1 éve

Imádod a savanyú káposztát? Akkor ezt a receptet is ismerned kell

A könnyű és fűszeres koreai kimchi téged is rabul ejt.

A kimchi a koreaiak nemzeti eledele, fermentált savanyúság, egy igazi superfood, amely beépült a mindennapi étkezésbe. Fűszerekben és sós lében erjesztett zöldségekről van szó, mely legtöbb esetben kínai kelt, retket, újhagymát vagy uborkát tartalmaz, de rengeteg változata van. A kimchit elsősorban köretként fogyasztják, de raguként, levesként vagy töltelékként is szeretik felhasználni.

Fotó: shutterstock

A kimchi nem csak ízletes, de igazi immunerősítő étel. Mivel olyan fermentált, vagyis erjesztett ételről van szó, melyet nem hőkezelnek, tele van fontos probiotikumokkal, melyek elősegítik az emésztést és egészséges bélflórát teremtenek. Márpedig a jól működő bélflóra fontos alapja a fizikai és a mentális egészségnek. A khimcsi remek tápanyagforrásnak is bizonyul, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, melynek köszönhetően antikarcinogén (rákmegelőző) gyulladáscsökkentő, vírusellenes és baktériumellenes hatású. Jótékonyan befolyásolja az érfalak működését, ráadásul antiasztmatikus hatást is kifejthet.

Hozzávalók a kimchihez:

  • 2 db nagy fej kínai kel

  • 2 db jégcsapretek

  • 2 db sárgarépa

  • 3 db újhagyma

  • 6 evőkanál só

  • 1,5 liter víz

    Fotó: shutterstock

    Hozzávalók a kimcshi pasztához:

  • 6 gerezd fokhagyma

  • 2 darab vöröshagyma

  • 2 teáskanál reszelt gyömbér

  • 2 evőkanál cukor

  • 1,5 evőkanál rizsliszt

  • 1 dl halszósz

  • 3 evőkanál szójaszósz

  • 2 evőkanál chilipor ízlés szerint

    Így készítsd el:

    A kínai kel külső leveleit szedd le, mosd meg, majd negyedeld fel hosszában, hogy a torzsát el tudd távolítani, és darabold fel. Egy tálba önts másfél liter vizet, és rakd bele a káposztát, valamint a 6 evőkanál sót. A lényeg, hogy a sós víz ellepje a káposztát, minimum 2 órán át pihentesd, de akár egy éjszakán is áztathatod.

    A másfél evőkanál rizslisztet öntsd fel egy bögre vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzd kása sűrűségűre. Miután kihűlt, turmixold össze a vöröshagymával, fokhagymával, gyömbérrel, cukorral, halszósszal, szójaszósszal és a chiliporral. A retket, sárgarépát tisztítsd meg és vágd juilenne-re, az újhagymát pedig karikázd fel, majd keverd bele a kimcshi pasztába.

    A sós vizes áztatás után hideg vízben jól mosd át a káposzta megpuhult leveleit, hogy a felesleges sót eltávolíthasd róla. Keverd össze az elkészült kimcshi pasztával, majd tömködd befőttes üvegekbe az egészet, még a saját levét is öntsd rá. Akár frissen is fogyaszthatod, de ízletesebb lesz, ha a következő két hétben hagyod fermentálódni. Tedd napfénytől védett helyre és hagyd, hogy az ízek szép lassan összeérjenek. Ezután rakd a hűtőbe az elkészült kimcshit és már fogyaszthatod is!

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Drámai fejlemény: háborúba akar lépni Csehország?

    origo.hu

    Ez történhetett Suhajda Szilárddal az utolsó órákban

    borsonline.hu

    „A legjobb apa, akit egy fiú kívánhat” – fejfájása után hirtelen elhunyt a családfő

    vg.hu

    Kedden búcsúztatják a fővárosban Suhajda Szilárdot - a család kérni, ne fekete ruhába érkezzenek a megemlékezők

    ripost.hu

    Döbbenetes részletek Suhajda Szilárd kereséséről: a végsőkig küzdött

    vg.hu

    Dróntámadás érte Moszkvát, Kijevet is találat érte

    origo.hu

    Mégis együtt lehet Kucsera Gábor és Tápai Szabina - kép

    mindmegette.hu

    Indul a poloskainvázió – így védekezhetünk a büdösbogár ellen

    nemzetisport.hu

    Atlétika: klasszisok, hőstettek, drámák – vb-történelem videókkal (x)

    ripost.hu

    Ne dobd ki a használt teafiltert, nyáron életmentő lehet

    ripost.hu

    Megrázó vallomást tett a családanya: "az orvosok kétszer is elhajtottak, most pedig már csak egy hetem van hátra"

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 trükk a nagyitól: Így lesz isteni az eperlekvár

    FAZÉK

    Indul a lecsószezon! Mutatjuk a legfinomabb verziót

    FAZÉK

    Kiderült hány nap alatt lesz tökéletes a kovászos uborka

    FAZÉK

    Göngyöld fel a cukkinit! Szuper receptet mutatunk

    FAZÉK

    Íme az olcsó eperlekvár receptje, amit még a nagyi is megirigyelne

    FAZÉK

    Eldőlt az örök kérdés: benne hagyhatjuk-e a fakanalat az ételben főzés közben?

    FAZÉK

    Őrület a Balatonon: itt a sajtos-tejfölös lángos ízű fagyi

    FAZÉK

    Íme a trükk, amitől igazán ropogós lesz a csirkeszárny