kulcsár edina
A konyhakész leveles tésztából rengeteg finom desszertet lehet készíteni, ezért mindig jó, ha lapul otthon a hűtőben pár tekercs.
A leveles tészta tökéletes és gyors megoldás sós és édes péksütemények készítéséhez, és ami a legjobb benne, hogy a végtelenségig variálható, kívánságodnak megfelelő finomsággal töltheted meg a tésztát. Nyáron érdemes szezonális gyümölcsökkel elkészíteni ezeket a gyors süteményeket, hogy igazi nyári desszertet varázsolhass belőle.
Bár az áfonyának borsos ára van, fanyar íze remekül illik a túróhoz. 25 dkg túrót keverj ki egy tojással, 2 dl tejföllel, egy csomag vaníliás cukorral és ízlés szerint még 2-3 evőkanál cukorral. A leveles tésztát felengedés után nyújtsd ki, majd vágd fel 6 egyforma részre. A széleitől kb. egy cm-re óvatosan vágd be félig a tésztát a kés hegyével, hogy megkapd a kosárka peremét. Arra vigyázz, hogy ne vágd át teljesen a tésztát! A közepét szurkáld meg villával, de a szélét ne, mert sütés közben így szépen feljön a tészta! Helyezd a kosárkákat sütőpapírral bélelt tepsire, töltsd meg a közepét a túrós töltelékkel, és rakj a tetejére áfonyát. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 10-15 perc alatt ropogósra sül.
Először készítsd el a vaníliás pudingot a csomagoláson leírtak szerint, majd rakd félre hűlni. A leveles tésztát vágd 6 darab egyenlő részre, majd helyezz a közepére a kihűlt pudingból és adj hozzá pár szem félbevágott meggyet. Bármilyen gyümölcslekvárral helyettesítheted, úgy is isteni lesz a végeredmény. A lapokat hajtsd ketté hosszában, majd a széleit alaposan nyomkodd össze. A tetejét keresztben bevághatod pár helyen, hogy szebben mutasson. Helyezd a párnákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tetejüket felvert tojással. 190 fokon hamar ropogósra sül.
A leveles tésztát hintsd meg porcukorral és sütőpapírral bélelt tepsire helyezd el, majd kb. 190 fokon 15 perc alatt süsd ropogósra. Miután teljesen kihűlt, tördelt apróra. A vaníliás pudingot a csomagoláson leírtak szerint készítsd el, majd rakd félre hűlni. A szedret egy kis barna cukorral megszórva karamellizáld meg serpenyőben vagy mikróban pár perc alatt, majd hagyd kihűlni. Bármilyen gyümölcslekvárral vagy akár friss gyümölccsel is mennyei lesz. A poharakba egyenlően rétegezd a leveles tésztát, a pudingot és a gyümölcsöt kétszer. Az elkészült pohárkrémet rögtön tálald, hogy a leveles tészta ropogós maradjon.
A kinyújtott leveles tésztát kend meg nutella krémmel, majd hosszában tekerd fel rúd alakúra. Miután ezzel megvagy, óvatosan, hogy ne nyomd össze a formáját, vágj karikákat a töltött rúdból, ezek lesznek a csigák. Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektesd le őket, kend meg a felső részüket felvert tojással, majd 190 fokon süsd finom ropogósra.