
A savanyú káposzta leve aranyat ér, mutatjuk, mire használhatod
Ősszel nehéz vitaminokhoz jutni idényzöldségekből, de semmi vész, ez a hagyományos savanyúság tökéletes pótlék! A savanyú káposzta leve is értékes, ne öntsd ki, inkább idd meg; a szervezeted hálás lesz érte!
Egyre hidegebb van, ilyenkor jöhetnek a nehezebb ételek, a káposztás húsok. A savanyú káposzta leve sokszor a lefolyóban végzi, pedig kár érte: érdemes inkább félretenni, és napi 1 deciliterrel fogyasztani belőle. A fermentált ételek rendszeres fogyasztása bizonyítottan pozitív hatással van a szervezetünkre, nemcsak kiváló tápanyagforrások, de az emésztésünkkel is jót tesznek.

1. Igazi vitaminbomba
C-vitamin-tartalomban verhetetlen, de emellett B1-vitamin, niacin, karotin is bőségesen található benne. A hagyományos eljárással készített savanyú káposzta leve tehát feltölti a vitaminraktárainkat, amire ilyenkor az őszi-téli időszakban nagy szükségünk van.
2. Fokozza az anyagcserét
A fermentáció során keletkező tejsavbaktériumoknak köszönhetően a káposztalé nemcsak a vitaminok felszívódásának hatékonyságát javítja, hanem felgyorsítja az emésztést, ez diéta alatt kimondottan jól tud jönni.
3. A bélflóra őre a savanyú káposzta leve
A benne található jótékony baktériumok, vagyis a probiotikumok támogatják a bélflóra egészségét, ezzel pedig közvetve is hozzájárulnak az immunrendszer hatékony működéséhez. A bélflóra egyensúlya a pszichés állapotunkra is hatással van, befolyásolja a hangulatunkat, és energikusabbak vagyunk, ha rendszeresen fogyasztjuk.
Ne vigyük túlzásba!
- Napi 1 dl-nél többet ne fogyasszunk, mert nagyobb mennyiségben megterhelheti a gyomrot a savassága miatt.
- Ne fogyasszuk töményen: hígítsuk 1:1 arányban vízzel, így kíméli a gyomrot.
- Étkezés közben vagy után igyuk meg, így nem irritálja az üres gyomrot.
- Alkalmazzuk kúraszerűen: 2-3 hét, majd egy hét szünet, így a bélflóra fokozatosan alkalmazkodik; ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadást.






