tóth gabi
Fenséges sütemény: egyszerre lágy és roppanós - édes és egészséges.
Az ősz igazi slágere lesz ez a sütemény. Ha kipróbálod, az egész család újra és újra követelni fogja majd. Könnyű, mégis édes, ugyanakkor nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatod.
A roppanós, morzsás tésztához
2 csésze mandulaliszt
3 tojás sárgája
2 evőkanál lágy vaj
2 evőkanál tejszín
csipetnyi só
1/4 teáskanál vanília kivonat vagy 1 cs. Vanilla Sweet
1 csipet fahéj
A töltelékhez
6 közepes alma hámozva, szeletelve
2 teáslkanál Lovely Sweet édesítő
2 evőkanál mandulaliszt
1 evőkanál fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 citrom leve
1 tojás sárgája
1 evőkanál tej
1. Keverd össze az almaszeleteket, az édesítőt, a fahéjat, a szerecsendiót, a 2 evőkanál mandulalisztet, a citromlevet. Forrald össze majd húzd is le a tűzről. és hagyd állni, amíg a tésztával foglalkozol.
2. A tészta alapanyagait keverd össze, gyors és határozott mozdulatokkal gyúrd egybe, majd egy kivajazott formában egyengesd szét a 2/3-át.
3. Előmelegített, 180 fokos sütőben 7-8 percig süsd a tésztát, ameddig kis színt kap, de még nem sült meg.
4. A tészta másik részét nyújtsd ki, vágd egyenletes szélességű csíkokra.
5. A sütőből kivett formában oszlasd el a tésztán az almás keveréket, majd helyezd rácsosan a tésztacsíkokat a tetejére.
6. Kend be a tésztarácsokat a tojás sárgája és tej keverékével, majd fóliával letakarva 40 percig süsd a pitét.
7. Vedd le a fóliát a sütemény tetejéről, majd további 5 percig süsd, hogy a tészta szép aranybarna legyen.
8. Ha tovább fokoznád az ízélményt, akkor adhatsz a töltelékhez kevés diót és mazsolát is, kihűlés után pedig cukormentes vaníliafagyival lesz igazán mennyei a desszert.