RETRO RÁDIÓ

4 gyors tésztaétel karantén idejére

Létrehozva2020. 04. 04. 08:48

Három hete már, hogy otthon van az egész család és így szinte minden napra ki kell találni, mit főzzünk, mit együnk. Ha nem szeretnénk sok időt a konyhában tölteni, a tészta egy remek választás. Íme, néhány könnyen elkészíthető recept.

  • Spenótos tészta
  • Hozzávalók:

  • 1 cs. tészta
  • 30 dkg spenót
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl tejszín
  • 3 cikk fokhagyma
  • só, bors
  • 10 dkg reszelt sajt
  • Így készül:

    Forrázzuk le a spenótot, szűrjük le, hagyjuk lecsöpögni. Készítsünk világos besamelt: pirítsuk le a vajon a lisztet, nyomjuk rá a fokhagymát, majd engedjük fel a tejszínnel. Az alapba forgassuk bele a hanyagul összevágott spenótleveleket, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze a sűrű mártást és a kifőtt tésztát, szórjuk meg friss bazsalikomlevéllel és reszelt sajttal.

  • Tonhalas tészta
  • Hozzávalók:

  • ½ kg tészta (penne, orsó, masni, spaghetti is jó)
  • 1 kg friss paradicsom
  • 1 doboz tonhal konzerv, natúr lében
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg kemény sajt, reszelve
  • 1 marék fekete olíva bogyó
  • 1 citrom
  • friss bazsalikom
  • Így készül:

    A paradicsomokat forrázzuk le, héjukat távolítsuk el, cikkekre vágva forraljuk fel, majd turmixoljuk össze, sózzuk, borsozzuk – ez az alap. Pirítsuk le egy nagyobb serpenyőben a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a mag nélküli olívabogyót, a paradicsomszószt és a tonhalat, végül a hanyagul összevágott bazsalikomot. Forgassuk a szószba a menet közben kifőzött tésztát, reszelt parmezánnal és citrommal tálaljuk.

  • Édes csusza tepsiben
  • Hozzávalók:

  • 10-15 dkg csuszatészta
  • 20 dkg túró
  • 1 cs. vaníliáspuding (főzős)
  • ½ liter tej
  • 2 tojás fehérje
  • 1 cs. vanílás cukor
  • 1 marék aszalt sárgabarack
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • Így készül:

    Készítsük el a pudingot előírás szerint. Közben főzzük ki a csuszatésztát, de ne puhára, inkább maradjon egy kicsit kemény, szűrjük le, forgassuk össze 1 ek. vajjal. A még forró pudingba keverjük bele a tojások felvert habját. Kivajazott tepsibe fektessünk le egy réteg tésztát, morzsoljuk rá a túrót, szórjuk meg vaníliás cukorral, aprított barackkal és citromhéjjal, majd borítsuk be a pudingos habbal. Jöhet a következő réteg tészta és töltelék, majd végül a pudingos hab. Tetejére pötyögtessünk vajdarabkákat, majd a rakottast kb. 15 perc alatt süssük készre sütőben. Tálaljuk joghurttal átkevert híg tejföllel!

  • Zöldséges rakott tészta
  • Hozzávalók:

  • 1 cs. penne
  • 20 dkg brokkoli
  • 1 db (20 dkg) cukkíni
  • 30 dkg trappista sajt, reszelve
  • 1 doboz főzőtejszín
  • 2X5 dkg vaj
  • 1 tk. liszt
  • 1 fej hagyma
  • 5 cikk fokhagyma
  • zöldfűszerek (szárított is jó)
  • só, bors
  • Így készül:

    Kezdjük a besamellel: a futtassuk meg a vajon a lisztet, engedjük föl a tejszínnel, hagyjuk megkrémesedni. Csak sóval ízesítsük, és ha túl sűrű, kevés tejjel lazítsuk, tegyük félre. A rózsákra szedett brokkolit forrázzuk le, a cukkinit aprítsuk fel. Pirítsuk le vajon a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, forgassuk bele az előkészített zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük. A félkeményre főzött tésztát, a zöldségeket, a besamelt és a reszelt sajtot rétegezzük kivajazott sütőedénybe – felülre sajt kerüljön -, majd a rakottast 180 fokos sütőben pirítsuk készre.

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.