Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2022.09.11.

Melyik gombából, mit érdemes főzni?

Az őszi kirándulások során számtalan finomságra lelhetünk az erdőben. Ám, ha nem vagyunk elég bátrak, a piacról is beszerezhetjük a gyógyító és ízletes gombákat.

 

A kalapos gombák számtalan jó tulajdonsággal rendelkeznek, sokan még csak nem is hallottak ezekről! Szénhidrát szinte nincs bennük, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, kalóriát ugyanakkor alig. Kilencven százalékuk víz. Olyanok, mint a gyógynövények, kevés kivétellel mindegyik rendelkezik valamilyen gyógyhatással. A kései laska és a pecsétviaszgomba például a magas koleszterint csökkenti, a téli fülőkét pedig az orvosok már műtétekhez is használják vérrögök képződése ellen. Bátran használjuk hát a gombákat levesnek, köretnek, húsokhoz vagy mártásokhoz akkor is, ha fogyni és akkor is, ha gyógyulni szeretnénk.

Jó tanácsok a gyűjtéshez!

1. A gyűjtéshez mindig kosarat, semmiképpen se nejlonzacskót vigyünk magunkkal, ugyanis abban gyorsan befülled a gomba. Érdemes az eltérő fajtákat külön rekeszekbe szedni.

2. Ha ismeretlen fajra lelünk, egy papírzacskóban mindig különítsük el a többitől, mert ha mérgező, és összekeverjük az ehető fajtákkal, akkor mind ki kell majd dobnunk. Az ismeretlen példány tönkjének tövét, gallérját, bocskorát soha ne távolítsuk el, mert a szakértőknek sokszor ezek a legfőbb ismertetőjegyek.

3. Soha ne készítsünk erdőben szedett gombából ételt úgy, hogy előtte nem ellenőriztettük a zsákmányt! Hétköznap a piacokon, a nagyvárosokban pedig munkaszüneti napokon is működik gombavizsgáló a kijelölt helyeken.

Melyik gombából mit készítsünk?

Rókagomba, vargánya: Készítsünk belőle pörköltet kuszkusszal!

Lila pereszke: Intenzív ízű gomba, érdemes fás fajtákkal együtt megfőzni.

Őzlábgomba: Pikkelyei könnyedén letörölhetők. Ne áztatva mossuk, mert úgy sokat veszít aromájából. A lábát szárítsuk meg, porrá törve kitűnő krémleves alap. A kalapját legjobb kirántani.

Csiperke: Grillen, olaszos fűszerekkel ízesítve könnyű, diétás étel. Kalapját tölthetjük, mehet omlettbe, spagetti szószba, de különlegesen finom a csiperkéből készült gombafasírt is.

Laskagomba: Pikáns, savanykás levesek tökéletes belevalója.

Fafülgomba: A keleti ételek egyik fő alapanyaga, jól passzolnak hozzá az ázsiai fűszerek. Sütés előtt be kell áztatni, hogy ne legyen kemény, állaga így lesz kívánatosan ruganyos.

Szegfűgomba: Elkészítés előtt a tönk alsó részét dobjuk el, mert rágós, a többi részből finom tejszínes gombás tésztát, vagy illatos őszi levest főzhetünk.

Rizike: Élénk narancssárga színével az egyik legszebb őszi gombánk. Ütődésre kékül, de a kis szépséghiba csak bizonyítja, hogy valóban ehető. A legfinomabb fűszeres-ecetes olajban eltéve.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek