tóth gabi
Itt a lecsószezon, ilyenkor sok családban hetente készül ez az egyszerű magyar étel. A férfiak többsége szerint ez a fogás elképzelhetetlen erős paprika nélkül. De nem csupán az ízek miatt érdemes megbarátkozni a csípőssel, mutatjuk!
Az erős paprika minden háztartásban megtalálható, nélküle elképzelhetetlen egy bográcsgulyás, pörkölt, vagy egy jó lecsó. Ennek ellenére rengetegen úgy gondolják, hogy egészségtelen a rendszeres fogyasztása. Nos, ez hatalmas tévedés: az erős paprika mértékkel fogyasztva roppant egészséges, és még a diétádat is segíti. Mutatjuk, miért érdemes bevenni az étrendedbe!
Felpörgeti a diétádat
A paprika kalóriatartalma rendkívül alacsony, már emiatt is érdemes fogyasztani a diéta alatt. A csípős fajták pedig serkentik az anyagcserét, és csökkentik az étvágyat. Sőt: a rendszeres fogyasztásának köszönhetően csökken a zsírszövetek mennyisége és a vérzsír-szint a szervezetben.
Erősíti az immunrendszert
A csípősségért a kapszaicin nevű anyag a felelős; ez az alkaloid tudományos kutatások szerint erősíti az immunrendszert, és a vérkeringésre is jótékony hatása van. Nátha és influenza megelőzésére magas C-vitamin-, vas-, foszfor-, B-vitamin- és kalciumtartalma miatt kitűnő választás a csípős paprika; megfázás esetén pedig csökkenti a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Védi a gyomrot
A közhiedelem szerint az erős paprika gyomorfekélyt okozhat; ám mértékkel fogyasztva pont az ellenkezője igaz. A kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájában a vérellátást, így az könnyebben regenerálódik. Egy tanulmány szerint a belek gyulladásos betegségeit is hatékonyan gyógyítja.
Csodát tesz a vérkeringéssel
A csípős paprika hatóanyagainak köszönhetően felmelegszik a vér, ezáltal csökken a kimerültség, felpörög a vérkeringés. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, és képes feloldani a vérrögök kialakulásáért felelős fibrint. A felgyorsult vérkeringés magasabb aktivitási szintet is jelent, vagyis könnyebb lesz a futás, edzés.