tóth gabi
Az eperlekvár hagyományos módon elkészítve is finom, de megbolondítva az igazi! Most már remek cukor nélküli recepteket találsz a neten, melyeket számtalan finomsággal tehetsz még ízletesebbé. Mutatjuk a legizgalmasabbakat.
Most már évek óta nem titok, hogy a tartósítás csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik.
Sokan azonban úgy érzik, hogy a cukor mégiscsak ízt ad a lekvárnak. Most összeszedtük a legjobb ötleteket arra, hogyan teheted igazán izgalmassá az egészséges, cukormentes eperlekvárodat.
Készítsd el a lekvárt a szokásos módon majd, forrás után 5 perccel add hozzá a citrom kifacsart levét és a bazsalikom leveleket. 1, 5 kiló eperhez 8 levelet és egy citromot számolj.
+TIPP
Mentával is kipróbálhatod
Ha sikerül teljesen vegyszer- és kipufogógáz mentes, illatos rózsát szerezned, akkor azt is érdemes az eperhez keverned. 5 kiló gyümölcshöz, három-négy fej rózsát is szórhatsz. Tedd a lábosba a nyers epret és a szirmokat és együtt főzd meg őket.
Sokak kedvence a levendulás eperlekvár: 5 kg eperhez 3-4 szál levendulavirágot kell hozzáfőzni, elképesztően finom és illatos lesz tőle a lekvár.
Az epret rebarbarával vegyítve is meg lehet főzni lekvárnak: fele eper, fele rebarbara kell, és plusz aromának vaníliát és fahéjat is keverhetsz hozzá.
Ha az illatozó bodzavirággal szeretnéd egybefőzni, akkor egy fazéknyi eperhez 5-8 virágtányérnyi bodzát adj. Arra ügyelj csak, hogy a zöld részektől próbáld minél jobban megszabadítani a virágot, mert azokat nem igazán jó később a lekvárban elrágcsálni.