Létrehozva: 2022.07.03.

Újabb migráns leszámolástól rettegnek Szabadkán

Továbbra is keresi a szerb rendőrség az elkövetőket.

Továbbra is keresi a szerb rendőrség azokat a migránsokat, akik szombaton hajnalban lövöldözni kezdtek a magyar határhoz közeli erdőben. A hatóságoknak eddig csupán egy 26 éves afgán férfit sikerült elfogniuk, akit emberöléssel és emberölési kísérlettel is gyanúsítanak. A Szabadkán és a környéken élők közben továbbra is feszültek. Azt mondják: elveszett a biztonságérzetük, és azonnali megoldásokat követelnek a szerb kormánytól. – számolt be az M1 Híradó.

Látszólagos nyugalomban kezdődött a vasárnap reggel a szabadkai makkhetes városrész környékén. Egy nappal ezelőtt itt, a közeli erdőben csaptak össze egymással a migránsok. A lövöldözésben egyikük olyan súlyosan megsérült, hogy az életét már nem lehetett megmenteni.

A helyieket felzaklatták a történtek. Már szombat este békés tüntetésbe kezdtek, hogy a környéken gyülekező bevándorlókat vigyék befogadótáborba. A szabadkaiak azt mondták: tartanak attól, hogy az összecsapás megismétlődik.

„Hogy aludjak nyugodtan, egy ilyen eset után? Nem tudhatom, hogy mikor bukkan elő valaki a kukoricásból és támad rám fegyverrel. Ha ugat a kutyám, én már nem merek kimenni, hogy ellenőrizzem, miért”

– panaszolta egy nő.

A helyiek féltik a gyermekeiket is. Ezen a környéken működik ugyanis Szabadka egyik legnagyobb iskolája, és óvoda is van az erdő közelében.

A magyar határhoz közeli szabadkai erdőben szombaton hajnalban kezdődött leszámolás a migránsok között. A bevándorlók lövöldözni kezdtek egymásra. A rendőség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, majd golyóálló mellényekben fésülték át az erdőt.

Állítólag a rendőrökre is rálőttek, így a helyszínre sietett Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is, aki engedélyt adott az éles lőfegyver használatára.

Az erdőből kivezető Majsai út közben egész nap mentőautók szirénázásától volt hangos. Egy 16 éves iráni lány olyan súlyosan megsérült, hogy azonnal meg kellett műteni. De valamennyi bevándorlót lőtt sebekkel vitték kórházba.

Közben az erdő környékén továbbra sem csökkent a feszültség. A rendőrség kereste azokat, akik részt vettek a támadásban.

Volt olyan bevándorló, akit az M1 kamerái előtt bilincseltek meg. Nem hivatalos információk szerint a szerb csendőrség egy körözött terroristát is őrizetbe vett, erről azonban nem közöltek részleteket.

A belügymnisztérium vasárnap csak annyit írt: egy 26 éves afgán férfit gyors és hatékony akcióban fogtak el Szabadkán, a gyanú szerint ő is részt vett a szombati lövöldözésben, így emberöléssel gyanúsítják.

Az elmúlt időszakban érezhetően megnőtt a Vajdaságba érkező migránsok száma. A magyar határ melletti városban is egyre több illegális bevándorlóval lehet találkozni. És ezt a hazánk déli határán is érezni.

Magyarország egyszerre áll nyomás alatt keletről és délről – ezt mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter kifejtette, a keletről érkező háborús menekülteknek joguk van belépni Magyarországra. Ezzel szemben a délről érkező illegális bevándorlók több biztonságos ország határait is megsértik.

„A határokat továbbra is szigorúan kell védeni Magyarország is szigorúan, erősen védi a déli határát. Ezért van szükség arra, hogy határvadász egységek jöjjenek létre, amelyek képesek lesznek arra, hogy Magyarország határát megvédjék, párhuzamosan azzal, hogy a rendőröket és a katonákat tehermentesíteni lehessen ezen feladat alól” – fogalmazott a külügyminiszter.

Erre pedig a számok alapján is nagy szükség van. A déli határon az éjjel több nagyobb migránscsoportot is elfogtak a rendőrök. Volt, aki embercsempészekkel próbálkozott, más gyalog akart illegálisan belépni Magyarország területére. Egy nap alatt ismét mintegy 600 bevándorlóval szemben intézkedtek itthon a hatóságok.

Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve elmondta: Ma reggel a szabadkai közkórház igazgatója közölte, hogy a sérültek állapota stabil. Egy afgán férfit letartóztattak.

A helyiek félnek, hogy még felfegyverzett migránsok kószálnak a környéken és elmondásuk szerint az éjszaka folyamán volt egy újabb lövöldözés a makkhetesi és a kelebiai erdő közötti részen.

Magyarország egyszerre áll nyomás alatt keletről és délről – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó Péter kifejtette, keletről a háborús menekültek érkeznek, naponta 12-13 ezren, akiknek joguk van belépni Magyarországra, hiszen a „háború elől nem lehet máshova menni, mint a szomszédba”. Ezzel szemben a délről érkezőknek nincs joguk az országba érkezni, hiszen az illegális migránsok több biztonságos ország határait, köztük Szerbia és Magyarország határát sértik meg – hangsúlyozta a tárcavezető.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország délről továbbra sem engedi be az illegális migránsokat, hanem szigorúan védi a határait, ezért szükség van határvadász egységek létrehozására.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy a NATO a keleti mellett a déli kihívásokra is figyeljen, ahol egyre súlyosabb problémát jelent a terrorfenyegetés, az ukrán gabona hiánya miatt feltételezhető éhínség következtében pedig a migrációs hullámok példátlan megnövekedésére is számítani lehet.

A miniszter megerősítette: Magyarországnak minden létező szempontból a béke az érdeke, ugyanakkor minden egyes perc, amely háborúval telik Ukrajnában, biztonsági kockázatot jelent. Ezért fejleszteni kell a magyar hadsereg erejét, amelynek érdekében az ország már jövőre eléri a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadásokat – mondta.

Hangsúlyozta, a NATO-ban háborús hangulat uralkodik, nagy szerencse azonban, hogy „továbbra is tartja magát az az álláspont, amely szerint mindent el kell követni annak érdekben, hogy ne jöhessen létre egy direkt, közvetlen konfliktus a NATO és Oroszország között”.

Szijjártó Péter újra bölcs döntésnek nevezte, hogy a NATO szövetségként továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába, hiszen az „még nagyobb tragédia kockázatával fenyegetne”.

A jövőben azok lesznek biztonságban, akik megtermelik maguknak az energiát

A tárcavezető kitért arra is: tavaly őszig elképzelhetetlen volt Európában, hogy nem áll majd rendelkezésre elég energiahordozó, aztán beköszöntött az energiaellátási válság, amelyet a háború még tovább súlyosbított.

A miniszter elmondta, korábban elképzelhetetlen árak alakulnak ki a világ energiapiacán, ezért a jövőben azok az országok lesznek biztonságban, amelyek saját maguk is elő tudják állítani az elfogyasztott energiát. Magyarországnak ebben a paksi atomerőmű bővítése jelent majd hatalmas segítséget – mondta.

Szijjártó Péter kiemelte, továbbra is folyamatosan gyorsíttatják a beruházást, hogy 2030-ra az új blokkok kereskedelmi használatba állhassanak, mert akkor az ország – a napenergia-beruházásokkal együtt – nagyon közel lesz az önellátáshoz a villamos energia területén.

Emlékeztetett, pár napja

Isztambulban tárgyalt Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával annak érdekében, hogy szeptemberben el lehessen kezdeni a konkrét építkezést.

A miniszter felidézte, hogy a szankciók semmilyen módon nem akadályozzák ezt a munkát, hiszen az Európai Unió a háború kitörésekor kimondta, a nukleáris energia békés célú felhasználása semmilyen módon nem esik a szankciók hatálya alá.

A szerb belügyminisztérium szabadkai munkatársai elfogtak egy afganisztáni állampolgárt a szombati szabadkai lövöldés miatt. Mint közölték, a férfi a gyanú szerint részt vett a szerb-magyar határ közelében történt konfliktusban, és bűnös lehet emberölés és emberölési kísérlet miatt – írja az N1.

A gyanúsítottat 48 órás őrizetbe vették, ezután pedig előállítják a szabadkai főügyészségre. A rendőrség azt közölte továbbá, hogy ezzel még nem zárták le az ügyet.

A Szabadka külterületén található Makova sedmica településen szombat délelőtt fegyveres összecsapás volt több menekült között. A sajtóhírek eltérnek az áldozatokról, az N1 azt írja a belügyminisztérium közleménye alapján, hogy egy migráns belehalt sérüléseibe, heten pedig súlyosan megsérültek.

Fegyveres összecsapás volt éjszaka a migránsok között Szabadkán, írja a hirado.hu. Az esetre már Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is reagált. Emlékeztettek: pakisztáni és afgán csoportok támadtak egymásra, egy ember meghalt, hatan súlyos sérülésekkel kerültek kórházba, egyikük válságos állapotban van. A szabadkai rendőrségre éjjel háromkor érkezett bejelentés, hogy a szerb–magyar határ mellett fekvő erdőből fegyverropogás hallatszik, írják. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség különleges egységei, amelyek golyóálló mellényben közelítették meg a helyszínt. 

A migránsok állítólag a rendőrökre is rálőttek . A helyiek szerint egész éjjel hatalmas volt a káosz.

Jelenetek egy akciófilmből

Azt írják, nem hivatalos információk szerint az erdőben 20-25 felfegyverkezett migráns csapott össze. Az M1 úgy tudja, a migránsbandák az önkényesen kisajátított területen vesztek össze. Az agresszív bevándorlók ráadásul nem csak egymásra lőttek, hanem a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, majd többen elmenekültek. Mivel a támadókat nem sikerült azonnal elfogni,

a rendőrség összehangolt akcióba kezdett. A környék útjait, utcáit lezárták, az erdőt pedig keresőkutyák segítségével golyóálló mellényben kezdték el átfésülni, tudósít a hirado.hu.

A belügyminiszter engedélyt adott az éles lőszerre

A helyszínre érkezett Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is, írják, aki engedélyt adott az éles lőfegyver használatára, ami annyit jelent, hogy

ha a migránsok rendőrökre lőnek, a hatóságok is viszonozhatják.

Bár az akció részleteiről nem közölt részleteket a rendőrség, annyit elmondtak, hogy a művelet sikeres volt. „Az erdőt átfésültük, a műveletnek ez a része befejeződött, abban bízom, hogy ez soha többet nem fog előfordulni. Annyi tudok elmondani, jelenleg információink szerint hét migráns sérült meg, egy migráns pedig nem élte túl a támadást” – fogalmazott Bojan Šoralov, az Észak-bácskai Körzet vezetője.

A szirénázó mentőautók óránként vittek sebesültet a szabadkai kórházba. Az intézmény igazgatója elmondta: mind a hét migráns súlyosan megsérült.

Egy 16 éves iráni lányt azonnal meg kellett műteni, állapota most is válságos.

„Valamennyi sérülés lőtt seb volt, ezt azonnal megállapították a kollegáim. A golyók a belső szerveket érték, a sérülések komolyak. Ez a helyzet hatalmas kihívás volt az orvosaink számára, de készen állunk, arra is, ha kell új betegeket is fogadnunk” – fogalmazott Saša Dželebžić, a kórház igazgatója.

Szervezkednek a helyi emberek

A környéken élők közben a közösségi oldalakon kezdtek szervezkedni, írják. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a rendőrség többször járőrözzön a városrészben, és

akadályozzák meg, hogy a bevándorlók gyülekezzenek a környéken.

A helyiek ugyanis nem érzik magukat biztonságban. Szerbiában jelenleg körülbelül hatezer illegális bevándorló tartózkodik. Az M1 információi szerint, azokat az illegális bevándorlókat, akikről kiderül, hogy részt vettek a támadásban, kiutasítják Szerbiából. Az M1 helyszíni tudósítója szerint

a rendőrségi forrásokból származó nem hivatalos információk szerint az elfogott migránsok között volt egy nemzetközi hatóságok által is keresett terrorista, írják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

mandiner.hu

Havas Henrik nagyot ment: „Én ismerem Orbán Viktort, beledöglene, ha Schmitt Pál és Novák Katalin után Sulyok Tamás is lemondana”

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna