ukrajnát segítjük

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában