tóth gabi
A természet ajándéka a szinte mindenhol szabadon termõ bodza. Kivételesen ízletes lekvárt ad, ha bedobsz hozzá egy-két trükköt. Mutatjuk!
A bodza bogyója telis-tele van egészséges antioxidánsokkal, tökéletes alapanyag egészséges lekvárokhoz. Natúran az íze viszont kissé jellegtelen, és meglehetősen sok levet ereszt. Épp ezért adódik az ötlet, hogy vegyes lekvár legyen belőle, most éppen rostokban gazdag, savanykás almával. A két gyümölcs tökéletesen kiegészíti egymást, valami fantasztikus a végeredmény! Az pedig garantált, hogy ezt a lekvárt diétában is bátran eheted: ugyanis cukor hozzáadása nélkül készül!
Almás bodzabogyó lekvár cukor nélkül
(Knap Daniella receptje)
(kb.7db kis üveg lekvárhoz)
Hozzávalók:
Így készítsd:
1. Készítsd elő és főzd ki az üvegeket és a kupakokat. Így sterilek lesznek.
2. A bodzát szemezd le, az almát vágd apró darabokra.
3. A leszemezett bodzát tedd fel főni fél deci vízzel.
4. Majd amikor már összeesett, add a bodzapépet az almához. Folyamatos kevergetés mellett főzd így 20-30 percig.
5. Ezután keverd a maradék vízzel csomómentesre a zselésítőt és keverd hozzá a lekváralaphoz. Mehet bele a citromlé és az édesítő is, 5 perc múlva kész is az isteni és nagyon egészséges lekvár. Rögtön forrón töltsd kimosott, steril üvegekbe.
Próbáld minél jobban teli tölteni az üvegeket és jól szorítsd rá minél jobban a kupakot. 5 percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, majd jöhet a száraz dunszt. Másnap mehetnek a helyükre, a polcra.
Tippek:
- Száraz dunszt: az üvegeket egy konyharuhával vagy törölközővel bélelt és letakart kosárba helyezzük.