tóth gabi
A könnyű és fűszeres koreai kimchi téged is rabul ejt.
A kimchi a koreaiak nemzeti eledele, fermentált savanyúság, egy igazi superfood, amely beépült a mindennapi étkezésbe. Fűszerekben és sós lében erjesztett zöldségekről van szó, mely legtöbb esetben kínai kelt, retket, újhagymát vagy uborkát tartalmaz, de rengeteg változata van. A kimchit elsősorban köretként fogyasztják, de raguként, levesként vagy töltelékként is szeretik felhasználni.
A kimchi nem csak ízletes, de igazi immunerősítő étel. Mivel olyan fermentált, vagyis erjesztett ételről van szó, melyet nem hőkezelnek, tele van fontos probiotikumokkal, melyek elősegítik az emésztést és egészséges bélflórát teremtenek. Márpedig a jól működő bélflóra fontos alapja a fizikai és a mentális egészségnek. A khimcsi remek tápanyagforrásnak is bizonyul, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, melynek köszönhetően antikarcinogén (rákmegelőző) gyulladáscsökkentő, vírusellenes és baktériumellenes hatású. Jótékonyan befolyásolja az érfalak működését, ráadásul antiasztmatikus hatást is kifejthet.
2 db nagy fej kínai kel
2 db jégcsapretek
2 db sárgarépa
3 db újhagyma
6 evőkanál só
1,5 liter víz
6 gerezd fokhagyma
2 darab vöröshagyma
2 teáskanál reszelt gyömbér
2 evőkanál cukor
1,5 evőkanál rizsliszt
1 dl halszósz
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál chilipor ízlés szerint
A kínai kel külső leveleit szedd le, mosd meg, majd negyedeld fel hosszában, hogy a torzsát el tudd távolítani, és darabold fel. Egy tálba önts másfél liter vizet, és rakd bele a káposztát, valamint a 6 evőkanál sót. A lényeg, hogy a sós víz ellepje a káposztát, minimum 2 órán át pihentesd, de akár egy éjszakán is áztathatod.
A másfél evőkanál rizslisztet öntsd fel egy bögre vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzd kása sűrűségűre. Miután kihűlt, turmixold össze a vöröshagymával, fokhagymával, gyömbérrel, cukorral, halszósszal, szójaszósszal és a chiliporral. A retket, sárgarépát tisztítsd meg és vágd juilenne-re, az újhagymát pedig karikázd fel, majd keverd bele a kimcshi pasztába.
A sós vizes áztatás után hideg vízben jól mosd át a káposzta megpuhult leveleit, hogy a felesleges sót eltávolíthasd róla. Keverd össze az elkészült kimcshi pasztával, majd tömködd befőttes üvegekbe az egészet, még a saját levét is öntsd rá. Akár frissen is fogyaszthatod, de ízletesebb lesz, ha a következő két hétben hagyod fermentálódni. Tedd napfénytől védett helyre és hagyd, hogy az ízek szép lassan összeérjenek. Ezután rakd a hűtőbe az elkészült kimcshit és már fogyaszthatod is!