Létrehozva: 2021.06.04.

Imádod a savanyú káposztát? Akkor ezt a receptet is ismerned kell

A könnyű és fűszeres koreai kimchi téged is rabul ejt.

A kimchi a koreaiak nemzeti eledele, fermentált savanyúság, egy igazi superfood, amely beépült a mindennapi étkezésbe. Fűszerekben és sós lében erjesztett zöldségekről van szó, mely legtöbb esetben kínai kelt, retket, újhagymát vagy uborkát tartalmaz, de rengeteg változata van. A kimchit elsősorban köretként fogyasztják, de raguként, levesként vagy töltelékként is szeretik felhasználni.

Fotó: shutterstock

A kimchi nem csak ízletes, de igazi immunerősítő étel. Mivel olyan fermentált, vagyis erjesztett ételről van szó, melyet nem hőkezelnek, tele van fontos probiotikumokkal, melyek elősegítik az emésztést és egészséges bélflórát teremtenek. Márpedig a jól működő bélflóra fontos alapja a fizikai és a mentális egészségnek. A khimcsi remek tápanyagforrásnak is bizonyul, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, melynek köszönhetően antikarcinogén (rákmegelőző) gyulladáscsökkentő, vírusellenes és baktériumellenes hatású. Jótékonyan befolyásolja az érfalak működését, ráadásul antiasztmatikus hatást is kifejthet.

Hozzávalók a kimchihez:

  • 2 db nagy fej kínai kel

  • 2 db jégcsapretek

  • 2 db sárgarépa

  • 3 db újhagyma

  • 6 evőkanál só

  • 1,5 liter víz

    Fotó: shutterstock

    Hozzávalók a kimcshi pasztához:

  • 6 gerezd fokhagyma

  • 2 darab vöröshagyma

  • 2 teáskanál reszelt gyömbér

  • 2 evőkanál cukor

  • 1,5 evőkanál rizsliszt

  • 1 dl halszósz

  • 3 evőkanál szójaszósz

  • 2 evőkanál chilipor ízlés szerint

    Így készítsd el:

    A kínai kel külső leveleit szedd le, mosd meg, majd negyedeld fel hosszában, hogy a torzsát el tudd távolítani, és darabold fel. Egy tálba önts másfél liter vizet, és rakd bele a káposztát, valamint a 6 evőkanál sót. A lényeg, hogy a sós víz ellepje a káposztát, minimum 2 órán át pihentesd, de akár egy éjszakán is áztathatod.

    A másfél evőkanál rizslisztet öntsd fel egy bögre vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzd kása sűrűségűre. Miután kihűlt, turmixold össze a vöröshagymával, fokhagymával, gyömbérrel, cukorral, halszósszal, szójaszósszal és a chiliporral. A retket, sárgarépát tisztítsd meg és vágd juilenne-re, az újhagymát pedig karikázd fel, majd keverd bele a kimcshi pasztába.

    A sós vizes áztatás után hideg vízben jól mosd át a káposzta megpuhult leveleit, hogy a felesleges sót eltávolíthasd róla. Keverd össze az elkészült kimcshi pasztával, majd tömködd befőttes üvegekbe az egészet, még a saját levét is öntsd rá. Akár frissen is fogyaszthatod, de ízletesebb lesz, ha a következő két hétben hagyod fermentálódni. Tedd napfénytől védett helyre és hagyd, hogy az ízek szép lassan összeérjenek. Ezután rakd a hűtőbe az elkészült kimcshit és már fogyaszthatod is!

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

    origo.hu

    Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

    borsonline.hu

    „Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

    hirtv.hu

    Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

    ripost.hu

    Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

    magyarnemzet.hu

    Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

    origo.hu

    Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

    mindmegette.hu

    A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

    ripost.hu

    Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó