RETRO RÁDIÓ

A legjobb desszertek eperből

Létrehozva2020. 05. 12. 21:33

Az epret nemcsak önállón, lekvárként, krémként, sütemények formájában fogyaszthatjuk, hanem színesíthetjük, ízesíthetjük vele salátáinkat is. Összeszedtünk néhány szuper receptet.

  • Epres krémes

  • Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 400 g eper
  • Krémhez

  • 500 ml tej
  • 80 g porcukor
  • 1 tasak vanília puding
  • 1 tasak zselatin
  • 2 tk. rumaroma
  • 2 tk. víz
  • 250 ml habtejszín
  • porcukor a díszítéshez
  • Így készítsd el:

    A leveles tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint, felhasználás előtt kb. 10-15 perccel vegyük ki a hűtőből. A tepsit készítsük elő, a sütőt melegítsük fel 200 C fokra. Az epret mossuk meg és pucoljuk meg. A tésztát a papírral együtt az előkészített tepsibe rakjuk be és tekerjük ki. Szurkáljuk meg villával néhányszor. Süssük meg 10-15 perc alatt. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd felezzük el hosszában, és helyezzük az egyik lapot egy peremes tálra. A krémhez a pudingot a használati utasítás szerint készítsük el. Majd adjuk hozzá az összeturmixolt epret és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a rumaromát és a zselatint. Verjük a tejszínt kemény habbá és forgassuk a pudingkrémhez. A krémet a tésztán simítsuk el egyenletesen, majd helyezzük be a hűtőbe 2 órára. A félretett tésztalapot szeleteljük fel, a megdermedt krémre fektessük. Porcukorral, szeletekre vágva tálaljuk!

     

  • Epres ruccolasaláta (123rf 48447629)
  • Hozzávalók

  • 120 g ruccola
  • 2 szem paradicsom gerezdekre vágva
  • 200 g eper
  • 100 g parmezán
  • 1 marék dió
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, bors ízlés szerint
  • Elkészítés

    A ruccolát megmossuk, megszárítjuk és egy salátás tálba szórjuk. Hozzákeverjük a megmosott, lecsepegtetett négy fele vágott epret, a felvágott paradicsomot, a megpirított diót, valamint a hosszúkás csíkokra vágott parmezánt. Egy kisebb tálban összekeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a csipet sót és a frissen őrölt fehér borsot. Az öntettel meglocsoljuk a salátát, jól összekeverjük és tálaljuk. Az epersalátát fogyaszthatjuk önállóan, ha a megszokottól eltérő friss ízekre vágyunk, vagy ehetjük köretként, sütőben sült húsokkal, grillezett sajtokkal, halakkal is, ha nem idegenkedünk az édes és sós ízek kombinációjától.

  • Epres-kókuszos zabbomba
  • Hozzávalók:

  • 1 csésze tisztított, felaprított eper
  • 1 csésze zabpehelyliszt
  • 1 csésze mandula liszt
  • 1/2 csésze kókusz liszt
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • kókuszreszelék a bundázáshoz
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Az összes hozzávalót – a kókuszreszelék kivételével – tegyük a keverőgépbe, és készítsünk belőle egységes masszát. Nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat a masszából és hempergessük meg kókuszreszelékben. Ha még nem elég édes az eper, tehetünk bele egy kis cukrot, édesítőt.

    + 1 Házi joghurt eperrel

    Fotó: Pixabay.com

    Az otthon készített joghurt sokkal több jótékony baktériumot tartalmaz, mint a boltban kapható hőkezelt termékek. Ráadásul nem kerül bele színezék, cukor, állományjavító és tartósítószer!

    Így készítsünk otthon joghurtot:

    Savanykás joghurt: 2 l teljes tej

    1 kis doboz élőflórás natúr joghurt, vagy joghurtkultúra

    Melegítsük fel a tejet kb. 80 fokra, majd hagyjuk lehűlni 40-45°C-ra. Ekkor keverjük hozzá az élőflórát és öntsük kis befőttes üvegekbe. Tegyük az üvegeket kosárba, bugyoláljuk be egy pokrócba, majd 6-8 órára hagyjuk érlelődni. Végül tegyük hűtőbe. Amikor fogyasztjuk, keverjünk hozzá friss epret, vagy eperlekvárt.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.