tóth gabi
Tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban, de nem ez az egyetlen oka, amiért érdemes beiktatnod az étrendedbe. A homoktövis valóságos csodanövény, ám mégis kevesen fogyasztják.
A homoktövis őshonos hazánkban, és a legtöbb kiskertben meg is teremne, hiszen egy roppant szívós, igénytelen növény. Mégis kevesen ismerik, és még ritkább, hogy valaki rendszeresen fogyassza. Akik tudatosan étkeznek, előnyben részesítik az úgynevezett superfood-okat, amelyeknek kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalmuk, de bőven ellátják a szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Ilyen például a quinoa, a chiamag vagy a spirulina; de azt kevesen tudják, hogy a magyar homoktövis is közéjük tartozik. Ezt a növényt a legtöbben sövénynek veszik, ha telepíteni szeretnék a kiskertben, pedig érdemes a bogyóit leszüretelni, és egészséges italokat, lekvárt készíteni belőle. Szerencsére a boltok polcain is egyre több homoktövis-termék található meg, de érdemes a hazai kistermelőknél, piacokon is körülnézni. Hiszen ezek a narancsszínű bogyók valóságos kincset rejtenek.
Különösen a téli időszakban érdemes minél többet fogyasztanod belőle, hiszen a homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, kevésbé leszel hajlamos elkapni a fertőzéseket, javítja az általános egészségi állapotodat, állóképességedet is. Emellett vércukor-csökkentő és májvédő hatása is van, és védi az ereket is, hiszen lassítja az érelmeszesedés folyamatát. Emésztési problémák esetén pedig megnyugtatja a háborgó gyomrot.
Készülhet belőle dzsem, ivólé, gyümölcslé, de még bor és kompót is. Akárcsak a többi superfood-ot, a homoktövist is érdemes más ételekkel kombinálni, például rostban gazadag gyümölcsökkel. Mutatunk egy gyorsan elkészíthető, egészséges turmixot, amit akár munkába indulás előtt is össze tudsz dobni, hogy egész nap energiát adjon.
Hozzávalók:
Elkészítés: