tóth gabi
A mézeskalács a karácsonyi ünnepek jolly jokere! Illatos finomság, amit remekül használhatunk díszítésre is! Ráadásul előre elkészíthetjük!
A karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a mézeskalács sütés. A készülődés izgalma és a finom fűszeres illat kellemesen ráhangol a karácsonyra, ráadásul a család apraját-nagyját is bevonhatjuk. Érdemes többet sütni, hiszen karácsonyi dekorációnak is szuper jó. Gyönyörű karácsonyfadíszként, adventi koszorúra, de az ajándékok csomagolását is különlegessé tehetjük vele! Ajándéknak is kitűnő ötlet, örömet szerezni ezzel a finomsággal!
Melegítsük meg a mézet. Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a tejfölt, a zsírt és a vajat egy tálba. Öntsük hozzá a melegített mézet, tegyük hozzá a szódabikarbónát, mézeskalácsfűszert és a lisztet. Dolgozzuk össze, majd tegyük a hűtőbe, minimum 3-4 órára, de akár pár nappal sütés előtt is elkészíthetjük a tésztát! Szaggassuk kb. 1/2 cm vastagra és kb. 160-180 fokon süssük kb. 8 percig. Figyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg a teteje, mert akkor kemény lesz!
Verjünk 2-3 tojásfehérjét kemény habbá, keverjünk hozzá apránként legalább 5-6 kanál porcukrot. Minden egyes kanál cukorral szép simára dolgozzuk el a mázat. Nem maradhat csomó benne, ez nagyon fontos! Egy tiszta nejlonzacskó (legjobb az uzsonnás zacskó, mert az kicsi) egyik sarkát vágjuk le. De csak picit, hogy minél kisebb legyen a lyuk! A masszív, sűrű cukros habot kanalazzuk a zacskóba, és a masszát próbáljuk a lyukas sarok felé terelni. Használjuk úgy a zacskóba zárt habot, mint egy tollat. Végül vigyázzuk arra, hogy a frissen díszített mézeskalácsok ne érjenek egymáshoz, mert tönkremegy a díszítés! Egy nap száradás kell a tojáshabnak!