RETRO RÁDIÓ

Most figyelj: tavasszal nagyot üt a kis piros retek

Most figyelj: tavasszal nagyot üt a kis piros retek
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 05. 06. 19:40

A hónapos retket sokan csak nyersen eszik, pedig sütve, sõt, savanyítva is nagyon finom. Íme, a legjobb receptek, amiket gyorsan el tudsz készíteni otthon.

Kakukkfüves sült retek

HOZZÁVALÓK:

  • 2 csomag retek
  • olíva olaj
  • tengeri só
  • egy ág friss kakukkfű
  • egy kiskanál balzsamecet
  • A retket darabold fel ízlés szerint. Egy serpenyőben melegítsd meg az olajat, majd dobd rá a feldarabolt zöldséget. Sózd, borsozd, szórd rá a kakukkfüvet. Ezután forgasd alaposan össze, majd a a serpenyőt félig lefedve párold 10-15 percig. Tálalás előtt ízesítsd balzsamecettel.

    Amikor a retek már kellően megpárolódott, vedd le a fedőt, majd pár perc alatt pirítsd szép pirosra, ropogósra.

    Retek chips

    HOZZÁVALÓK

  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál curry por
  • 1/4 teáskanál fokhagyma
  • 1/4 teáskanál bors
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Melegítsd elő a sütőt 200 fokra

    1. Mosd meg és karikázd fel a retket, majd egy lefedett műanyag tálban tedd a mikróba 40 másodpercre (vagy pár percig főzd meg vízben, hogy kissé megpuhuljon)

    2. Az olíva olajban keverd el a fűszereket, majd mártsd bele a retekkarikákat.

    3. Sütőpapíron kiterítve süsd 15 percig, majd vedd ki és fordítsd meg, majd 100 fokon süsd tovább még 20 percig. 

    Savanyított retek

  • 3 csomag retek
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 1,5 dl fehérborecet
  • 2,5 dl víz
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 csomag petrezselyem

  •  

    ELKÉSZÍTÉS:

    A megmosott retket szeleteld vékonyra, a lilahagymát pedig karikázd fel. Az ecetet a vízzel, a sóval, a borssal és a cukorral keverd jól össze.
    Egy üvegtálba szépen rendezd el a zöldséget, a vékony lapra felszeletelt fokhagymával. Jöhet rá a savanyú lé és a felaprított petrezselyem.

    Miért érdemes tavasszal sok retket enni?

    A hónapos retek legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a bőséges C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású: oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Természetgyógyászok szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.