Ha egyszer megkóstolod ezt a süteményt, biztos, hogy így kiáltasz fel:
Na ne! Hogy lehet ez ilyen mennyei?
És az íz még nem minden, most figyelj! Ebben a könnyen elkészíthető finomságban se glutén, se finomított fehér cukor nincs!
Ráadásul ebbe a brownie-ban még rossz minőségű, cukorral telenyomott csokoládét sem raktak! Nem kell hozzá a boltok polcain kutakodnod alacsony cukortartalmú, magas kakaótartalmú csokoládéért – csupán egy zacskó jó minőségű kakaóporra lesz szükséged!
A brownie alapját fél csésze mandulaliszt adja, amit kókuszcukorral édesíthetsz. A kockára vágott eperrel pedig nincs más dolgod, mint egyenletesen szétteríteni a tészta tetején.
Ha megsült a süteményed lágyan vond be kókuszolaj, kakaópor és egy kevés juharszirup keverékével, ami selymes csokiréteget alkot végül a tetején.
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
½ csésze + 2 ek (130 gr) kókuszolaj
1 ¼ csésze kókuszcukor vagy bármilyen más diétás édesítő
¾ csésze + 2 ek keserű kakaópor (70gr)
¼ tk vaniliakivonat
2 nagy tojás
½ csésze mandulaliszt (60 gr)
A csokiöntethez:
1 csésze friss eper (felkockázva)
1/3 csésze kókuszolaj
1/3 csésze kakaópor
2 ek juharszirup
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd fel a sütőt 190 Celsius fokra. Bélelj ki egy 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral úgy, hogy a szélein túllógjon. Olajozd be egy kicsit a papírt, és tedd félre.
Egy nagy hőálló tálban keverd össze a kókuszolajat, kókuszcukrot, kakaóport, sót, és gőzfürdő felett vagy mikróban olvaszd fel.
Add hozzá a vaníliát, a tojásokat, és jól keverd össze, egész addig, míg sűrű, fényes és sima nem lesz. Szórd bele a mandulalisztet, keverd el tökéletesen, majd a tésztát öntsd bele a tepsibe. Terítsd szét egyenletesen.
Addig süsd, míg a tészta közepébe szúrt fogpiszkáló csak icipicit lesz ragadós. Ez kb. 22-25 perc. Ne süsd túl! Ha kész, hagyd tökéletesen kihűlni.
Szórd meg a kihűlt tésztát az eperdarabkákkal, terítsd szét egyenletesen.
Egy kis tálban habverővel keverd össze a kókusz olajat, a kakaóport és a juharszirupot. Öntsd az epres réteg tetejére, vond be egyenletesen! Legalább egy órán át hagyd jól lehűlni a hűtőszekrényben, mielőtt 16 kockára szeleteled.
Légmentes tartóban, hűtőszekrényben három napig is friss marad.
+TIPP
Ha van otthon jó minőségű keserűcsokoládéd, azt darabokra törve bátran belenyomkodhatod sütés előtt a tésztába.