tóth gabi
A hatékony diéták legfõbb szabályainak egyike, hogy krumplit enni tilos! Különös szigor vonatkozik a krumplipürére, mely éppen krémes állaga miatt jobban még jobban megemeli a vércukorszintet. Nagy érvágás, ha épp ez a kedvenced, szerencsére van megoldás!
Tény, hogy a klasszikus értelemben vett krumplipürét csakis és kizárólag burgonyából lehet készíteni, ugyanakkor az is igaz, hogy több hozzá erősen hasonló étel ismeretes.
Ezek kinézetre, színre, állagra, sőt ízre is megtévesztésig hasonlítanak az igazi krumplipürére!
A legnagyobb különbség beltartalmi értékükben keresendő, hiszen az újfajta pürék legfontosabb jellemzője, hogy lényegesen kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, tehát nem emelik meg durván a vér cukorszintjét, ezért sokkal egészségesebbek! Mindemellett a püré alapjaként kiválasztott új zöldségek beltartalma sokkal teljesebb, mint az egyszerű burgonyáé! A krumpli ugyanis magas keményítőtartalma mellett csak szerény mennyiségű hasznos tápanyagot és rostot tartalmaz, míg
a zeller, a karfiol és a csicsóka rendkívüli mutatókkal rendelkezik.
Ezen zöldségekben rengeteg az ásványi anyag, a rost és a vitamin! Sőt, adott esetben - például zeller vagy karfiol - új ízeket is hozhatnak a pürébe, ezáltal érdekesebb, sőt teljesebb lesz a köret!
Az új pürék elkészítése nem igényel külön szakértelmet, az ízesítést azonban érdemes az adott alapanyaghoz igazítanod.
Néhány trükk és még finomabb, még izgalmasabb lesz a püre!
A megtisztított és apróra vágott zellert enyhén sós vízben főzd puhára. Nem baj, ha szétfő. Vajjal és tejszínnel turmixold össze. Egy kis szerecsendió kellemesen finomítja a zeller egyébként olykor tolakodó aromáját.
Legjobban ez a változat hasonlít a klasszikus krumplipürére, a csicsókának ugyanis semleges az íze. Ugyanakkor sokkal kevesebb benne a keményítő, mint a burgonyában, így egy kicsit lágyabb pürét ad. A krémes hatás érdekében soha ne tejjel, inkább tejszínnel dolgozd össze. Érdemes friss fűszernövényekkel felturbózni az üde ízek miatt. Nagyon jól illik hozzá a snidling!
Ez a zöldség most a legnagyobb királyság a diétában. Számtalan kímélő finomságot készíthetsz belőle, még liszt kiváltására is használhatod! Süthetsz belőle zsömlét, kenyeret, sőt használhatod rizs helyett is! Bolondítsd fokhagymával esetleg friss kakukkfűvel!