Létrehozva: 2024.12.14. 11:30

Készíts isteni süteményt a megmaradt csokimikulásból: 3 zseniális recept

Te is azok közé tartozol, akik még fél évvel az ünnepek után is találnak a kamrában egy-két kallódó csokimikulást? Idén legyen ez másképp – használd fel a maradék csokikat a süteményekhez!

Csokis-diós keksz

 

Hozzávalók (12-14 darabhoz):

100 g vaj

120 g porcukor

1 db tojás

½ mk rumaroma

100 g liszt

50 g darált dió

½ mk sütőpor

½ mk őrölt fahéj

130 g csokimikulás (tejcsokoládé)

felezett dióbél

1. A puha vajat habosítsuk fel a porcukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a rumaromát. Vegyítsük el a lisztet, a darált diót, a sütőport és a fahéjat, majd apránként adjuk a vajas elegyhez. Alaposan dolgozzuk össze. Vágjunk apróra 100 g csokimikulást, és keverjük azt is a tésztába. A masszából nedves kézzel formázzunk 12-14 db golyót. Tegyük ezeket a sütőpapírral letakart sütőlemezre, és egy kicsit lapítsuk le. Hagyjunk köztük nagy távolságot, mert szét fognak terülni. Süssük a sütiket a 190 fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig.

2. A többi csokimikulást tördeljük kisebb darabokra, vízgőz felett olvasszuk meg. Tegyünk belőle egy-egy pöttynyit a kihűlt, időközben ropogóssá vált kekszek tetejére, és így tapasszunk rájuk egy-egy fél diót.

Elkészítési idő: 30 perc

Fanny-tanács, ha kell

Érdemes két adagban, két tepsiben megsütni a kekszeket, így nem kell tartani attól, hogy sülés közben összetapadnak.

 

Tejcsokimousse-os sütemény

 

Hozzávalók (8 szelethez):

A tésztához:

150 g vaj 

120 g porcukor

2 db tojás 

130 g liszt 

20 g keserű kakaópor + a szóráshoz

1 csapott tk sütőpor 

75 ml tej 

A mousse-hoz:

200 g csokimikulás (tejcsokoládé)

250 ml cukrozatlan habtejszín

50 g kristálycukor 

3 db zselatinlap

4 db tojás 

 

1. A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, majd a tojásokkal. Vegyítsük el a lisztet, a kakaó- és a sütőport, majd apránként adjuk a tojásos elegyhez. Végül csorgassuk hozzá a tejet is, és keverjük simára a tésztát. Simítsuk közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe, toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe 25-28 percre, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A csokimikulást tördeljük kisebb darabokra, és vízgőz felett olvasszuk össze 50 ml tejszínnel és a cukorral. Közben a zselatinlapokat 5 percre áztassuk be hideg vízbe. A megolvasztott tejszínes csokit vegyük le a tűzről, és keverjük simára a kinyomkodott zselatinnal. A tojásokat válasszuk szét, és a sárgáját keverjük a langyosra hűlt csokihoz. A fehérjéből verjünk kemény habot.

3. A maradék tejszínt szintén verjük fel, és több részletben keverjük a csokis masszába. Végül óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot is. Kenjük a kihűlt tésztára, és néhány órára vagy egy éjszakára tegyük be a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt hintsük meg kakaóporral.

Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

 

Tejcsokis sajttorta

 

Hozzávalók (8-10 szelethez):

200 g zabkeksz + a díszítéshez

100 g vaj 

200 g csokimikulás (tejcsokoládé)

500 g mascarpone

80 g kristálycukor

1 tasak vaníliás cukor 

200 ml cukrozatlan habtejszín

1 tasak, 500 ml folyadékhoz elegendő instant zselatin

durvára aprított pirított török mogyoró

 

1. A kekszet késes aprítóban daráljuk le, majd keverjük össze a megolvasztott vajjal. A masszát nyomkodjuk a sütőpapírral kibélelt, 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába, és tegyük be hűtőbe addig, amíg a krém elkészül.

2. A csokimikulásokat tördeljük kisebb darabokra, és vízgőz felett olvasszuk meg. Miután langyosra hűlt, keverjük ki a mascarponéval és a kétféle cukorral. A hideg tejszínt félig verjük fel, szórjuk bele az instant zselatint, majd amikor már kemény a hab, forgassuk a csokis-mascarponés krémbe. Simítsuk az egészet a kekszalapra, és néhány órára vagy egész éjszakára tegyük be a hűtőszekrénybe.

3. Tálalás előtt díszítsük a tortát zabkekszekkel és durvára aprított török mogyoróval. 

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek