A nemrég elhunyt Fülöp herceg, feleségével, II. Erzsébet királynővel ellentétben egyáltalán nem volt édesszájú, viszont imádta a finom ételeket. Szeretett változatosan étkezni és kipróbálni a különböző nemzetek konyháját. Vadászott és horgászott, sokszor ő maga fogta meg az aznapi fogást, ami az asztalra került. Ez a fogás volt Fülöp herceg kedvence.
Gyakran fordult meg a konyhában is, nem egyszer volt rá példa, hogy a szakács helyett ő készítette el az ételét. Nagy kedvence volt a lazacos coulibiac, ami eredetileg egy orosz étel, tulajdonképpen töltött leveles tésztáról van szó. Az elkészítése egyszerű, nem igényel komolyabb tudást, mégis mennyeien finom és egészséges. Készítsd el te is pontosan úgy, ahogy Fülöp herceg szerette!
kb. 300 gramm bőrtől és csontoktól megtisztított lazacfilé
kb. 6-7 db nagyobb gomba
1 db vöröshagyma
200 gramm rizs
4 db tojás + 1 a kenéshez
vaj
tárkony
Szósz: 3 db megtisztított piros kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, rozmaring
Így készítsd el:
A rizst kétszer annyi vízben főzd majdnem készre, a tojásokat kb. 5 percig főzd forró vízben, hogy kemények legyenek.
Az apróra vágott vöröshagymát és szeletelt gombát bő vajon dinszteld üvegesre, míg puha és szaftos lesz. Időközben sózd és borsozd ízlésed szerint, majd keverd össze a megfőzött rizzsel.
A kinyújtott leveles tészta közepére hosszában kanalazd ki a gombás-rizses töltelék felét, majd rakj rá bőségesen friss tárkonyt. Ha csak szárított van, azzal is fűszerezheted. Ezután a karikára vágott főtt tojás felét is helyezd két sorban egymás mellé a töltelékre. A következő réteg maga a lazac, óvatosan helyezd rá a tojásrétegre. Sóval és borssal ízesítsd, majd jöhet rá a maradék gombás-rizses töltelék, arra rá pedig a maradék szeletelt főtt tojás. A tetejére tegyél bőségesen a tárkonyból, vagy ha jobban ízlik, kaprot is használhatsz helyette, de Fülöp herceg tárkonnyal szerette a lazacos coulibiacot.
A tészta szabadon maradt oldalait a töltelék körül a felvert tojással alaposan kend meg.
Most következik a tészta összehajtogatása: az egyik hosszanti oldalt szépen terítsd rá a töltelékre, majd a másik hosszanti oldalt is hajtsd át az ellenkező irányban. Miután így becsomagoltad a tölteléket, a két megmaradt végét a tésztának hajtsd fel, majd az így kapott tésztacsomagot fordítsd meg, hogy alul legyen a hajtás.
Sütőpapírra bélelt tepsibe rakd a lazacos coulibiac-ot, a tetejét és oldalát kend meg vastagon felvert tojással, és kb. 200 fokon 30 perc alatt süsd aranybarnára.
A paprikás szósz elkészítése:
A megtisztított paprikákat süsd meg a sütőben, majd hámozd meg és vágd apróra. Olívaolajon dinszteld tovább egy kis víz, fokhagyma, rozmaring és só hozzáadásával. Botturmix segítségével pürésítsd a paprikaszószt és tálald fel a lazacos coulibiac mellé.