1 éve

Imádod a házi kenyeret? Ezt a receptet ismerned kell

Ha te is szereted frissen sült házi kenyér illatát, ezt az egyszerű receptet feltétlenül ki kell próbálnod!

A házi kenyér fantasztikusan finom, nem kell más hozzá, csak liszt, víz, élesztő, és egy kis odafigyelés a részedről, hogy isteni finom bagettet tudj készíteni belőle. Kívül ropogós, belül puha, saját készítésű szendvicskrémekkel és friss zöldségekkel nem csak tökéletes, de egészséges is a párosítás.

Sütés előtt:

  • 160 g liszt (55-ös típus)
  • 160 ml víz
  • 0,6 g friss élesztő (vagy csipetnyi száraz élesztő)
  • Tésztához:

  • 330 g liszt (55-ös típus)
  • 7 g friss élesztő (vagy fél teáskanál száraz élesztő)
  • fél teáskanál cukor
  • 130 ml + 60 ml víz
  • 8 g só
  • Így készítsd el:

  • Egy tálba morzsold bele a 0,6 gramm élesztőt, majd a 160 ml vízzel alaposan keverd el. Végül add hozzá a 160 gramm lisztet és keverd össze az élesztős vízzel. Fedd le fóliával és 12-14 órán át pihentesd szobahőmérsékleten.
  • Egy tálba morzsolj bele 7 gramm friss élesztőt, adj hozzá fél teáskanál cukrot és 60 ml víz folyamatos hozzáadásával keverd homogénre az összetevőket. Egy másik tálba önts bele 330 gramm lisztet és 130 ml vizet, majd keverd össze. Ezután öntsd hozzá az előzőleg összekevert cukros élesztős vizet, valamint a fél napot pihentetett élesztős lisztet. Alaposan gyúrd össze az egészet, majd takard le fóliával és pihentesd 15 percen keresztül. Pihentetés után szórd rá a 8 gramm sót és nedves kézzel egészen addig gyúrd a tésztát, amíg a tészta elválik a tál oldalától.
  • Ezután rakd át a tésztát egy kiolajozott tálba és forgasd át. Takard le fóliával, majd pihentesd 40 percig a tésztát. A tálban lévő tészta egyik oldalát fogd meg és nyújtsd magasra, majd lapold át vele a tésztát, ezt még háromszor ismételd meg a többi oldalon. Takard le és pihentesd megint 40 percig. Pihentetés után megint ismételd meg a nyújtást és hajtogatást. Jön megint 40 perc pihenés letakarva.
  • Lisztezett felületre borítsd ki és oszd négy egyenlő részre a tésztát. Egyenként lazítsd fel az ujjbegyeddel téglalap alakúra a tésztákat, majd tekerd fel és a hajtást rakd alulra. Pihentesd őket 10 percig, majd egyesével óvatosan nyújtsd ki a tésztákat téglalap alakúra. A két hosszanti oldalt hajtsd be a téglalap középső vonaláig. Dolgozd el a végeket, majd fordítsd meg a tésztát. Óvatos hengergetéssel formázz bagett alakot belőlük, a végek legyenek csúcsosak.
  • Helyezd a bagetteket lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire és konyharuhával letakarva pihentesd őket 45 percig. Az idő leteltével a sütőt melegítsd elő 240 fokra, alulra pedig rakj be egy tál vizet is, hogy nedvesen tarthasd a bagetteket. Szórd meg egy kis liszttel a bagettek tetejét és egy éles késsel vagdosd be a tetejüket, hogy jobban meg tudjanak kelni, és rakhatod is be a sütőbe. 10 perc sülés után vedd ki a forró vizes tálat a sütőből és süsd aranybarnára és ropogósra a bagetteket kb. 15-20 perc alatt.
  •  

    Ha szeretnéd nyomon követni a házi bagett elkészítésének a folyamatát, kattints a linkre, és behozza neked a videót:

     

    Jó étvágyat kívánunk hozzá!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!