A mák és a dió nem éppen a legolcsóbb mulatság. Ezért jó, ha az embernek van egy pár ötlet a tarsolyában és a karácsonyi bejgli másképpen készül el a megszokottnál. Legyen meglepetés az idei sütemény, és még a pénztárcádat is kíméld meg. Vegyél elő néhány almát a kamrából és meggyet a fagyasztóból! Mutatjuk az olcsóbb töltelékek receptjét.
Almás mákos töltelék
Hozzávalók:
7 db alma
25 dkg mák
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
6 ek cukor
1,5 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfüszeg
1 kk vanília kivonat
Így készítsd el:
A savanykás almát reszeld le héjastól, és tedd egy lábasba. Adj hozzá cukrot, fahéjat, őrölt szegfűszeget és 1/2 citrom levét. Forrald fel 2 percig.
A levének egy részét öntsd le róla, de ne az egészet. Add hozzá a darált mákot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat.
A mák felszívja az alma levét, de szaftos marad. Ha hígnak találod, akkor még egy kevés mákot szórj hozzá. A mákot már nem szükséges főzni, csak az almával jól elkeverni.
Kend meg vele a bejgli tésztáját és süsd meg!
Jó étvágyat!
Mákos meggyes töltelék
Hozzávalók:
20 dkg mák
1 ek zsemlemorzsa
20 dkg meggy ( fagyasztott )
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk fahéj
120 ml tej
Így készítsd el:
Forrald össze a tejet a cukorral, majd öntsd rá a morzsával összekevert mákra.
Ízesítsd, és forgasd össze a kiengedett , kimagozott és lecsepegtetett meggyel.
Töltheted is meg vele a bejglit , majd mehet a süti a sütőbe.
Jó étvágyat!
Diós almás töltelék
Hozzávalók:
20 dkg alma
50 dkg darált dió
5 dkg cukor
1 db citrom
1 tk őrölt fahéj
2 ek baracklekvár
15 dkg mazsola
Így készítsd el:
Reszeld le a megmosott almákat, majd egy edényben párold meg. Fontos, hogy ne maradjon alatta nedvesség.
A kihűlt, párolt reszelt almához keverd hozzá a diót és a mazsolát,a citrom reszelt héját, a mazsolát és a fahéjat.
A baracklekvárral a bejgli tésztáját kend meg és úgy tedd bele a tölteléket.