Létrehozva: 2024.10.27. 12:30

Gourmet menü maradékból? Lehetséges! Mutatjuk a receptet!

Maradékból is lehet finomat, sőt, igazán finomat főzni!

Szinte minden háztartásban fellelhető a hűtőben egy kevés, az előző napról megmaradt étel. Megmutatjuk, hogyan használhatja fel a legokosabban!

Alaprecept: pestós-csirkés penne

Hozzávalók (4 személyre): 2 nagy csokor bazsalikom * 100 g dióbél * 80 g parmezán * 50-75 ml + 1 ek olívaolaj * só * 250 g penne * 2 gerezd fokhagyma * 250 g csirkemellfilé * koktélparadicsomok

  1. A pestóhoz csipkedjük le a megmosott, szárazra törölt bazsalikom leveleit, és mozsárban zúzzuk össze azokat a dióbéllel, továbbá a lereszelt parmezánnal. Fokozatosan csorgatva adjuk hozzá az olívaolajat, és dolgozzuk krémes állagúvá. Ízesítsük egy kevés sóval.
  2. A pennét főzzük ki lobogó, enyhén sós vízben a csomagolásán megadott utasítás szerint. Serpenyőben forrósítsuk fel az 1 ek olívaolajat, és pároljuk meg rajta a meghámozott, lereszelt fokhagymát. Adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott csirkemellet, és süssük készre. 
  3. Forgassuk össze a húskockákat a pestóval és a leszűrt tésztával. Néhány cikkekre vágott koktélparadicsommal díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő: 45 perc

gourmet menü maradékból
Isteni muffin pestóc csirkéből? Naná!  Fotó: Fanny magazin

A maradékból: pestós muffin

Hozzávalók (12 darabhoz): 4 db tojás * 250 g tejföl * 100 ml tej * 2 tk sütőpor * ½ tk só * ½ tk őrölt fehér bors * 400 g liszt * 3-4 ek maradék pestós-csirkés penne * 100 g mozzarella

  1. A tojásokat habosítsuk fel a tejföllel és a tejjel, majd dolgozzuk bele a sütőporral, a sóval, a borssal elvegyített lisztet.
  2. Adagoljunk 1-1 ek tésztát a 12 darabos muffintepsi papírkapszlival kibélelt mélyedéseibe. Osszuk el rajta a megmaradt pestós-csirkés pennét, kanalazzuk rá a maradék muffintésztát, azután morzsoljuk rá a mozzarellát. Süssük a muffinokat a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e. Némi édes-nemes paprikával meghintett tejföllel kínálhatjuk. 

Elkészítési idő: 50 perc

Alaprecept: kolbászos paprikás krumpli

Hozzávalók (4 személyre): 2 ek olívaolaj * 1 nagy fej vöröshagyma * 1 ek édes-nemes paprika * 1 kg burgonya * só * bors * 250 g szárazkolbász * ½ csokor petrezselyem

  1. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk rajta üvegesre a megtisztított, finomra vágott hagymát. Húzzuk le a tűzről, hintsük meg a pirospaprikával, keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre.
  2. Dobjuk a paprikás alapra a meghámozott, felkockázott burgonyát, kevergetve pirítsuk meg, azután sózzuk, borsozzuk meg.
  3. Öntsük fel a burgonyát annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, forgassuk bele a felkarikázott kolbászt, és forraljuk fel. Közepes lángon főzzük addig, amíg a krumpli meg nem puhul, és a szaftja be nem sűrűsödik. A felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc

gourmet menü maradékból
Krémlevesként újulhat meg a maradék paprikás krumpli  Fotó: Fanny magazin

A maradékból: tejszínes paprikáskrumpli-krémleves

Hozzávalók (4 személyre): 1/2 adag maradék paprikás krumpli * só * bors * 200 ml cukrozatlan habtejszín * 150 g szárazkolbász * snidling

  1. Tegyük a maradék paprikás krumplit egy nagyobb lábasba, öntsük fel egy kevés vízzel, majd sózzuk, borsozzuk meg, forraljuk fel.
  2. Keverjük ki a tejszínt egy kevés levessel, majd adjuk a többihez, és forraljunk rajta egyet. Húzzuk le a tűzről, és törjük krémesre botmixerrel.
  3. A kolbászt karikázzuk fel, és száraz serpenyőben süssük zsírjára. Ezután tegyük késes aprítóba, és törjük morzsás állagúra. Ezzel és egy kevés felaprított snidlinggel megszórva tálaljuk a levest. 

Elkészítési idő: 35 perc
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek