RETRO RÁDIÓ

Linzerből minden: 4 izgalmas karácsonyi süti egy tésztából

Létrehozva2025. 12. 26. 18:15

Linzer tésztából most négy izgalmas karácsonyi süti készíthető. Ezek a sütemények egyszerre varázsolják meghitté és ünnepivé az asztalt, ráadásul egy tésztából mind elkészíthetők.

Egyetlen alap linzer tésztából négy különleges karácsonyi süti készíthető, amelyek garantáltan elvarázsolják a családot és a barátokat. Készülj fel, mert a mákos kiflitől a csokoládés-marcipános linzerig mindenki megtalálja a kedvencét az ünnepi asztalon!

linzer
Linzer karácsonyra: egyszerű tészta, négy varázslatos süti / Fotó: freepik

Linzer karácsonyra: egyszerű tészta, négy varázslatos süti

Alap linzer tészta 

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 300 g hideg vaj
  • 150 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 3–4 ek hideg víz

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot keverd össze, majd morzsold el benne a hideg vajat. Add hozzá a tojássárgákat és a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Formázz belőle gombócot, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe minimum 30 percre. Lisztezett felületen nyújtsd ki 3–4 mm vastagságúra, majd szaggatóval vagy késsel készítsd elő a formákat.

A tészta felhasználása – 4 izgalmas karácsonyi süti

1. Mákos kifli töltelékkel

linzer
Linzer karácsonyra: egyszerű tészta, négy varázslatos süti / Fotó: freepik

Mákos krém:

  • 150 g darált mák
  • 100 ml tej
  • 50 g cukor
  • 1 tk vaj

Elkészítés:

A mákot, tejet és cukrot kis lángon főzd sűrű krémmé, végül keverd hozzá a vajat, hagyd kihűlni. A tésztát nyújtsd ki kb. 3–4 mm vastagra, vágj belőle kis háromszögeket.

A háromszögek szélesebb részére tegyél 1–2 teáskanál mákos krémet. Tekerd fel kifli formára, kend meg tojássárgájával, és süsd 180°C-on 12–15 percig aranybarnára. Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórd meg.

2. Linzer kosárkák mince pie töltelékkel

linzer
Linzer karácsonyra: egyszerű tészta, négy varázslatos süti / Fotó: freepik

Mince pie krém:

  • 200 g kandírozott gyümölcs (mazsola, kandírozott narancshéj, citromhéj)
  • 100 g alma, apróra vágva
  • 50 g cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 2 ek brandy vagy narancslé (opcionális)

Elkészítés:

A kandírozott gyümölcsöt és az almát keverd össze a cukorral és a fűszerekkel, majd hagyd egy kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek. Ha szeretnéd, adj hozzá egy kevés brandyt vagy narancslevet. A tésztából kis köröket vágj, és helyezd muffin- vagy mini kosárka formába. Süsd 180°C-on 10–12 percig, majd hagyd kihűlni. Töltsd meg a mince pie krémmel, díszítheted kandírozott gyümölcsökkel vagy porcukorral.

3. Linzer csillagok lekvárral

Cinnamon stars, traditional german christmas cookies, gingerbread, empty copy space
Linzer karácsonyra: egyszerű tészta, négy varázslatos süti / Fotó: freepik

Szaggass hagyományos linzereket, a felső réteget vágd ki csillag vagy hópehely formára. Süsd 180°C-on 10–12 percig, hagyd kihűlni. Ragaszd össze lekvárral (ribizli, szeder, sárgabarack). Szórd meg porcukorral.

4. Csokoládés-marcipános linzer

linzer
Linzer karácsonyra: egyszerű tészta, négy varázslatos süti / Fotó: freepik

Szaggass karácsonyi formákat, süsd 180°C-on 10–12 percig, majd hagyd kihűlni. Tegyél vékony réteg marcipánt a linzerekre, kenj rá csokoládéganache-t (100 g étcsokoládé + 50 ml tejszín). Fedő tésztával zárd le, majd díszítsd olvasztott csokival és aprított pisztáciával vagy csillámporral.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.