
Sült krumpli rajongók figyelem! Van benne kockázat!
Egy ízletes hamburger mellé, egy hatalmas rántotthússal, vagy akár csak nassolni valóként a nyáron a víz mellett; alig van olyan ember, aki ne szeretné a sült krumplit. Amerikai kutatók azonban most arra figyelmeztetnek, hogy ne fogyasszuk túl gyakran ezt az aranysárga köretet.
A British Medical Journalban megjelent friss tanulmányban több mint 205 000 amerikai egészségügyi dolgozót kérdeztek meg rendszeresen az étrendjükről közel 40 éven keresztül. Körülbelül 22 300 válaszadónál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség az idő múlásával. Ebben közrejátszott a túl sok sült krumpli fogyasztása.

Érdekes módon azoknál az embereknél, akik hetente három adag sült krumplit ettek, nagyjából 20 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik ritkán ettek kedvenc csemegéjükből. Ez nem meglepő, mivel a sütés elpusztítja az összes hasznos tápanyagot, és ehelyett hatalmas mennyiségű olajat szív fel. Ezenkívül a hő egészségtelen transzzsírokat termel - írja a Bild.
Sült krumpli és társai
A sült, főtt vagy krumplipüré hasonló mennyiségű fogyasztása azonban nem vezetett maghatározóan a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez. Még a főtt krumpli sem tekinthető teljesen biztonságosnak magas glikémiás indexe miatt, mivel a vércukorszint gyorsan emelkedik. A tanulmány szerint a legegészségesebb alternatíva a teljes kiőrlésű gabonatermékek. Ha heti három adag krumplit teljes kiőrlésű gabonatermékekkel helyettesítünk, az nyolc százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Ha minden adag sült krumplit teljes kiőrlésű termékekkel helyettesítünk, a kockázat akár 19 százalékkal is csökkenhet. Kevésbé alkalmas: a fehér rizs. Az értékelésben rosszabbul teljesített, mint a legtöbb krumpliétel.
A burgonyát azonban nem szabad teljesen leírni. Végül is rengeteg rostot, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot és fitokemikáliát tartalmaz. A tudósok szerint ennek ellenére a teljes kiőrlésű gabonatermékeknek kell előnyben részesülniük.
A sült krumpli rajongóinak okos alternatíva lehet a légkeveréses fritőzben vagy sütőben való elkészítésük, mivel ezek lényegesen kevesebb zsiradékot használnak, és akrilamidot (potenciálisan rákkeltő szennyező anyagot, amely forró zsiradékban sütéskor keletkezik) tartalmaznak.
A fagyasztott sült krumplit pedig általában elősütik – ami önmagukban is egészségtelenné teszi őket.






