Létrehozva: 2021.08.14.

Él Kisvárdán egy női húsboltos: eszméletlen trükkje van az oldalasra

A sült oldalas olyan a férfiember számára, mint az égi manna. Újra és újra sütni kell, mert ezt bizony nem lehet megunni. Sokféle recept létezik, de ahogy Baráthné, Évike készíti, az valami csoda!

A sült oldalas ikonikus főfogás a legtöbb magyar családnál, és persze mindenkinek van hozzá egy jól bevált receptje. A fokhagyma általában alapízesítés, de van aki zöldfűszeresen, például sok rozmaringgal és sörrel átlocsolva szereti, míg mások a mézes-mustáros verzióra esetleg a keletiesebb, gyömbéres ízvilágra esküsznek. Ám az igazi, magyaros oldalason semmi ilyesmi nincs, ezt a Kisvárdán élő Baráthné Évike biztosan állítja. Ráadásul olyan trükköt mutatott, amivel szintet ugrik ez az egyszerű magyar étel.

Ő ugyanis a tepsiben nem elfekteti, hanem állítva helyezi el a szép húsos oldalas darabokat, és kört formáz belőlük. Hogy egyben maradjon a hús, az egymásba érő két végét fogpiszkálóval tűzi meg. Így az oldalas, miután parádésra sül, épp úgy néz ki, mint egy korona. Praktikusan ez a neve is: koronaoldalas. Amikor megmutatta remekművét a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája című Facebook csoportban, oda meg vissza voltak a gyönyörűségtől a nők és mindenki a receptet követelte. Íme:

KORONAOLDALAS

Hozzávalók:

  • 2 X 2 hosszú oldalascsík, kb. 2 X 1,5-2kg
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. bors
  • 1 tk. köménymag
  • 2 ek. mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 ek. pirosarany
  • 1 ek. zsír
  • 5 nagy fej vöröshagyma
  • Így készül:

    1.A húsokat bepácoljuk, lefóliázva 2 napra hűtőbe tesszük. Pác: az olajban elkeverjük a sót, a borsot, a köménymagot, a mustárt és a zúzott fokhagymát.

    2. Szeleteljük fel az 5 fej hagymát, majd terítsük a tepsiben. Erre a rétegre ültetjük rá a koronaformára igazított és fogpiszkálóval összetűzött oldalasokat. Egy jó nagy evőkanálnyi zsírt teszünk a hagymaréteg tetejére. Többre nem lesz szükség, mert az oldalasból elég sok zsír sül ki.

    3. A tepsit fóliával letakarjuk, így toljuk be a 210 fokra előmelegített sütőbe. 45 percig hagyjuk így sülni.

    4. Óvatosan emeljük ki a tepsik és tegyük deszkára. Bontsuk le a fóliát, vigyázzunk, mert kicsap a forró gőz! Az oldalast kenjük át vízzel kissé felhígított pirosarannyal – érdemes ecsetet használni. A leemelt fóliát pedig igazítsuk a csontok végére, hogy ne égjenek meg túlságosan. Így toljuk vissza a tepsit a sütőbe kb 15 percre, de a hőmérsékletet most már vegyük vissza 160 fokra. A végeredmény csodálatos pirosra sült koronaoldalas, amit sült krumplival, krumplipürével és házi savanyúsággal érdemes tálalni!

    TIPP! Nem mindenkinek ugyanúgy süt a sütője, úgyhogy elképzelhető, hogy néhány perccel később lesz tökéletes az oldalas, mint Évike receptjében áll, erre nyilván érdemes odafigyelni.

    Köszönjünk olvasónknak a receptet. Évike egyébként Kisvárdán a BaráthFood nevű családi vállalkozás csapatát erősíti, és azt állítja, még házi lecsókolbászuk is messze földön híres...

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Nagy váltás jön az MVM-nél nyáron, erre készülhetnek az ügyfelek

    ripost.hu

    Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

    borsonline.hu

    (rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

    hirtv.hu

    Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

    metropol.hu

    Házasság első látásra: Petra máig odáig van Andris nászajándékáért

    magyarnemzet.hu

    Az orosz mesterlövész lesből támadt az ukrán katonákra a háborúban + videó

    ripost.hu

    A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

    travelo.hu

    Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

    ripost.hu

    Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

    ripost.hu

    Itt az újabb sztárszakítás, esküvő előtt derült ki a megcsalás

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál