RETRO RÁDIÓ

Él Kisvárdán egy női húsboltos: eszméletlen trükkje van az oldalasra

Él Kisvárdán egy női húsboltos: eszméletlen trükkje van az oldalasra
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2021. 08. 14. 11:00

A sült oldalas olyan a férfiember számára, mint az égi manna. Újra és újra sütni kell, mert ezt bizony nem lehet megunni. Sokféle recept létezik, de ahogy Baráthné, Évike készíti, az valami csoda!

A sült oldalas ikonikus főfogás a legtöbb magyar családnál, és persze mindenkinek van hozzá egy jól bevált receptje. A fokhagyma általában alapízesítés, de van aki zöldfűszeresen, például sok rozmaringgal és sörrel átlocsolva szereti, míg mások a mézes-mustáros verzióra esetleg a keletiesebb, gyömbéres ízvilágra esküsznek. Ám az igazi, magyaros oldalason semmi ilyesmi nincs, ezt a Kisvárdán élő Baráthné Évike biztosan állítja. Ráadásul olyan trükköt mutatott, amivel szintet ugrik ez az egyszerű magyar étel.

Ő ugyanis a tepsiben nem elfekteti, hanem állítva helyezi el a szép húsos oldalas darabokat, és kört formáz belőlük. Hogy egyben maradjon a hús, az egymásba érő két végét fogpiszkálóval tűzi meg. Így az oldalas, miután parádésra sül, épp úgy néz ki, mint egy korona. Praktikusan ez a neve is: koronaoldalas. Amikor megmutatta remekművét a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája című Facebook csoportban, oda meg vissza voltak a gyönyörűségtől a nők és mindenki a receptet követelte. Íme:

KORONAOLDALAS

Hozzávalók:

  • 2 X 2 hosszú oldalascsík, kb. 2 X 1,5-2kg
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. bors
  • 1 tk. köménymag
  • 2 ek. mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 ek. pirosarany
  • 1 ek. zsír
  • 5 nagy fej vöröshagyma
  • Így készül:

    1.A húsokat bepácoljuk, lefóliázva 2 napra hűtőbe tesszük. Pác: az olajban elkeverjük a sót, a borsot, a köménymagot, a mustárt és a zúzott fokhagymát.

    2. Szeleteljük fel az 5 fej hagymát, majd terítsük a tepsiben. Erre a rétegre ültetjük rá a koronaformára igazított és fogpiszkálóval összetűzött oldalasokat. Egy jó nagy evőkanálnyi zsírt teszünk a hagymaréteg tetejére. Többre nem lesz szükség, mert az oldalasból elég sok zsír sül ki.

    3. A tepsit fóliával letakarjuk, így toljuk be a 210 fokra előmelegített sütőbe. 45 percig hagyjuk így sülni.

    4. Óvatosan emeljük ki a tepsik és tegyük deszkára. Bontsuk le a fóliát, vigyázzunk, mert kicsap a forró gőz! Az oldalast kenjük át vízzel kissé felhígított pirosarannyal – érdemes ecsetet használni. A leemelt fóliát pedig igazítsuk a csontok végére, hogy ne égjenek meg túlságosan. Így toljuk vissza a tepsit a sütőbe kb 15 percre, de a hőmérsékletet most már vegyük vissza 160 fokra. A végeredmény csodálatos pirosra sült koronaoldalas, amit sült krumplival, krumplipürével és házi savanyúsággal érdemes tálalni!

    TIPP! Nem mindenkinek ugyanúgy süt a sütője, úgyhogy elképzelhető, hogy néhány perccel később lesz tökéletes az oldalas, mint Évike receptjében áll, erre nyilván érdemes odafigyelni.

    Köszönjünk olvasónknak a receptet. Évike egyébként Kisvárdán a BaráthFood nevű családi vállalkozás csapatát erősíti, és azt állítja, még házi lecsókolbászuk is messze földön híres...

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.