Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2022.11.20.

Így készül a legfinomabb mézeskalács

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek jolly jokere! Illatos finomság, amit remekül használhatunk díszítésre is! Ráadásul előre elkészíthetjük!

A karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a mézeskalács sütés. A készülődés izgalma és a finom fűszeres illat kellemesen ráhangol a karácsonyra, ráadásul a család apraját-nagyját is bevonhatjuk. Érdemes többet sütni, hiszen karácsonyi dekorációnak is szuper jó. Gyönyörű karácsonyfadíszként, adventi koszorúra, de az ajándékok csomagolását is különlegessé tehetjük vele! Ajándéknak is kitűnő ötlet, örömet szerezni ezzel a finomsággal!

Christmas,Homemade,Gingerbread,Cookies,On,Wooden,Table
Fotó: shutterstock

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 egész tojás + 2 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • 7 dkg zsír
  • 7 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg méz
  • 1 tk szódabikarbóna

ELKÉSZÍTÉS:

Melegítsük meg a mézet. Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a tejfölt, a zsírt és a vajat egy tálba. Öntsük hozzá a melegített mézet, tegyük hozzá a szódabikarbónát, mézeskalácsfűszert és a lisztet. Dolgozzuk össze, majd tegyük a hűtőbe, minimum 3-4 órára, de akár pár nappal sütés előtt is elkészíthetjük a tésztát! Szaggassuk kb. 1/2 cm vastagra és kb. 160-180 fokon süssük kb. 8 percig. Figyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg a teteje, mert akkor kemény lesz!

Mézeskalács praktikák

  • Ha szeretnénk felakasztani, sütés előtt hurkapálcikával szúrjunk rá lyukat, ezen keresztül kötözhetjük majd a cérnára.
  • Fontos, hogy a tésztát néhány órát a hűtőben pihentessük!
  • Gyönyörű kiszúró sablonokat lehet kapni, érdemes beszerezni párat belőle!
  • Ne nyújtsuk túl vékonyra, mert hamar megég a tésztája és törékeny lesz a kész mézeskalács!
  • Ha esetleg túlsütnénk a mézeskalácsot és megkeményedne, tegyük dobozba néhány szelet almával, másnapra finom puha lesz!

A máz készítése

Verjünk 2-3 tojásfehérjét kemény habbá, keverjünk hozzá apránként legalább 5-6 kanál porcukrot. Minden egyes kanál cukorral szép simára dolgozzuk el a mázat. Nem maradhat csomó benne, ez nagyon fontos! Egy tiszta nejlonzacskó (legjobb az uzsonnás zacskó, mert az kicsi) egyik sarkát vágjuk le. De csak picit, hogy minél kisebb legyen a lyuk! A masszív, sűrű cukros habot kanalazzuk a zacskóba, és a masszát próbáljuk a lyukas sarok felé terelni. Használjuk úgy a zacskóba zárt habot, mint egy tollat. Végül vigyázzuk arra, hogy a frissen díszített mézeskalácsok ne érjenek egymáshoz, mert tönkremegy a díszítés! Egy nap száradás kell a tojáshabnak!



 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek