RETRO RÁDIÓ

Sült krumpli rajongók figyelem! Van benne kockázat!

Létrehozva2025. 08. 14. 11:00

Egy ízletes hamburger mellé, egy hatalmas rántotthússal, vagy akár csak nassolni valóként a nyáron a víz mellett; alig van olyan ember, aki ne szeretné a sült krumplit. Amerikai kutatók azonban most arra figyelmeztetnek, hogy ne fogyasszuk túl gyakran ezt az aranysárga köretet.

A British Medical Journalban megjelent friss tanulmányban több mint 205 000 amerikai egészségügyi dolgozót kérdeztek meg rendszeresen az étrendjükről közel 40 éven keresztül. Körülbelül 22 300 válaszadónál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség az idő múlásával. Ebben közrejátszott a túl sok sült krumpli fogyasztása.

sült krumpli
A túlzott sült krumpli fogyasztása cukorbetegséget okozhat Fotó: Pexels

Érdekes módon azoknál az embereknél, akik hetente három adag sült krumplit ettek, nagyjából 20 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik ritkán ettek kedvenc csemegéjükből. Ez nem meglepő, mivel a sütés elpusztítja az összes hasznos tápanyagot, és ehelyett hatalmas mennyiségű olajat szív fel. Ezenkívül a hő egészségtelen transzzsírokat termel - írja a Bild.

Sült krumpli és társai

A sült, főtt vagy krumplipüré hasonló mennyiségű fogyasztása azonban nem vezetett maghatározóan a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez. Még a főtt krumpli sem tekinthető teljesen biztonságosnak magas glikémiás indexe miatt, mivel a vércukorszint gyorsan emelkedik. A tanulmány szerint a legegészségesebb alternatíva a teljes kiőrlésű gabonatermékek. Ha heti három adag krumplit teljes kiőrlésű gabonatermékekkel helyettesítünk, az nyolc százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Ha minden adag sült krumplit teljes kiőrlésű termékekkel helyettesítünk, a kockázat akár 19 százalékkal is csökkenhet. Kevésbé alkalmas: a fehér rizs. Az értékelésben rosszabbul teljesített, mint a legtöbb krumpliétel.

A burgonyát azonban nem szabad teljesen leírni. Végül is rengeteg rostot, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot és fitokemikáliát tartalmaz. A tudósok szerint ennek ellenére a teljes kiőrlésű gabonatermékeknek kell előnyben részesülniük.

A sült krumpli rajongóinak okos alternatíva lehet a légkeveréses fritőzben vagy sütőben való elkészítésük, mivel ezek lényegesen kevesebb zsiradékot használnak, és akrilamidot (potenciálisan rákkeltő szennyező anyagot, amely forró zsiradékban sütéskor keletkezik) tartalmaznak.

A fagyasztott sült krumplit pedig általában elősütik – ami önmagukban is egészségtelenné teszi őket.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.