A kánikulában az ember étvágya sem az igazi, nem kívánja a nagy, nehéz ételeket. Ilyenkor nagyon jól tud esni egy finom, hűsítő leves, ami táplál, de nem terheli meg az emésztőrendszert. Mutatunk három gyors, egyszerű receptet!
A tikkasztó nyári forróság megviseli a szervezetünket, ilyenkor nemcsak a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra kell odafigyelni, de arra is, hogy olyan, tápláló és könnyű ételeket együnk, melyek belülről is segítenek lehűlni. Néhány hűsítő leves mindezt egyben képes nyújtani, hiszen tele vannak vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal, így táplálnak, de nem nehezítenek el. Bónuszként gyorsan elkészülnek, így a főzéssel nem melegíted túl a lakást.
Egy hűsítő leves elkészítése pár perc. Fotó: PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock
3 isteni hűsítő leves a kánikulára
1. Lisztmentes paradicsomleves
Van élet a menzás változaton túl, a paradicsomleves is lehet finom! Fotó: Marian Weyo / Shutterstock
Hozzávalók:
2 kg friss paradicsom
1 db burgonya
2 liter víz
3 ek napraforgóolaj
1 ek cukor
só, bors
bazsalikom
kakukkfű
oregánó
Elkészítés:
A megmosott paradicsomokat tedd egy-két percre forró vízbe, majd dobd hideg vízbe, így könnyen le tudod húzni a héjukat.
Darabold négyfelé a paradicsomokat, tedd fel őket egy lábosban, öntsd fel a két liter vízzel, és dobd melléjük a hámozott, kockákra vágott krumplit is – ettől sűrű lesz a leves, így nem kell lisztet használnod. Fűszerezd a levest ízlés szerint a sóval, borssal, zöldfűszerekkel, a cukorral.
Főzd húsz percig a paradicsomokat, majd vedd le a lábost a tűzhelyről, hagyd hűlni pár percet, és botmixerrel dolgozd össze. Ez a hűsítő leves hidegen az igazi, ezért hűtsd le hűtőfürdőben. Sajtot, friss bazsalikomlevelet is tehetsz a tetejére tálaláskor.
2. Meggyleves krémesen
Jólesik a hideg meggyleves a kánikulában. Fotó: Svetlana Monyakova / Shutterstock
Hozzávalók:
0,5 kg friss meggy
8 dl víz
egy marék szegfűszeg
1 egész fahéjrúd
5 ek cukor
egy marék citromfű-levél
1 csip só
fél csomag vaníliás pudingpor
2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A kimagozott meggyet tedd egy lábosba, öntsd fel a vízzel, add hozzá a cukrot, a fűszereket. Forrás után kis lángon főzd tíz percig, ha kész, néhány szem meggyet vegyél ki belőle a díszítéshez, vedd ki a fahéjat, a szegfűszeget.
Pürésítsd botmixerrel a levest, majd forrald újra. Közben keverd csomómentesre a pudingport a tejszínnel, és állandó kevergetés mellett csurgasd a levesbe.
Forrás után pár percig főzd a levest, várd meg, hogy besűrűsödjön. Hidegen tálald, a félretett főtt meggyszemekkel.
3. Kefires uborkaleves
Főzés nélkül készül az uborkaleves. Fotó: d13 / Shutterstock
Darabold apró kockákra az uborkát, és a kefirrel, a fűszerekkel és a kaporral együtt turmixold össze.
Tedd a kész levest egy-két órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Ez a hűsítő leves önmagában is finom, de tálalhatod kenyérrel, pirítós kockákkal, díszítésnek pedig tehetsz a tetejére apróra vágott kaprot, snidlinget és vékonyra szeletelt retket is.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!