tóth gabi
Van-e annál jobb, amikor a barátokkal vagy a családdal kiülünk este a kertbe vagy a teraszra, beizzítjuk a parazsat, és nekilátunk grillezni? A gondosan bepácolt húsokat, zöldséget dobunk a rácsra, amik a grillmártásoktól lesznek igazán izgalmasak. Mutatunk pár remek receptet.
Összeturmixolt főtt zöldségekből vagy friss gyümölcsökből különféle ízesítésekkel gyakorlatilag bármilyen mártást készíthetünk, sőt akár a darált dió is különlegessé varázsolja a grillezett ételeket, ha egy kis vízzel és fűszerekkel összekeverjük. Ha ez sem elég, íme néhány fenséges mártás, amelyekből nyugodtan szedhetünk bőven, nem fog megártani!
Áfonyamártás
10 dkg áfonyához adjunk hozzá két nagy savanyú almát lereszelve és 2 dl száraz vörösbort. A keveréket forraljuk fel, és főzzük addig, amíg sűrű masszát nem kapunk. Ekkor ízlés szerint tegyünk bele sót és cukrot, majd hűtsük le. Hidegen, főképp grillezett szárnyasokhoz, roston sült húsokhoz kiváló. A hűtőben hetekig eláll.
Kapros uborkamártás
A tzatziki egyszerűsített verziójának is nevezhető ez a főzés nélkül elkészíthető könnyű szósz, amihez csupán 15 dkg sovány tehéntúrót és két doboz natúr joghurtot kell elkeverni két finomra reszelt kígyóuborkával, egy-két gerezd összenyomott fokhagymával és egy csokor finomra vágott kaporral. Sóval és borssal ízesítsük, és nagyon jót tesz neki, ha fekete olajbogyóval kombináljuk. Jó hidegen tálaljuk a grill mellé.
Répás-paradicsomos grillmártás
Reszeljünk le, és pároljunk üvegesre két fej közepes méretű vöröshagymát egy kevés olívaolajon. Adjunk hozzá négy finomra reszelt répát és két gerezd összenyomott fokhagymát, pirítsuk meg egy kicsit, és hintsük meg három evőkanál cukorral. Főzzük össze, sóval és borssal ízesítsük, majd adjunk hozzá öt, kockára vágott, meghámozott paradicsomot. A paradicsom héja könnyen lehúzható, ha előtte leforrázzuk. Végezetül szórjunk hozzá egy-két evőkanálnyi apróra vágott metélő- vagy újhagymát, két evőkanálnyi zöldfűszerkeveréket rozmaringból, bazsalikomból és kakukkfűből, valamint 1 dl tárkonyos borecetet. Alacsony hőfokon főzzük össze. Zárt edényben, hűvös helyen akár két hónapig is eláll.
Vörös mártás
Ha szeretjük a csípőset és a mediterrán ízeket, nekünk való ez a pillanatok alatt elkészíthető grillszósz. Csupán annyit kell tenni, hogy robotgépben összeturmixolunk öt meghámozott paradicsomot, egy kaliforniai piros paprikát, 1,5 dl olívaolajat, 1 dl száraz vörösbort, egy evőkanál vörösborecetet, egy kis fej apróra vágott vöröshagymát és tetszés szerint egy kis csilipaprikát. Főleg vörös húsokhoz illik, de grillezett padlizsánhoz vagy cukkinihez is isteni finom.
Mustáros almamártás
Almát mustárral? Talán bizarrul hangzik, de ételeinknek ez a két nagyon népszerű eleme igenis remekül kombinálható egy különleges grillszószhoz. Három savanyú almát kell hozzá meghámozni és lereszelni, majd azonnal összekeverni két evőkanál citromlével, nehogy ideje legyen a levegőtől megbarnulni. Adjunk hozzá egy evőkanál mustárt, ha bírjuk, akkor csípőset és 1 dl joghurtot. Szórjuk meg egy késhegynyi fahéjjal és ugyanennyi őrölt fehér borssal, és ízesítsük sóval és cukorral. Hűtve kínáljuk a grillezett húsok mellé, még aznap, amikor elkészítjük. Másnapra az alma már túl sok levet fog ereszteni.